Jako inhibitory insuliny określa się substancje, które bezpośrednio hamują komórkowe działanie tego hormonu. Należy je odróżniać od antagonistów insuliny, którymi najczęściej są hormony dające efekty metaboliczne przeciwne do tych, które wywołuje insulina. Dość dawno poczyniono obserwacje, że surowica ludzi i zwierząt chorych na cukrzycę hamuje aktywność biologiczną insuliny i tę właściwość tłumaczono występowaniem w niej białkowych inhibitorów tego hormonu. Wyrażono nawet pogląd, że obecność swoistych inhibitorów insuliny we krwi i tkankach może być przyczyną cukrzycy. Dzisiaj wydaje się mało prawdopodobne, by te substancje białkowe odgrywały rzeczywiście istotną rolę w hamowaniu (regulowaniu) działania insuliny. Z drugiej strony wykazanie obecności przeciwciał skierowanych swoiście przeciw receptorom insulinowym błony komórkowej dowodzi realnej możliwości blokowania pierwszego etapu działania insuliny, jakim jest interakcja tego hormonu ze swoistym receptorem błonowym komórek insulinozależnych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2023
- wrzesień 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Cena aparatu na zęby – jak wygląda cena aparatu ortodontycznego?Piękne zęby to nie tylko wrażenie natury estetycznej. Nie ma co ukrywać – wygląd zębów wpływa na samopoczucie człowieka i sposób, w …
- DiazoksydZwiązek ten należy do grupy tiazydów, jednak nie działa moczo- i solopędnie, natomiast silnie hamuje wydzielanie insuliny. Badania w mikroskopie elektronowym uwidoczniły, …
- Tkanka tłuszczowaGłównym zadaniem insuliny w tkance tłuszczowej jest ^-szybkie przekształcenie glukozy w tłuszcz i utrzymanie tego zapasu. Zakres przemiany glukozy w tłuszcz zależy …
- Choroba dużych naczyńPodłożem anatomicznym choroby dużych naczyń jest miażdżyca tętnic, w mniejszym stopniu stwardnienie tętniczek oraz stwardnienie tętnic typu Monckeberga. Zmiany te nie są …
- Teoria hormonalnaZakłada ona, że przyczyną rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej jest nadmierne wytwarzanie hormonów przysadkowych, głównie hormonu wzrostu. U chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 1, …
- Pozatrzustkowe choroby gruczołów dokrewnychWystępowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy w chorobach gruczołów dokrewnych może być: 1. Wyłącznym skutkiem diabetogennego wpływu wydzielanych przez te gruczoły hormonów, …
- Polipeptyd trzustkowyPolipeptyd trzustkowy (pancrealic polypeptide, PP) odkryto najpierw jako domieszkę konwencjonalnych preparatów insuliny, a dopiero potem przekonano się, że jest on wytwarzany przez …
- Metabolizm matki w czasie ciążyGlukoza przenika od matki do płodu przez barierę łożyskową na zasadzie ułatwionej dyfuzji. Inne główne metabolity, jak aminokwasy, glicerol, związki ketonowe i …
- Rozpoznanie zaburzeń przemiany węglowodanówDo badań laboratoryjnych pomocnych w rozpoznaniu zaburzeń przemiany węglowodanów i mających stąd istotne znaczenie w diagnostyce i kontroli wyrównania cukrzycy należy oznaczenie …
- WątrobaWpływ metaboliczny insuliny w tym narządzie zaznacza się na wszystkich szlakach kontrolowanych przez ten hormon. Jedną z głównych funkcji wątroby jest utrzymanie …
- Nieprawidłowości u noworodkówDzieci urodzone przez matki chore na cukrzycę są obciążone zwiększonym zagrożeniem śmiercią lub powikłaniami w okresie okołoporodowym. Sam poród może nastąpić wcześniej; …
Najnowsze komentarze