Mimo mniej dramatycznego przebiegu choroba przyzębia (parodontopathia) stanowi w dalszym ciągu najczęstsze i najważniejsze powikłanie cukrzycy w obrębie jamy ustnej. Częstość tej choroby w ogólnej populacji ocenia się w dość szerokich granicach na około 0,1—3,0% ludności, natomiast wśród dzieci chorych na cukrzycę (typu 1) w wieku 10—18 lat wynosi ona około 10%, zaś powyżej 19 lat — około 40%. Zmiany typu parodontopatii stwierdzono także u zwierząt chorych na cukrzycę — wyraźne w dziedzicznej cukrzycy u chomika chińskiego i słabiej zaznaczone w cukrzycy alloksanowej (nabytej) u szczura. Przyczyny. Przyczyna częstszego i bardziej nasilonego występowania choroby przyzębia w cukrzycy nie jest ostatecznie wyjaśniona i jest prawdopodobnie złożona. W rachubę wchodzą swoiste dla cukrzycy zmiany w naczyniach włosowatych dziąseł (microangiopathia), zależny od tej choroby zanik kości (osteopoiosis), nieprawidłowa struktura kolagenu (glikozylacja), a być może także miejscowe zaburzenia metabolizmu. Obraz kliniczny. Na przyzębie składa się dziąsło, więzadełko okrężne i wyrostek zębodołowy. W zapalnej postaci choroby przyzębia (parodontitis) punktem wyjścia zakażenia jest rowek dziąsła (przestrzeń między dziąsłem a szyjką zęba), skąd przesuwa się ono stopniowo w kierunku korzenia, zajmując równocześnie kość wyrostka zębodołowego. W miarę niszczenia więzadełka okrężnego tworzą się patologiczne kieszonki dziąsłowe i kostne, będące siedliskiem flory bakteryjnej, z których następuje ropienie na zewnątrz, niekiedy bardzo obfite (pyorrhea). Samo dziąsło przybiera charakterystyczną koralowo- różową barwę. W przypadkach nie leczonych dalszymi etapami są: rozchwianie zęba i jego wypadnięcie. W znacznie rzadziej występującej zanikowej postaci parodontopatii następuje włóknienie i zanik dziąseł równocześnie z zanikiem kości wyrostków zębodołowych. Szyjki zębów, a nawet korzenie, ulegają obnażeniu, wykazując nadwrażliwość na bodźce termiczne, chemiczne i mechaniczne. Rozpoznanie. Rozpoznanie choroby przyzębia w cukrzycy nie nastręcza trudności, jednak dla oceny stopnia zaawansowania zmian należy dokładnie poszukiwać kieszonek między dziąsłem a zębem, określić stopień ropienia, ruchomość zęba oraz zakres uszkodzenia kości (badaniem radiologicznym). Leczenie i zapobieganie. Leczenie ogólne (przyczynowe) parodontopatii sprowadza się do optymalnego wyrównania cukrzycy. Należy zarazem podkreślić, że skuteczne opanowanie ropienia z kieszonek dziąsłowych w wielu przypadkach poprawia przebieg cukrzycy i umożliwia zmniejszenie dawek insuliny. W razie dużej komponenty zapalnej zachodzi potrzeba stosowania leków przeciwbakteryjnych — sulfonamidów lub antybiotyków. Donoszono też o korzystnym wpływie balneoterapii i leczenia bodźcowego. Leczenie miejscowe polega na usuwaniu kieszonek i ustalaniu zębów. W sumie leczenie parodontopatii u chorych na cukrzycę jest długotrwałe i wymaga aktywnej współpracy ze strony pacjenta. W zapobieganiu chorobie przyzębia w cukrzycy istotne znaczenie ma trwałe wyrównanie zaburzeń metabolicznych tej choroby oraz dbałość o higienę jamy ustnej (właściwe czyszczenie zębów szczotką, usuwanie kamienia nazębnego, leczenie próchnicy, uzupełnianie braków zębowych).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Zakażenia skóry
Skóra jest siedliskiem zakażeń bakteryjnych i grzybiczych, które u chorych na cukrzycę mogą występować częściej i mają na ogół bardziej gwałtowny lub …Zakupoholizm terapia, leczenie. Jak można pohamować żądzę zakupów?
Zakupoholizm to jeden z największych problemów współczesnych społeczeństw. Jeszcze niedawno niektórzy specjaliści traktowali niekontrolowane kupowanie jako problem natury społecznej, jednak coraz mocniej …Koktajle odchudzające – zdrowe przepisy i korzyści dla figury
Koktajle odchudzające zdobywają coraz większą popularność jako skuteczna metoda na wprowadzenie zdrowych składników do codziennej diety. Bogate w niskokaloryczne składniki, takie jak …Komórki A
Komórki A występują zawsze w wyspach trzustkowych u człowieka i większości zwierząt. Ich liczba jest mniejsza w wyspach mieszczących się w głowie …Glukagon
Glukagon jest drugim hormonem wysp trzustkowych, wywierającym silny wpływ na przemianą węglowodanów, tłuszczów i białek. Działanie tego hormonu jest ukierunkowane na zabezpieczenia …Halucynki – czy są niebezpieczne dla zdrowia? Odmiany grzybów halucynogennych , działanie
Grzyby halucynogenne (znane również jako grzyby psylocybinowe) to znane produkty, które można spożywać zarówno w stanie surowym, jak i suszu. W formie …Jak skutecznie rozpocząć odchudzanie i poprawić formę через dietę i aktywność
Odchudzanie to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia i samopoczucia. Czy wiesz, że uporządkowanie myśli oraz obliczenie kaloryczne to kluczowe …Namiastki cukru i sztuczne środki słodzące
Namiastkami (surogatami) cukru nazywa się obdarzone słodkim smakiem substancje zbliżone do glukozy, które swego czasu zaliczano do „nieszkodliwych węglowodanów”. Obecnie w żywieniu …Szybka dieta 5-dniowa: zasady, efekty i menu na odchudzanie
Szybka dieta 5 dniowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na szybkie odchudzanie. Opiera się na restrykcyjnym planie żywieniowym, który eliminuje przetworzone …Błonnik pokarmowy – co warto wiedzieć o jego właściwościach?
Błonnik pokarmowy to jeden z tych składników diety, które w ostatnich latach zyskały na znaczeniu, jednak wciąż wiele osób nie zdaje sobie …Trwała cukrzyca wieku niemowlęcego
Zalicza się tu przypadki cukrzycy trwałej typu 1, ujawniającej się przed upływem pierwszego roku życia. Są one bardzo rzadkie i cukrzyca wieku …
Najnowsze komentarze