Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, natomiast dzieci, rekonwalescenci, kobiety w ciąży i pracownicy fizyczni powinni spożywać go więcej — do 2 g na kg masy należnej ciała. W niewydolności nerek, która towarzyszy schyłkowemu okresowi nefropatii cukrzycowej, zawartość białka ogranicza się do 0,5 g na kg masy należnej ciała. Połowę białka powinny stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego (aminokwasy egzogenne), jak mięso, ryby, mleko, ser, jaja. Ponieważ produkty białkowe zawierają często dość dużo tłuszczu, należy zalecać te, w których zawartość tłuszczu jest mała. Tendencja do ograniczania spożycia tłuszczu w cukrzycy jest wynikiem znajomości przemiany lipidów i zaburzania przez nią metabolizmu węglowodanów, jak również empirycznych obserwacji dowodzących gorszego wykorzystania węglowodanów (zmniejszenie bilansu węglowodanowego) przez chorych na cukrzycę przestrzegających diety bogatotłuszczowej, Ograniczenie spożycia tłuszczów jest ponadto uzasadnione ich potencjalnym wpływem na rozwój miażdżycy, szczególnie groźnym dla chorych na cukrzycę, u których choroba podstawowa zwiększa możliwość wystąpienia zmian naczyniowych (angiopathia diabetica). Z tych względów zaleca się spożywanie olejów (nienasycone kwasy tłuszczowe) i ogranicza spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg/d. Przeciętna zawartość tłuszczu w dietach małoenergetycznych wynosi 30—50 g, w dietach o większej wartości energetycznej — do 70 g; 1/2 dziennej racji powinny stanowić oleje. Pokarmy węglowodanowe dzieli się na: 1) cukry proste, jak cukier buraczany, miód, dżemy, ciastka, cukierki, czekolada, oraz 2) produkty zawierające węglowodany złożone, tzn. skrobię, jak przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż. W diecie chorego na cukrzycę węglowodany powinny pokrywać połowę lub nieco więcej ogólnego zapotrzebowania energetycznego; w zasadzie są to tylko węglowodany złożone. W zależności od wartości energetycznej diety ich ilość wynosi od 200 do 400 g, najczęściej jednak (w dietach zalecanych osobom otyłym) mieści się przy dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Cukry proste albo się całkowicie skreśla z jadłospisu, albo też znacznie ogranicza ich spożycie. Są one głównie nośnikami energii (mała objętość) oraz powodują wzrost glikemii i cukromoczu. To ostatnie zjawisko występuje szczególnie wyraźnie w cukrzycy typu 2, w której zachowana jest endogenna sekrecja insuliny. Wydzielanie tego hormonu jest jednak opóźnione, często też zmniejszone, w związku z czym wchłanianie jelitowe glukozy szybko uwalnianej ze .spożytych disacharydów wyprzedza wyrzut insuliny; ta nie wykorzystana w wątrobie przechodzi do obszaru pozawątrobowego (hiperglikemia), skąd zostaje wydalona do moczu. Po spożyciu węglowodanów złożonych, które wchłaniają się znacznie wolniej w przewodzie pokarmowym, przyrost glikemii jest znacznie mniejszy. W cukrzycy leczonej insuliną można w ograniczonym stopniu dostosować rodzaj preparatu insuliny oraz porę jej wstrzykiwania do spożycia i szybkości absorpcji jelitowej niewielkiej ilości cukru, która nie powinna jednak przekraczać 6 łyżeczek do herbaty (30 g) dziennie. W dietach niskoenergetycznych, przeznaczonych dla otyłych chorych z cukrzycą typu 2, nie należy przekraczać 3 łyżeczek do herbaty cukru dziennie (15 g), aczkolwiek w tych przypadkach najlepiej jest przekonać pacjenta, by całkowicie zrezygnował z konsumpcji cukrów prostych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Fonoholizm. Smartfon – przedmiot użyteczny czy niebezpieczny?
W ostatnim czasie telefony komórkowe stały się przedmiotem, bez którego nie wyobrażamy sobie już codziennego funkcjonowania. Używamy ich do pracy, organizacji codziennych …- Obliczenie wskaźnika insulinowegoOznaczając dostatecznie często glikemię po dożylnym wstrzyknięciu testowej dawki insuliny, można w jej przebiegu wyróżnić 3 okresy: 1 — trwający około 5 …
- Okres przedoperacyjnyPrzed operacją mogą wyłonić się trudności związane z rozpoznaniem oraz z kwalifikacją i przygotowaniem chorego do zabiegu. W chorobach jamy brzusznej niektóre …
- Komórki AKomórki A występują zawsze w wyspach trzustkowych u człowieka i większości zwierząt. Ich liczba jest mniejsza w wyspach mieszczących się w głowie …
- Przemiana tłuszczów i białek w glikokortykosteroidachPrzemiana tłuszczów. Glikokortykosteroidy działają Upolitycznię w tkance tłuszczowej i w wątrobie. W małych stężeniach powodują lipolizę wskutek upośledzenia reestryfikacji kwasów tłuszczowych, uwarunkowanego …
- Mechanizm działania glukagonuMechanizm działania glukagonu sprowadza się do jego interakcji ze swoistymi receptorami błon różnych komórek (hepatocyty, komórki B i D wysp trzustkowych, adypocyty, …
- Insulina we krwi w niektórych innych chorobachPoza cukrzycą duże zmiany w stężeniu insuliny we krwi obserwuje się w wyspiakach wychodzących z komórek B wysp trzustkowych z zachowaną czynnością …
- Wyspiaki trzustkiW hormonalnie czynnych guzach trzustki wychodzących z komórek wysp mogą występować zaburzenia przemiany węglowodanów, wymagające różnicowania z cukrzycą idiopatyczną. Rozpoznanie hormonalnego charakteru …
- Insulinooporność mieszanaInsulinooporność może być też następstwem zarówno defektu receptorowego, jak i poza(post)receptorowego. Wówczas krzywa zależności pomiędzy dawką a efektem biologicznym insuliny ulega wyraźnemu …
- Nieprawidłowa tolerancja glukozyJest to stan, który odpowiada według dawniejszych określeń cukrzycy chemicznej (diabetes mellitus chemicus, Chemical diabetes) lub tzw. przypadkom granicznym (borderline cases). Stężenie …
- InsulinaProces wydzielania insuliny przez komórki B podlega prawdopodobnie kontroli przez własny produkt tych komórek na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Przemawiają za tym obserwacje …
Najnowsze komentarze