Proinsulina stanowi około 6% aktywności insulinowej (IRI) ekstrahowanej z trzustki i podobną proporcję tego prohormonu w odniesieniu do wartości IRI stwierdza się we krwi żylnej (surowicy) wypływającej z tego narządu, Znacznie mniejszy klirens wątrobowy oraz dłuższy okres biologicznego półtrwania proinsuliny (18—26 min) w porównaniu z insuliną sprawiają jednak, że jej stężenie we krwi pozawątrobowej może osiągać większe — i to czasem znacznie — wartości. Przyczyną stosunkowo skąpych wiadomości na temat kinetyki i stężeń proinsuliny we krwi u człowieka są trudności metodyczne. Dopiero opracowanie przez Heding swoistej i dokładnej, radioimmunologicznej metody oznaczania proinsuliny w środowisku wolnym od peptydu C i bez interferencji insuliny umożliwiło miarodajne pomiary stężenia tego prohormonu na szerszą skalę, aczkolwiek czynnikiem ograniczającym jest ciągle mała dostępność standardu proinsuliny ludzkiej wymaganej w tej metodzie. Stężenie molarne proinsuliny w surowicy krwi obwodowej, oznaczone metodą Heding przy zastosowaniu nowego standardu proinsuliny, wynosi w warunkach podstawowych 5—10 pmol/1 (45—90 ng/1), zaś po doustnym obciążeniu glukozą wzrasta ponad 10-krotnie, przy czym największe jego wartości występują między 90 i 120 minutą testu, Wprowadzenie wiarygodnej i stosunkowo mało czasochłonnej metody oznaczania proinsuliny we krwi stanowi istotny postęp w diagnostyce sprawności czynnościowej komórek B wysp trzustkowych. W szczególności duże znaczenie ma możliwość dokładnego określenia udziału tego prohormonu w wartości IRI i oznaczenia zawartości „rzeczywistej” insuliny we krwi. Z kolei oznaczenie stężeń molarnych proinsuliny i insuliny „rzeczywistej” w surowicy krwi obwodowej pozwala określić wzajemny ilościowy stosunek obu peptydów. Dotychczas najczęściej stosunek ten przedstawiano w postaci procentu proinsuliny w całej radioimmunologicznej aktywności insulinowej (IRI). Tak obliczona wartość proinsuliny we krwi pozawątrobowej wynosi u ludzi zdrowych w warunkach podstawowych (na czczo) 20—30%, po doustnym obciążeniu glukozą zmniejsza się początkowo na około 10—-15%, po czym w ciągu godziny osiąga wartość wyjściową, a następnie wzrasta dalej, dochodząc lub przekraczając 50% w drugiej i trzeciej godzinie testu. Tego rodzaju obliczenie może być jednak źródłem błędnej interpretacji i dlatego obecnie zaleca się określenie wzajemnej zależności ilościowej pomiędzy proinsuliną a „rzeczywistą” insuliną (Pro : Ins) w postaci stosunku stężeń molarnych. Przy takim sposobie obliczenia stosunku Pro : Ins we krwi obwodowej w późnej fazie doustnego testu tolerancji glukozy uwidacznia się wyraźnie zjawisko hiperproinsulinemii. Zjawisko to jest na razie trudne do wytłumaczenia. Być może stosowane w testach diagnostycznych dawki glukozy są bardzo silnym bodźcem, na który komórki B reagują nadmiernym (niefizjologicznym?) wzrostem biosyntezy (i wydzielania) prohormonu. Za taką hipotezą przemawia znamiennie większy przyrost — u ludzi zdrowych — proinsulinemii po 100 g glukozy niż po 50 g tego cukru podanych doustnie. Stanem chorobowym, w którym najczęściej występuje zwiększone wydzielanie proinsuliny i w którym jej stężenie osiąga największe wartości, jest wyspiak wychodzący z komórek B z zachowaną czynnością dokrewną (insulinoma). W cukrzycy jedyną dotychczas pewną nieprawidłowością jest zwiększenie stężenia tego prohormonu u niektórych chorych na cukrzycą typu 1 w początkowym okresie choroby. Umiarkowaną hiperproinsulinemią obserwowano także w cukrzycy typu 2 skojarzonej z otyłością. W pewnym stopniu przyczynia się ona do dużych wartości IRI we krwi. Poza tym hiperproinsulinemią stwierdzono w nadczynności tarczycy i w marskości wątroby.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Co może przynieść zatrucie alkoholem? Przedawkowanie alkoholu objawy
Podobno wszystko może być lekarstwem i trucizną. Alkohol pity w dużych ilościach staje się bardzo niebezpieczny dla osoby spożywającej go. Dlatego mówi …Na czym polega terapia alkoholowa? Jak leczyć chorobę alkoholową?
Alkoholizm to poważna choroba wyniszczająca organizm osoby uzależnionej, mająca destruktywny wpływ na jej psychikę oraz kontakty z innymi ludźmi. Doprowadza do zmian …- Jony wapnioweZ przeprowadzonych w ostatnich latach badań wynika, że w procesie stymulacji wydzielania insuliny przez glukozę, podobnie zresztą jak i przez bodźce nieglukozowe, …
- Biosynteza insulinyBiosynteza insuliny podlega kontroli genu insulinowego, mieszczącego się na krótszym ramieniu chromosomu 11. U człowieka liczy on z przylegającymi regionami 1789 par …
- GłodzenieGłodzenie, zarówno krótkoterminowe, jak i przedłużone, idzie w parze ze zmniejszaniem się stężenia insuliny we krwi na czczo. Najczęściej stwierdza się wówczas …
- Błona podstawnaZmiany w strukturze i czynności błony podstawnej stanowią zasadniczy element mikroangiopatii cukrzycowej i w ciągu ostatnich lat błona ta stała się przedmiotem …
- Metoda z zastosowaniem tkanki tłuszczowejWykorzystuje się tu wpływ insuliny na katabolizm glukozy w tkance tłuszczowej do CO2, Ten ostatni oznacza się manometrycznie, zaś w razie stosowania …
- Swoisty system transportuW usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …
Szpinak w kuchni.
O tym, że szpinak jest prawdziwą bombą witaminową wie chyba każdy. Przez jednych kochany i uwielbiany, przez innych znienawidzony – zwłaszcza, jeśli …- GalaktozuriaPróg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …
Catering na przyjęcia okolicznościowe – usługi Cateringowe w Warszawie. Catering grill
Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Duży wybór dań, perfekcyjny smak i podanie oraz oszczędność czasu to główne powody, dla których …
Najnowsze komentarze