Podejmując szkolenie chorego na cukrzycę należy uwzględnić jego wiek, rodzaj cukrzycy, stan emocjonalny, poziom wykształcenia, zdolność przyswojenia sobie wiadomości, a także sytuację socjalną i ekonomiczną. Odmiennie przebiega edukacja zdrowotna u dzieci i ludzi dorosłych. Program i metody nauczania zależą także od okresu choroby i wyróżnia się 3 etapy nauczania. Okres bezpośrednio po ustaleniu rozpoznania. W początkowej fazie cukrzycy głównym celem przekazywania choremu informacji o niej jest pomoc w przezwyciężaniu lęku, niepokoju czy wzburzenia i stabilizacja jego emocjonalnej reakcji na tę chorobę, którą pojmuje jako zagrożenie życia, przekreślenie planów na przyszłość, zapowiedź krytycznej sytuacji dla rodziny. Rozpoczynając szkolenie podstawowe, w tym okresie kładzie Się duży nacisk na te właśnie problemy, sięgając po rzeczowe argumenty, które cukrzycę przedstawiają jak stan „zdrowia uwarunkowanego”. Bardzo pomocne jest przytoczenie przykładów dużych osiągnięć ludzi chorych na cukrzycę (polityków, aktorów, sportowców). Jest to trudna, a zarazem bardzo ważna faza edukacji osoby z cukrzycą, często rzutująca na jej zachowanie zdrowotne w późniejszym okresie.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Rokowanie i zapobieganie choroby niedokrwienna sercaRokowanie. Jest ono u chorych na cukrzycę gorsze aniżeli u pacjentów z prawidłową przemianą węglowodanów. Jest to widoczne w przebiegu zawału mięśnia …
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …- Regulacja metaboliczna-glukozaGlukoza jako regulacja metaboliczna. Stężenie glukozy we krwi napływającej do trzustki jest najsilniejszym i najważniejszym czynnikiem fizjologicznym regulującym wytwarzanie i wyrzut insuliny. …
- Próba dożylnego obciążenia glukoząPolega ona na szybkim dożylnym wstrzyknięciu (w ciągu 1—2 min) 50% roztworu glukozy, w dawce 0,33 g tego cukru na kg masy …
- Inhibitory białkoweOpisano występowanie w surowicy następujących białkowych inhibitorów: 1. W 1953 r. Bornstein i Park wykazali w surowicy zwierząt z cukrzycą alloksanową, a …
- Rozpoznanie różnicowe encefalopatii cukrzycowejSzczególnie ważna jest odpowiedź na pytanie, czy zgłaszane przez pacjenta dolegliwości (bóle) i stwierdzane u niego zmiany stopy, a zwłaszcza zakażona jej …
- Metabolizm matki w czasie ciążyGlukoza przenika od matki do płodu przez barierę łożyskową na zasadzie ułatwionej dyfuzji. Inne główne metabolity, jak aminokwasy, glicerol, związki ketonowe i …
- Wpływ hormonów pozatrzustkowychNa procesy metaboliczne kontrolowane przez insulinę wywierają wpływ różne hormony wytwarzane poza obszarem wysp trzustkowych. Mogą one działać pośrednio, hamując lub pobudzając …
- Kardiopatia cukrzycowaPod pojęciem kardiopatii cukrzycowej (cardiopathia diabetica), proponowanym przez niektórych autorów, rozumie się bardziej rozległe, a zarazem bardziej dla cukrzycy swoiste uszkodzenie serca, …
- Dolegliwości w cukrzycyDolegliwości w cukrzycy są następstwem hiperglikemii, cukromoczu, ketozy, zmian naczyniowych i innych powikłań tej choroby. W zależności od typu cukrzycy mogą one …
- Neuropatia cukrzycowaPod nazwą neuropatia cukrzycowa (neuropathia diabetica) rozumie się różnego rodzaju uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, występujące w cukrzycy i przyczynowo z nią związane. …
Najnowsze komentarze