Pierwszym rodzajem insuliny ludzkiej o pełnym działaniu biologicznym był hormon ekstrahowany z trzustek ludzkich, Z oczywistych względów stosowano go wyjątkowo i głównie do celów badawczych. Pełna synteza insuliny z pojedynczych aminokwasów okazała się, jak dotąd, najmniej efektywna. W latach sześćdziesiątych dokonano co prawda takiej syntezy w Stanach Zjednoczonych A.P., Niemczech (RFN) i Chinach, jednak otrzymany produkt wywierał słabe działanie biologiczne, co było zapewne wynikiem różnicy jego drugo- i trzeciorzędowej budowy w porównaniu z insuliną naturalną. Później zespołowi pracowników firmy Ciba-Geigy udało się dokonać całkowitej syntezy insuliny o pełnym działaniu biologicznym, jednak ta droga wytwarzania insuliny ludzkiej okazała się nieopłacalna i nie podjęto jej na skalę przemysłową. Pełnym sukcesem zakończyły się natomiast wysiłki zmierzające do otrzymania ludzkiej insuliny na innej drodze. W Instytucie Naukowym Novo uzyskano insulinę identyczną z ludzką, zastępując w pozycji 30 łańcucha B insuliny wieprzowej alaninę przez treoninę. Jest to insulina ludzka półsyntetyczna (semisynlhetic human insulin, SHI), produkowana na skalę przemysłową. Na tej samej zasadzie opiera się synteza insuliny ludzkiej wytwarzanej przez iirmę Hoechst (Human Insulin Hoechst). Z kolei w Instytucie Naukowym Lilly wykorzystano do produkcji insuliny ludzkiej technologię, której podstawą jest „zaprogramowanie1′ odpowiednimi genami plazmidów szczepów bakterii Escherichia coli (K-12); dokonano tego w specjalistycznym instytucie Genentech Corporation [45]. Opracowano 2 sposoby otrzymywania insuliny: w pierwszym do DNA plazmidów dwóch populacji bakterii wprowadza się oddzielne geny (syntetyczne) łańcucha A i łańcucha B, a następnie peptydy wytworzone przez bakterie łączy się, utleniając wolne grupy sulfhydrylowe. W drugiej natomiast metodzie do plazmidu pojedynczej kolonii wprowadza się gen (półsyntetyczny) proinsuliny i wytworzony przez i bakterie prohormon przekształca się, stosując trypsynę i karboksypeptydazę B insuliny. Obie insuliny otrzymane powyższymi metodami określa się mianem ludzkiej insuliny biosyntetycznej (biosynthetic human insulin, BHI). Są one także produkowane na skalę przemysłową. Struktury ludzkiej insuliny półsyntetycznej oraz biosyntetycznej są identyczne i analiza krystalograficzna nie wykazała pomiędzy nimi żadnej różnicy. Oba rodzaje mają te same właściwości biologiczne, co stosowane dotąd insuliny konwencjonalne, i w niektórych krajach preparaty insuliny ludzkiej zostały już dopuszczone do stosowania u chorych na cukrzycę. Dążenie do uzyskania i stosowania w leczeniu cukrzycy insuliny homologicznej jest oparte na przekonaniu, że będzie to stanowiło istotny postęp w terapii tej choroby. Szczególnie duże nadzieje wiąże się z możliwością zmniejszenia ryzyka występowania późnych powikłań cukrzycy. Obecnie jest jeszcze za wcześnie na ocenę, czy i w jakim stopniu synteza i biosynteza laboratoryjna insuliny ludzkiej spełnia te nadzieje. Z teoretycznego punktu widzenia insulina taka powinna być pozbawiona działania immunogennego u człowieka, okazało się jednak, że podczas jej stosowania pojawiają się — chociaż w mniejszym stopniu aniżeli podczas wstrzykiwania insulin heterologicznych — przeciwciała wiążące insulinę. Nie ulega natomiast wątpliwości, że wykorzystanie odpowiednio „zaprogramowanych” bakterii do syntezy insuliny otwiera nieograniczone możliwości wytwarzania tego hormonu, na który zapotrzebowanie stale wzrasta. Podaż surowców naturalnych (trzustek zwierzęcych) jest ograniczona, zaś dla zapewnienia jednemu choremu na cukrzycę przeciętnej dawki insuliny w ciągu całego roku potrzeba trzustek 10 krów lub 40 świń. Okazało się także, że otrzymana w procesie biosyntezy ludzkiej insuliny ludzka proinsulina (biosynthetic human proinsulin) wywiera wyraźne działanie hipoglikemizujące u ludzi, i to tak dalece, że podejmowane są próby stosowaniu gej w leczeniu cukrzycy, Powolniejsze, ale dłuższe działanie, zależne przede wszystkim od hamowania oddawania glukozy przez wątrobę do krwi, może w przyszłości wyznaczyć temu prohormonowi szczególne miejsce w terapii cukrzycy (np. w przypadkach insulinooporności, w cukrzycy chwiejnej).
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- jaskra wtórnaEpidemiologia i patogeneza. Jest to szczególna odmiana nowotworzenia naczyń w cukrzycy, występującego w tęczówce i ciele rzęskowym, doprowadzająca do zamknięcia kanału przedniej …
- Hamowanie resyntezy glukozy w wątrobieZjawisko to wykazano w badaniach doświadczalnych, przeprowadzonych na zwierzętach, pośrednio zostało też potwierdzone u ludzi. Jest więc prawdopodobne, że przyczynia się ono …
Halucynki – czy są niebezpieczne dla zdrowia? Odmiany grzybów halucynogennych , działanie
Grzyby halucynogenne (znane również jako grzyby psylocybinowe) to znane produkty, które można spożywać zarówno w stanie surowym, jak i suszu. W formie …- Wielokrotne w ciągu dnia wstrzykiwanie insulinyJest to prosty sposób zbliżenia do naturalnego rytmu wydzielania tego hormonu. W praktyce ta metoda leczenia sprowadza się do wstrzykiwania insuliny krótko …
- Cukrzyca lipoatrolicznaJest to rzadko występująca postać cukrzycy, opisana po raz pierwszy przez Lawrence’a w 1946 r., charakteryzująca się uogólnionym lub ograniczonym zanikiem tkanki …
- Utlenianie kwasów tłuszczowychUtlenianie kwasów tłuszczowych rozpoczyna się od ich aktywacji przez przejście w tioestry koenzymu A (acylo-CoA) przy udziale tiokinaz (ligaz) i ATP. Ponieważ …
- Leczenie cukrzycyleczenie cukrzycy obejmuje; 1) przestrzeganie właściwej diety; 2) stosowanie leków przeciwcukrzycowych (insulina, doustne preparaty przeciwcukrzycowe); 3) wykorzystanie pracy mięśniowej w poprawie zaburzonej …
- ZaćmaU chorych na cukrzycę występują 2 rodzaje zaćmy: cukrzycowa i starcza. Zaćma cukrzycowa. Ten typ zaćmy, zwanej także metaboliczną (cataiacta diabetica vel …
- Przewlekła neuropatia symetrycznaJest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego …
- Bezpośrednie objawy niepożądaneMogą one być wyrazem odczynu alergicznego na lek, lub też wyrazem działania pochodnych sulfonylomocznika w tkankach. Najczęstszym objawem niepożądanym są skórne reakcje …
- Przemijająca nietolerancja glukozyStan ten określano dawniej nazwą cukrzycy przemijającej lub utajonej (diabetes mellitus transitorius vel latens, transient, letal, suspected diabetes). Rozumie się przezeń okresowe …
Najnowsze komentarze