Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i białek. W tych różnych dziedzinach przemiany materii wpływ insuliny zaznacza się na różnych etapach szlaków metabolicznych i, jak dotychczas, nie potrafiono dla niego znaleźć wspólnego mianownika. Trudno zaś sobie wyobrazić, aby jeden hormon był obdarzony zdolnością udziału w tak różnorodnych reakcjach ze strukturami i enzymami komórkowymi. W działaniu insuliny można wyróżnić wpływy o charakterze ogólnym oraz wpływy metaboliczne swoiste dla poszczególnych działów przemiany materii. Jest to podział sztuczny, gdyż te ostatnie są oczywiście skutkiem tych pierwszych, jest on jednak przydatny w praktyce, ponieważ uwzględnia postępy w poznaniu molekularnych aspektów działania insuliny, a zarazem ułatwia zrozumienie zjawisk metabolicznych zachodzących pod wpływem tego hormonu, zwłaszcza zaś obserwowanych w razie jego niedoboru.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Przewlekła neuropatia symetrycznaJest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego …
- Zwiększenie tkankowego zużytkowania glukozyTo zjawisko tłumaczono zwiększoną przepuszczalnością błon komórkowych dla glukozy i innych metabolitów w warunkach niedotlenienia komórek i nasilonej glikolizy, swoistym dla biguanidów …
- Wstrzykiwanie i dawkowanie insulinyW przewlekłym leczeniu cukrzycy insulinę wstrzykuje się zawsze podskórnie, przy czym najbardziej równomierne jej wchłanianie następuje wówczas, gdy koniec igły dociera do …
- Leczenie encefalopatii cukrzycowejPostępowanie jest nieco inne przed wystąpieniem zgorzeli niż po jej powstaniu. W obu tych okresach obowiązuje zasada optymalnego leczenia cukrzycy i eliminowania …
Kuchnia Poznania – tradycja i nowoczesność. Dobra restauracja: Smażona ryba Poznań
Wielkopolska to region, który słynie z doskonałej kuchni. W każdym większym mieście w tym regionie trafimy na doskonałe restauracje, bistra i tradycyjne …- GalaktozuriaPróg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …
- Ogólne wpływy insulinyPrzytaczane najczęściej mechanizmy ogólnego działania insuliny stanowią poniekąd historyczny przegląd postępu badań w dziedzinie poznawania molekularnych podstaw funkcjonowania komórki i jej struktur. …
- Wpływ ciąży na cukrzycęU około 1/4 ciężarnych (według różnych zestawień u 10—90%) występuje cukromocz (glikozuria) przy prawidłowym stężeniu glukozy we krwi. Obserwuje się to najczęściej …
- Wpływ insuliny na przemianę węglowodanówW zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, …
- Zmiany kości w cukrzycyZmiany w kościach w cukrzycy dzieli się na pierwotne, tzn. wywołane przez samą chorobę, i wtórne, zależne od jej powikłań lub innych …
- Bodźce nerwoweBodźce nerwowe przekazywane przez układ adrenergiczny i cholinergiczny wpływają tak samo na wszystkie rodzaje komórek wysp trzustkowych. Oznacza to, że te bodźce, …
Najnowsze komentarze