Glikozuria poposiłkowa (overilow glycosuria). Są to stany, w których po spożyciu węglowodanów następuje szybko znaczny wzrost glikemii przekraczający próg nerkowy dla glukozy, w związku z czym cukier ten pojawia się w moczu. Przyczyną glikozurii nie jest więc niedobór insuliny i spowodowane nim zaburzenia metaboliczne. Jest ona następstwem przyspieszonego wchłaniania jelitowego glukozy (nadczynność tarczycy, stany po resekcji żołądka i wytworzeniu zespolenia żołądkowo-jelitowego) lub upośledzonego spichrzania glukozy wskutek zmian narządowych (choroby wątroby). Glikozuria może wystąpić u osób zdrowych po dłuższym głodzeniu lub ograniczeniu podaży węglowodanów i spożyciu następnie większej ilości pokarmów zawierających glukozę (Hungerdiabetes). Uważa się, że przyczyną tej przejściowej nietolerancji węglowodanów jest ograniczenie (adaptacyjne?) gromadzenia glukozy w wątrobie, a nie gorsze zużytkowanie tego cukru w tkankach pozawątrobowych. Dla glikozurii poposiłkowej charakterystyczne są: prawidłowa glikemia na czczo, szybki i znaczny jej wzrost po spożyciu glukozy oraz szybki powrót do wartości wyjściowej. Glikozuria pojawia się na szczycie narastania stężenia glukozy we krwi. W niektórych jednak przypadkach (choroby wątroby, stany głodu) mogą wystąpić trudności w różnicowaniu z cukrzycą i wówczas właściwe rozpoznanie ustala się na podstawie całokształtu obrazu klinicznego oraz wyników bardziej szczegółowych testów diagnostycznych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Potencjalna nietolerancja glukozyDawniej stan ten nazywano cukrzycą potencjalną lub (retrospektywnie) stanem przedcukrzycowym (piaediabetes). Rozpoznaje się ją u osób, u których test tolerancji glukozy daje …
- Stosowanie pochodnych sulfonylomocznikaRozpoczęcie leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika powinno być w zasadzie poprzedzone ustaleniem dobowego zapotrzebowania na insulinę i wykluczeniem przeciwwskazań do tego typu leczenia. …
- błyskawiczne zdjęcie zęba wrocław rentgen-stomatologiczny nasz gabinet zaprasza
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …- Proinsulina i peptyd CPierwszym produktem translacji mRNA w rybosomach jest pojedynczy polipeptyd, liczący u człowieka 110 aminokwasów, o masie cząsteczkowej około 11 500, który nazwano …
Musztarda na przeziębienie?
Musztardę zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Już oni mieli świadomość tego, że musztarda może być używana z myślą o zdrowiu naszego organizmu. Dla nich …- Wpływ hormonów pozatrzustkowychNa procesy metaboliczne kontrolowane przez insulinę wywierają wpływ różne hormony wytwarzane poza obszarem wysp trzustkowych. Mogą one działać pośrednio, hamując lub pobudzając …
- Insulinooporność przedreceptorowąJest ona następstwem degradacji lub unieczynnienia insuliny obecnej we krwi i płynie międzykomórkowym przed jej interakcją z receptorem insulinowym komórek. Najlepiej poznanym …
- PseudomeliturieDodatni wynik badania moczu przy użyciu odczynnika Ny- landera lub Fehlinga (Benedicta) może występować w przypadku obecności niecukrowych substancji redukujących. Dotyczy to …
- Uwagi dotyczące metody Jakuba WęgierkiDyskusja na temat, czy chorym na cukrzycę należy zabraniać spożywania cukru, czy też — odwrotnie — powinno im się to polecać, rozpoczęła …
- Swoisty system transportuW usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …
- Mechanizm działania insulinyInsulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i …
Najnowsze komentarze