Insulina, podobnie jak wszystkie inne hormony białkowe, ma właściwości antygenu. Wprowadzona drogą pozajelitową powoduje u wyższych kręgowców odpowiedź komórek immunologicznie kompetentnych (limfocytów T i B). Zdolność wywoływania przez antygen odpowiedzi immunologicznej organizmu biorcy określa się mianem immunogenności. Insulina ma także drugą właściwość antygenu — antygenowość, czyli zdolność swoistego reagowania z wytworzonym przeciwciałem. Immunogenność zależy od różnych czynników, natomiast antygenowość warunkują, swoiste determinanty, których cząsteczka antygenu może mieć niekiedy więcej niż jedną. Immunogenność insuliny zależy do pewnego stopnia od budowy chemicznej jej cząsteczki: im większa jest różnica składu pomiędzy insuliną wstrzykiwaną a własną insuliną biorcy, tym większe jest jej działanie immunogenne. Insulina wieprzowa, która różni się od insuliny ludzkiej tylko jednym aminokwasem, jest dla człowieka mniej immunogenna niż insulina wołowa, różniąca się 3 aminokwasami. Poczynione obserwacje wskazują, że immunogenność insuliny maleje w miarę oczyszczania tego hormonu. Wprowadzone w ostatnich latach do leczenia cukrzycy insuliny wysoko oczyszczone są o wiele mniej immunogenne od stosowanych powszechnie preparatów konwencjonalnych. Pewnym zaskoczeniem był fakt słabego, ale wyraźnego działania immunogennego insulin allogenicznych (tego samego gatunku). Zjawisko to stwierdzono najpierw u zwierząt, później podobne obserwacje poczyniono podczas stosowania u ludzi insuliny ludzkiej (uzyskanej z trzustek ludzkich, półsyntetycznej i biosyntetycznej). Dowodzi to, że poza składem chemicznym i stopniem czystości o immunogenności insuliny decydują jeszcze inne uwarunkowania. Wśród nich wymienia się możliwość zmiany stanu fizycznego (budowy drugo- i trzeciorzędowej) cząsteczki insuliny podczas ekstrahowania lub syntezy tego hormonu, niefizjologiczną drogę jego podania (wstrzykiwanie podskórne) i osobniczą reaktywność organizmu.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Namiastki cukru i sztuczne środki słodząceNamiastkami (surogatami) cukru nazywa się obdarzone słodkim smakiem substancje zbliżone do glukozy, które swego czasu zaliczano do „nieszkodliwych węglowodanów”. Obecnie w żywieniu …
- Encefalopatia cukrzycowaEncefalopatia cukrzycowa (encephalopathia diabetica). Tą nazwą określono zespół morfologiczno-kliniczny, występujący u chorych z długo trwającą cukrzycą typu 1, w którym zmiany dotyczą …
- Próba doustnego obciążenia glukoząWykonuje się ją, podając do spożycia glukozę jednorazowo w dawce 50 g (30 g na m2 powierzchni ciała lub 0,8 g na …
- Oświata zdrowotnaNauczanie o cukrzycy powinno objąć także szersze kręgi społeczeństwa. Będąc chorobą społeczną i cywilizacyjną o coraz szerszym zasięgu, stanowi ona zagrożenie dla …
- GlukagonHormon ten powoduje wyraźne zwiększenie sekrecji insuliny, przy czym powyższy efekt występuje wcześniej aniżeli przyrost glikemii. Wydzielanie insuliny przez komórki B jest …
- Zakażenia w cukrzycyW przeszłości zakażenia były częstym powikłaniem cukrzycy i niejednokrotnie w dużym stopniu przyczyniały się do niekorzystnego w niej rokowania. Od czasu odkrycia …
- Komórki BKomórki B mają kuliste lub owalne jądro, o gładkich zarysach i chromatynie rozmieszczonej częściowo równomiernie, a częściowo tworzącej grudkowate skupienia, i dobrze …
- CukromoczeOdróżnia się stany wydalania z moczem glukozy (glycosuria) oraz innych cukrów (mellituria). Jeżeli chodzi o tę ostatnią grupę, to w różnicowaniu z …
Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potraw
Podgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …- Wpływ insuliny na przemianę tłuszczówWpływ insuliny na przemianę tłuszczów jest wynikiem zarówno oddziaływania tego hormonu na metabolizm glukozy, jak i bezpośredniej modyfikacji aktywności enzymów kontrolujących niektóre …
- Zatrzymanie wodyU niektórych chorych, u których w okresie poprzedzającym leczenie doszło do znacznego odwodnienia, po zastosowaniu insuliny — zwłaszcza dużych dawek — i …
Najnowsze komentarze