Proinsulina ulega przekształceniu przez odłączenie peptydu C i aminokwasów, stanowiących dwupeptydowe połączenie łańcucha C z łańcuchami A i B, w wyniku kolejnego działania enzymów trypsynopodobnych i B-karboksypeptydazopodobnych (określanych wspólnym mianem enzymów konwertujących). Proces ten odbywa się równolegle z jej transportem przez układ zbiorników siateczki śródplazmatycznej i formowaniem ziarnistości w aparacie Golgiego. Okres półtrwania tego procesu wynosi 60 min. Prawdopodobnie postępuje on jeszcze w ciągu najbliższych godzin wraz z „dojrzewaniem” ziarnistości, które ostatecznie zawierają obok siebie ekwimolarne ilości insuliny i peptydu C. Dokładniejsze prześledzenie konwersji proinsuliny w insuliną wykazało, że w pierwszej kolejności zostaje przerwane połączenie peptydu C z łańcuchem A, czemu towarzyszy uwolnienie 1 cząsteczki lizyny i 1 cząsteczki argininy. W ten sposób powstaje tzw. I produkt pośredni (zwany także proinsuliną „B— —C”). Rozbicie połączenia peptydu C z łańcuchem B i uwolnienie 2 cząsteczek argininy następuje w późniejszej fazie. Jeżeli jednak z jakichś względów to właśnie miejsce zostanie zaatakowane wcześniej przez enzymy trypsynopodobne i B-karboksypeptydazopodobne, powstaje (rzadziej) tzw. II produkt pośredni (proinsuliną „A—C”). Ponieważ enzymy B-karboksypeptydazopodobne, katalizujące usunięcie z cząsteczki insuliny łączników dwupeptydowych, włączają się dopiero po proteolitycznym rozbiciu wiązania tych ostatnich z peptydem C, przejściowymi produktami konwersji proinsuliny do insuliny są też cząsteczki insuliny zawierające jedną lub dwie reszty argininowe (mono- i diarginyloinsulina). Podczas ekstrahowania insuliny z trzustki do preparatów stosowanych w lecznictwie przechodzą wraz z tym hormonem także pewne ilości proinsuliny i opisanych wyżej produktów pośrednich oraz insuliny mono- i diarginylowej. Można je usunąć drogą chromatografii kolumnowej i takie preparaty insuliny określa się mianem insulin wysoko oczyszczonych. Prawidłowy skład dwupeptydów łączących peptyd C z łańcuchami A i B ma zasadnicze znaczenie dla normalnego przebiegu konwersji proinsuliny w insulinę. W razie mutacji genu insulinowego, determinującej zmianę składu jednego lub drugiego łącznika, miejsca te nie poddają się działaniu enzymów konwertujących, w rezultacie czego we krwi (i w tkankach) gromadzi się w nadmiarze proinsuliną rozcięta tylko po< jednej stronie peptydu C. Opisano 2 rodziny, w których tego typu hiperproinsulinemia jest przekazywana jako autosomalna cecha dominująca: w jednej we krwi występuje proinsuliną ,,B—C", w drugiej — proinsuliną „A—C". Cukrzycę stwierdzono tylko w tej ostatniej rodzinie, co przemawia za tym, że oddzielenie łańcucha A od peptydu C odkrywa w tym pierwszym biologicznie czynne grupy insuliny. Aczkolwiek zasadniczym miejscem konwersji proinsuliny do insuliny są komórki B wysp trzustkowych, to jednak przypuszcza się, że proces ten może zachodzić także poza trzustką, głównie w wątrobie. Za tą hipotezą przemawia różnica biologicznego działania proinsuliny in vitro oraz in vivo. Aktywność biologiczna proinsuliny jest w ogóle mała, a badana w sposób standardowy na tkance tłuszczowej i tkance mięśniowej wynosi zaledwie kilka (2—5) procent biologicznego działania insuliny. Chodzi tu o bezpośrednie działanie proinsuliny, która w warunkach doświadczenia in vitro nie ulega przekształceniu do insuliny. Natomiast in vivo proinsuliną działa silniej. Wstrzyknięta dożylnie zwierzętom i ludziom powoduje zmniejszenie glikemii i chociaż siła jej działania hipoglikemizującego stanowi zaledwe 10—15% analogicznego działania insuliny (w stosunku molarnym), to efekt ten trwa na ogół dłużej.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Leczenie stanów śpiączkowych w cukrzycyTrudność leczenia cukrzycy u chorych znajdujących się w „niecukrzycowym” stanie śpiączkowym jest wynikiem z jednej strony tego, że u wielu spośród nich …
- Choroby trzustkiCukrzyca po całkowitym chirurgicznym usunięciu trzustki (co najmniej 90% gruczołu) należy u człowieka do dużej rzadkości. W związku jednak z doskonaleniem techniki …
- Zmiany anatomopatologiczne naczyń krwionośnych w cukrzycyZmiany w naczyniach krwionośnych (angiopathia diabetica) należą obecnie do najpowszechniej spotykanych zmian morfologicznych w cukrzycy i uważane są za późne powikłania tej …
- Neurogenne owrzodzenia stopyPrzyczyną tych owrzodzeń jest uszkodzenie skóry i duża podatność tkanek na zakażenie. Około połowy wszystkich zmian martwiczych na stopie ma takie właśnie …
- Ziarnistość komórek B w insulinieInsulina zawarta w ziarnistościach komórek B wysp trzustkowych ma budowę krystaliczną i występuje prawdopodobnie w postaci heksamerów. Przemawia za tym także obecność …
- Połączenia międzykomórkowePomiędzy komórkami wysp istnieją połączenia, które występują także w innych tkankach i narządach. Jest ich kilka rodzajów. Połączenia typu przylegania, zwane desmosomami, …
- InsulinaProces wydzielania insuliny przez komórki B podlega prawdopodobnie kontroli przez własny produkt tych komórek na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Przemawiają za tym obserwacje …
Szybkie dania z dowozem do domu – pizzeria 24h Warszawa. Pizza nocą catering z dowozem
Młodzi ludzie coraz chętniej korzystają z zamawiania potraw z dostawą do domu: tryb i szybkość życia oraz brak czasu na przyrządzenie bardziej …Błonnik witalny opinie, błonnik oczyszczający
Panie, które chcą skutecznie zadbać o swoje zdrowie muszą się odpowiednio za to zabrać. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości …Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …Jakie garnki wybrać? Garnki berghoff cena
Na rynku istnieje wiele producentów i dystrybutorów naczyń kuchennych. Różnią się one materiałem, z którego są wykonywane, kształtem, wielkością oraz trwałością i …
Najnowsze komentarze