W świetle tej teorii występowanie mikroangiopatii jest następstwem niedoboru insuliny i spowodowanych nim zaburzeń metabolicznych, przede wszystkim hiperglikemii. Zmiany naczyniowe stanowić zatem mają typowe późne powikłanie cukrzycy. Przedstawiono wiele dowodów przemawiających za słusznością takiej właśnie interpretacji etiopatogenezy angiopatii cukrzycowych. W rachubę wchodzą następujące zjawiska: 1. Przesunięcie nadmiaru glukozy ze szlaków insulinozależnych na szlaki, w których przemiana jej nie wymaga obecności tego hormonu. W ten sposób dochodzi do zwiększenia wytwarzania prekursorów disacharydów i polisacharydów oraz glikozaminoglukanów (mukopolisacharydów), wiążących się następnie z kolagenem i innymi białkami błony podstawnej naczyń włosowatych, tym bardziej że niedobór insuliny zwiększa także aktywność swoistych transferaz katalizujących proces glikozylacji tych białek. Rezultatem tych procesów jest zmiana składu i struktury błony podstawnej. Także zwiększona przemiana glukozy na szlaku poliolowym i wzmożone wytwarzanie sorbitolu i fruktozy, poza tym że stwarza metaboliczne podłoże rozwoju neuropatii cukrzycowej, może także wpływać na rozwój zmian naczyniowych. Wykazano bowiem znaczniejsze gromadzenie się sorbitolu w hodowanych komórkach śródbłonka naczyniowego przy większych stężeniach glukozy w płynie otaczającym. 2. Hipoksja, będąca wynikiem ograniczenia glikolizy w krwinkach czerwonych i zmniejszenia wskutek tego wytwarzania 2,3-difosfoglicerynianu (2,3-DPG). Niedobór 2,3-DPG powoduje zwiększenie powinowactwa hemoglobiny do tlenu i przesunięcie krzywej dysocjacji oksyhemoglobiny w lewo, a tym samym gorsze oddawanie tlenu w tkankach. Hipoksji sprzyja także nasilona w warunkach hiperglikemii glikozylacja hemoglobiny do HbAlc, mającej większe powinowactwo do tlenu. Wszystko to prowadzi do osłabienia napięcia żylnego, rozszerzenia żyłek i przyżylnej części włośniczek, sprzyjając przenikaniu składników osoczowych przez i do ściany naczynia. 3. Jak dotąd, jest sprawą otwartą, czy nie enzymatyczna glikozylacja innych białek przyczynia się do rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej. 4. Nasilenie lipolizy i zwiększona podaż wolnych kwasów tłuszczowych, stanowiących alternatywne do glukozy źródło energii. Metaboliczne konsekwencje zwiększonej lipolizy pdgrywają prawdopodobnie mniejszą rolę w rozwoju swoistych dla cukrzycy zmian w naczyniach włosowatych, natomiast mają istotne znaczenie w rozwoju makroangiopatii cukrzycowej. Teoria metaboliczna mikroangiopatii cukrzycowej znajduje także oparcie w obserwacjach klinicznych. Częstość i nasilenie tych zmian zależą bowiem w dużym stopniu od poprawności leczenia. Przytaczany niekiedy fakt „nieuchronności” występowania zmian naczyniowych także u tych chorych na cukrzycę, którzy są poprawnie leczeni przez cały okres choroby, znajduje wyjaśnienie w niedoskonałości współczesnych metod terapeutycznych, nie spełniających warunków optymalnej substytucji, a także w możliwości wpływu (modyfikującego) innych czynników, o których była mowa w niemetabolicznych teoriach etiopatogenezy mikroangiopatii cukrzycowej.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Unieczynnienie insulinyUnieczynnienie insuliny następuje również w razie redukcji 1/3 grup sulfhydrylowych, enzymatycznego trawienia wiązań peptydowych wewnątrz cząsteczki, estryfikacji grup karboksylowych, destrukcji grup aminowych. …
- Budowa, biosynteza i wydzielanie somatostatynySomatostatyna jest krótkim cyklicznym polipeptydem, liczącym 14 aminokwasów (somatostatyna 14 = SS14), o masie cząsteczkowej 1638, może także występować jako peptyd liczący …
Dlaczego warto jeść pizzę? Pizzeria nocna Kraków
Pizza to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Choć głównie kojarzymy ją z Włochami – i bez wątpienia to tam …- Wskazania do stosowania pochodnych sulfonylomocznika w leczeniu cukrzycyPochodne sulfonylomocznika znajdują zastosowanie jedynie w leczeniu cukrzycy typu 2, a także niektórych postaci cukrzycy typu 3, w których zachowane jest wytwarzanie …
- Kwasy tłuszczowe i związki ketonoweKwasy tłuszczowe zwiększają wydzielanie insuliny u niektórych gatunków. Efekt ten stwierdzono in vivo u psa, zaś in vitro u szczura. W badaniach …
- InsulinaInsulina jest białkiem o masie cząsteczkowej około 6000 (masa cząsteczkowa insuliny ludzkiej wynosi 5808, insuliny wieprzowej — 5778, insuliny wołowej — 5734, …
- KatecholaminySpośród katecholamin biologicznie czynnych główny wpływ na metabolizm wywiera adrenalina. Jej fizjologiczna funkcja polega na szybkim uruchamianiu rezerw energetycznych organizmu i dostarczeniu …
- Obraz kliniczny i rozpoznanie śpiączki mleczanowejŚpiączka mleczanowa najczęściej występuje nagle, jej objawy mogą jednak również (rzadziej) narastać powoli. Stan ogólny chorych jest zły, niejednokrotnie także z powodu …
- Postępowanie w czasie poroduPrzebieg porodu powinien być kontrolowany równocześnie przez położnika, internistę (diabetologa) i pediatrę. Obecnie najchętniej odczekuje się do porodu siłami natury (między 38 …
- Transport tłuszczówZ wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …
- Nadwrażliwość typu humoralnegoJest ona wywołana obecnością w surowicy w stężeniach ponadprogowych przeciwciał przeciwinsulinowych, wytwarzanych przez plazmocyty powstałe w wyniku proliferacji — stymulowanej przez insulinę …
Najnowsze komentarze