W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób nadmiernemu wchłanianiu zbyt dużej ilości glukozy i nadmiernemu wzrostowi glikemii. Jak poucza doświadczenie kliniczne, najbardziej przydatne i możliwe do akceptacji przez pacjentów okazało się rozłożenie dziennej racji węglowodanów na 5 posiłków, w tym po 25% na posiłki główne (śniadanie, obiad, kolacja), 10% na II śniadanie i 15% na podwieczorek. Spożycie nieco mniejszej ilości węglowodanów na II śniadanie ma na celu ograniczenie przyrostu glikemii w godzinach rannych. Osobom skłonnym do stanów niedocukrzenia krwi zaleca się spożycie w nocy dodatkowego (szóstego) posiłku około godziny 23.00, zawierającego 10% dziennej racji węglowodanów. Wobec konieczności wieloletniego przestrzegania diety chory na cukrzycę musi dobrze poznać jej zasady. Ważenie produktów spożywczych jest potrzebne tylko na początku choroby, by wyrobić sobie pojęcie o ich masie i móc później posługiwać się miarami domowymi, jak łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty (płaska, czubata), szklanka. Ważne jest także zorientowanie się, jaka jest masa produktu w stanie surowym, a jaka po ugotowaniu bądź po usunięciu części niejadalnych (owoce, jarzyny). Możliwie jak najwcześniej chory powinien poznać skład pożywienia i przyswoić sobie pojęcie tzw. zamienników pokarmowych, tzn. orientować się, w jakim stosunku można zamienić jedne produkty na inne (p. Dodatek). Pozwala to na ułożenie urozmaiconych jadłospisów przy zachowaniu tej samej wartości energetycznej i składu jakościowego. Dużym ułatwieniem jest korzystanie z opracowań zawierających gotowe przykłady diet o różnej wartości energetycznej. Sama cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do picia kawy lub herbaty ani do stosowania różnych przypraw. W ramach tendencji do zbliżania diety chorego na cukrzycę do zwyczajów żywieniowych społeczeństwa, w którym on żyje, następuje także rewizja postulowanego przez niektóre ośrodki bezwzględnego zakazu picia alkoholu, tym bardziej że zakaz ten nie był najczęściej przestrzegany. Sporadycznie można dopuścić spożycie alkoholu w ilości nie przekraczającej 6% ogólnej wartości energetycznej racji pokarmowej, co np. przy diecie o wartości energetycznej 8300 kJ (2000 kcal) daje 18 g czystego alkoholu. Równocześnie należy z jadłospisu wycofać równoważną pod względem energetycznym ilość innego produktu (tłuszczu). Dopuszczalne są jedynie napoje alkoholowe zawierające mniej niż 2% węglowodanów. Wolno je spożywać tylko w czasie posiłku w związku z możliwością interakcji alkoholu z lekiem przeciwcukrzycowym i ryzykiem wystąpienia hipoglikemii (co jest spowodowane hamowaniem glukoneogenezy, które towarzyszy utlenianiu alkoholu). U chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika, zwłaszcza chlorpropamidem, może wystąpić reakcja typu disulfiramu. Zakaz spożycia alkoholu obowiązuje oczywiście w razie kojarzenia się cukrzycy ze stanami, które per se stanowią przeciwwskazanie do jego konsumcji (hipertriglicerydemia, zapalenie trzustki, marskość wątroby), a także w razie przyjmowania przez pacjentów leków psychotropowych oraz ich podatności na lekomanię i alkoholizm.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Leki wpływające na układ autonomicznyDziałanie tej grupy leków zależy od tego, jakie receptory komórek B pobudzają bądź też blokują. Praktyczne znaczenie mają głównie związki hamujące wydzielanie …
- Próba doustnego obciążenia glukoząWykonuje się ją, podając do spożycia glukozę jednorazowo w dawce 50 g (30 g na m2 powierzchni ciała lub 0,8 g na …
- Wpływ insuliny na przemianę tłuszczówWpływ insuliny na przemianę tłuszczów jest wynikiem zarówno oddziaływania tego hormonu na metabolizm glukozy, jak i bezpośredniej modyfikacji aktywności enzymów kontrolujących niektóre …
Dotkliwy problem – zapalenie pęcherza moczowego
Zapalenie pęcherza – charakterystyczne objawy, oraz przyczyny Zapalenie pęcherza moczowego może być naprawdę poważnym oraz oczywiście dokuczliwym problemem. Najczęściej do zakażenia dochodzi …- Hormony gruczołu tarczowegoHormony gruczołu tarczowego działają diabetogennie u zwierząt z częściowo usuniętą trzustką oraz pogarszają przebieg cukrzycy u ludzi i zwierząt. Jest jednak wątpliwe, …
- Nauczanie rodzinyEdukacji w zakresie wyżej przedstawionych problemów wymagają także najbliżsi członkowie rodziny chorego, z którymi pozostaje on w stałym kontakcie (rodzice, współmałżonek, dzieci). …
- Kontrola cukrzycy w czasie operacjiBezpośrednie niebezpieczeństwo zabiegu chirurgicznego u chorego z cukrzycą sprowadza się z jednej strony do wystąpienia stanu niedocukrzenia krwi, z drugiej zaś do …
- Doustny test tolerancji glukozyO ile stwierdzenie cukrzycy u dzieci, zwłaszcza młodszych, na podstawie obrazu klinicznego może nastręczać trudności, to zakres badań laboratoryjnych potrzebnych do ustalenia …
- Rokowanie i zapobieganie choroby niedokrwienna sercaRokowanie. Jest ono u chorych na cukrzycę gorsze aniżeli u pacjentów z prawidłową przemianą węglowodanów. Jest to widoczne w przebiegu zawału mięśnia …
Zakupoholizm terapia, leczenie. Jak można pohamować żądzę zakupów?
Zakupoholizm to jeden z największych problemów współczesnych społeczeństw. Jeszcze niedawno niektórzy specjaliści traktowali niekontrolowane kupowanie jako problem natury społecznej, jednak coraz mocniej …Catering na przyjęcia okolicznościowe – usługi Cateringowe w Warszawie. Catering grill
Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Duży wybór dań, perfekcyjny smak i podanie oraz oszczędność czasu to główne powody, dla których …
Najnowsze komentarze