Ilość białka w diecie jest proporcjonalna do jej wartości energetycznej. Na ogół wystarcza zalecenie spożycia 1,0 g białka na kg masy należnej, natomiast dzieci, rekonwalescenci, kobiety w ciąży i pracownicy fizyczni powinni spożywać go więcej — do 2 g na kg masy należnej ciała. W niewydolności nerek, która towarzyszy schyłkowemu okresowi nefropatii cukrzycowej, zawartość białka ogranicza się do 0,5 g na kg masy należnej ciała. Połowę białka powinny stanowić produkty pochodzenia zwierzęcego (aminokwasy egzogenne), jak mięso, ryby, mleko, ser, jaja. Ponieważ produkty białkowe zawierają często dość dużo tłuszczu, należy zalecać te, w których zawartość tłuszczu jest mała. Tendencja do ograniczania spożycia tłuszczu w cukrzycy jest wynikiem znajomości przemiany lipidów i zaburzania przez nią metabolizmu węglowodanów, jak również empirycznych obserwacji dowodzących gorszego wykorzystania węglowodanów (zmniejszenie bilansu węglowodanowego) przez chorych na cukrzycę przestrzegających diety bogatotłuszczowej, Ograniczenie spożycia tłuszczów jest ponadto uzasadnione ich potencjalnym wpływem na rozwój miażdżycy, szczególnie groźnym dla chorych na cukrzycę, u których choroba podstawowa zwiększa możliwość wystąpienia zmian naczyniowych (angiopathia diabetica). Z tych względów zaleca się spożywanie olejów (nienasycone kwasy tłuszczowe) i ogranicza spożycie cholesterolu do mniej niż 300 mg/d. Przeciętna zawartość tłuszczu w dietach małoenergetycznych wynosi 30—50 g, w dietach o większej wartości energetycznej — do 70 g; 1/2 dziennej racji powinny stanowić oleje. Pokarmy węglowodanowe dzieli się na: 1) cukry proste, jak cukier buraczany, miód, dżemy, ciastka, cukierki, czekolada, oraz 2) produkty zawierające węglowodany złożone, tzn. skrobię, jak przetwory zbożowe, ziemniaki, ryż. W diecie chorego na cukrzycę węglowodany powinny pokrywać połowę lub nieco więcej ogólnego zapotrzebowania energetycznego; w zasadzie są to tylko węglowodany złożone. W zależności od wartości energetycznej diety ich ilość wynosi od 200 do 400 g, najczęściej jednak (w dietach zalecanych osobom otyłym) mieści się przy dolnej granicy wyżej podanego zakresu. Cukry proste albo się całkowicie skreśla z jadłospisu, albo też znacznie ogranicza ich spożycie. Są one głównie nośnikami energii (mała objętość) oraz powodują wzrost glikemii i cukromoczu. To ostatnie zjawisko występuje szczególnie wyraźnie w cukrzycy typu 2, w której zachowana jest endogenna sekrecja insuliny. Wydzielanie tego hormonu jest jednak opóźnione, często też zmniejszone, w związku z czym wchłanianie jelitowe glukozy szybko uwalnianej ze .spożytych disacharydów wyprzedza wyrzut insuliny; ta nie wykorzystana w wątrobie przechodzi do obszaru pozawątrobowego (hiperglikemia), skąd zostaje wydalona do moczu. Po spożyciu węglowodanów złożonych, które wchłaniają się znacznie wolniej w przewodzie pokarmowym, przyrost glikemii jest znacznie mniejszy. W cukrzycy leczonej insuliną można w ograniczonym stopniu dostosować rodzaj preparatu insuliny oraz porę jej wstrzykiwania do spożycia i szybkości absorpcji jelitowej niewielkiej ilości cukru, która nie powinna jednak przekraczać 6 łyżeczek do herbaty (30 g) dziennie. W dietach niskoenergetycznych, przeznaczonych dla otyłych chorych z cukrzycą typu 2, nie należy przekraczać 3 łyżeczek do herbaty cukru dziennie (15 g), aczkolwiek w tych przypadkach najlepiej jest przekonać pacjenta, by całkowicie zrezygnował z konsumpcji cukrów prostych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dlaczego pijemy? Standardowe mechanizmy uzależnienia od alkoholu
Alkohol to substancja psychoaktywna, czyli wpływająca w sposób bezpośredni na funkcjonowanie ludzkiego mózgu, wywołując efekty takie, jak: zmiany postrzegania, świadomości i nastroju. …- Metoda z zastosowaniem tkanki tłuszczowejWykorzystuje się tu wpływ insuliny na katabolizm glukozy w tkance tłuszczowej do CO2, Ten ostatni oznacza się manometrycznie, zaś w razie stosowania …
- Glikozuria poposiłkowaGlikozuria poposiłkowa (overilow glycosuria). Są to stany, w których po spożyciu węglowodanów następuje szybko znaczny wzrost glikemii przekraczający próg nerkowy dla glukozy, …
- Glikozuria nerkowaGlikozuria nerkowa (glycosuiia renalis). Może ona występować: 1) jako pierwotne, wrodzone zaburzenie transportu glukozy w cewkach nerkowych, będące wadą pojedynczą (cukrzyca nerkowa …
- Powikłania związane z cukrzycą u dzieciDzieci wśród chorych na cukrzycę stanowią populację o potencjalnie najdłuższym okresie przeżycia, ale zarazem grupę, w której szkody spowodowane tą chorobą występują …
- Ogólne wpływy insulinyPrzytaczane najczęściej mechanizmy ogólnego działania insuliny stanowią poniekąd historyczny przegląd postępu badań w dziedzinie poznawania molekularnych podstaw funkcjonowania komórki i jej struktur. …
- Regulacja hormonalnaSpośród hormonów, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie insuliny w stopniu mającym znaczenie fizjologiczne, należy wymienić z jednej strony glukagon i niektóre peptydowe …
- Stomatologiczne powikłania cukrzycyPowikłania cukrzycy w obrębie jamy ustnej były częste i osiągały znaczne nasilenie przed odkryciem insuliny. W owym czasie powszechnym zjawiskiem w tej …
- Problemy socjalne chorych na cukrzycęMimo że cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, trwającą całe życie i stanowiącą niewątpliwie upośledzenie somatyczne, a nieraz i psychiczne, to jednak właściwe jej …
- GalaktozuriaPróg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …
- Nerwowa regulacja wydzielania insulinyNerwowa regulacja wydzielania insuliny i pozostałych hormonów wysp trzustkowych podlega kontroli podwzgórza, a w szczególności ośrodka układu adrenergicznego, mieszczącego się w jądrze …
Najnowsze komentarze