Dostępna na rynku i powszechnie dotąd stosowana insulina jest otrzymywana z trzustek wieprzowych i bydlęcych. Mianuje się ją w jednostkach międzynarodowych (j.m.). 1 mg IV międzynarodowego standardu insuliny, zatwierdzonego przez WHO w 1959 r., zawiera 24 j.m., czyli 1 j.m. odpowiada 0,04167 mg IV międzynarodowego standardu insuliny. Okazało się jednak, że ta standardowa insulina zawiera, podobnie jak wszystkie wielokrotnie krystalizowane rodzaje insuliny, niewielką (około 4,5%) ilość domieszek, których przy stosowaniu konwencjonalnej technologii produkcji nie można usunąć. Natomiast 1 mg wysoko oczyszczonej (monokomponentnej) ludzkiej insuliny odpowiada 27 j.m. i w niniejszej książce ten stosunek stanowi podstawę do przeliczania stężenia insuliny we krwi z mj. na pikomole . Należy oczekiwać, że przy ustalaniu kolejnego międzynarodowego standardu insuliny problem stopnia czystości i pochodzenia gatunkowego insuliny zostanie uwzględniony. Wytwarzane przez krajowy przemysł farmaceutyczny preparaty zawierają 40 lub 80 j.m. w 1 ml, zaś objętość fiolek wynosi 10 ml. W ostatnich latach zaczęto już w niektórych krajach wprowadzać zgodnie z zaleceniem WHO i Międzynarodowej Federacji Cukrzycowej preparaty o stężeniu 100 j.m. w 1 ml i prawdopodobnie w przyszłości wszyscy producenci przejdą na wytwarzanie insuliny w tym stężeniu. Niektóre firmy ampułkują ponadto niewielkie ilości insuliny w postaci bardziej rozcieńczonej po 20 j.m. w 1 ml dla małych dzieci i w postaci stężonych roztworów po 500 j.m. w 1 ml dla chorych ze znaczną insulinoopornością. Preparaty insuliny należy przechowywać w temperaturze 3—10°C, nie wolno ich jednak zamrażać (najlepiej przechowywać je w lodówce z dala od zamrażalnika). Zmiana wyglądu zawartości fiolki, np. zmętnienie roztworu prawidłowo przejrzystego, dyskwalifikuje preparat do dalszego stosowania. Na każdej fiolce podany jest okres ważności, który przeciętnie wynosi 1,5—3 lat. Biorąc pod uwagę okres działania, dzieli się preparaty insuliny na: 1) insuliny krótko działające i 2) insuliny o działaniu przedłużonym, a tę ostatnią grupę na: a) insuliny długo działające (powyżej 24 h) i b) insuliny o „pośrednim” okresie działania (do 24 h).
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Transport tłuszczówZ wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …
Zakupoholizm terapia, leczenie. Jak można pohamować żądzę zakupów?
Zakupoholizm to jeden z największych problemów współczesnych społeczeństw. Jeszcze niedawno niektórzy specjaliści traktowali niekontrolowane kupowanie jako problem natury społecznej, jednak coraz mocniej …- Badania dodatkowe encefalopatii cukrzycowejDo najpowszechniejszych pomiarów przepływu krwi w kończynach należy określenie wskaźnika oscylometrycznego i temperatury skóry: oba te parametry ulegają zmniejszeniu w chorobie naczyniowej …
- KatecholaminyHormony te, a zwłaszcza adrenalina, hamują wydzielanie insuliny, co stwierdzono w badaniach in vitro oraz in vivo. Komórki B mają receptory adrenergiczne …
- Leki przeciwnowotworoweHamowanie biosyntezy i wydzielania insuliny przez te leki jest wynikiem ich ogólnego działania onkostatycznego. Leki alkilujące i antybiotyki, interferując w procesie transkrypcji …
- Regulacja nerwowaWyspy trzustkowe są unerwione przez włókna adrenergiczne, cho- linergiczne i peptydergiczne. Włókna te docierają albo wprost do komórek wysp, albo (w większości) …
Wybieramy mąkę: mąka jaglana,mąka gryczana,mąka z ciecierzycy,mąka z kasztanów jadalnych
W dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba …- Proinsulina we krwiProinsulina stanowi około 6% aktywności insulinowej (IRI) ekstrahowanej z trzustki i podobną proporcję tego prohormonu w odniesieniu do wartości IRI stwierdza się …
- Klasyfikacja cukrzycy wg kryteriówJednym z głównych założeń nowej klasyfikacji cukrzycy, zaproponowanej przez WHO, jest zarezerwowanie nazwy cukrzyca (diabetes mellitus) wyłącznie dla choroby o ewidentnym obrazie …
- MetyloksantynyLeki te wyraźnie nasilają wydzielanie insuliny in vitro. Jest to rezultatem hamowania fosfodiesterazy i zwiększenia stężenia cAMP w komórkach B. Charakterystyczne, że …
- Zmiany anatomopatologiczne naczyń krwionośnych w cukrzycyZmiany w naczyniach krwionośnych (angiopathia diabetica) należą obecnie do najpowszechniej spotykanych zmian morfologicznych w cukrzycy i uważane są za późne powikłania tej …
Najnowsze komentarze