Glukagon trzustkowy oznacza się w osoczu metodą radioimmunologiczną, posługując się przeciwciałami skierowanymi przeciw C-końcowemu fragmentowi tego peptydu — aminokwasom 24—29. Z przeciwciałami tymi reagują jednak jeszcze inne polipeptydy, obecne w osoczu, mające odsłonięty identyczny fragment C-końcowy. Należą tu prawdopodobnie: 1) heterogenna grupa białek o masie cząsteczkowej przekraczającej 20 000, w większości o masie około 160 000, których pochodzenie i rola nie są znane i które wbrew swej nazwie (big plasma glucagon, BPG) nie wydają się mieć — poza wspólną determinantą antygenową — nic wspólnego z glukagonem; 2) białko o masie cząsteczkowej 9000, będące prawdopodobnie prekursorem glukagonu; 3) mały peptyd o masie cząsteczkowej 2000 (IRG2000), uważany za produkt częściowej degradacji glukagonu. Wymienione peptydy nie mają działania biologicznego glukagonu, jednak ich obecność w osoczu może wpływać na wartości tego hormonu przy oznaczaniu go konwencjonalnymi metodami radioimmunologicznymi. Odróżnienie ich jest możliwe, wymaga jednak zastosowania skomplikowanej techniki, obejmującej oddzielnie ich drogę sączenia cząsteczkowego na żelu, a następnie dokonanie oznaczenia radioimmunologicznego w każdej frakcji. Dotąd tego typu badań przeprowadzono niewiele. Prawidłowe stężenie glukagonu (IRG) w osoczu na czczo wynosi około 40 mmol/1 (150 ng/1). Po obciążeniu glukozą podaną zarówno doustnie, jak we wstrzyknięciu czy wlewie dożylnym stężenie to się zmniejsza. W doustnym teście tolerancji glukozy maksymalne zmniejszenie, dochodzące do połowy wartości wyjściowej, występuje w 30—60 min po spożyciu cukru. Na odwrót, dożylny wlew L-argininy lub posiłek białkowy powodują zwykle 2—3- -krotny wzrost stężenia tego hormonu we krwi. Ten wpływ aminokwasów nie ujawnia się jednak w razie równoczesnego podania glukozy. Najsilniejszym bodźcem zwiększającym sekrecję glukagonu jest hipoglikemia: zmniejszenie stężenia glukozy we krwi, wywołane wstrzyknięciem testowej dawki insuliny, poniżej 2,8 mmol/l (50 mg%) może powodować nawet 4-krotny wzrost stężenia glukagonu w osoczu. Glukagonemia zwiększa się także podczas wysiłku fizycznego. W cukrzycy stężenie glukagonu w osoczu jest zwiększone zarówno na czczo, jak i w ciągu całej doby. Odwrotnie aniżeli u ludzi zdrowych, w chorobie tejobciążenie glukozą powoduje jego wzrost. Ten paradoksalny przyrost glukagonemii po podaniu glukozy jest bardziej zaznaczony w cukrzycy typu 1 aniżeli typu 2. U chorych na tę ostatnią postać cukrzycy obserwuje się dwufazową reakcję wydzielania glukagonu na obciążenie glukozą: po wstępnym przyroście następuje później zmniejszenie się stężenia tego peptydu w osoczu. U chorych na cukrzycę zmniejsza się także lub zostaje zniesiona reaktywność komórek A na hipoglikemię. Z drugiej strony przyrosty glukagonemii po stymulacji komórek A aminokwasami (L-argininą) są u tych osób znacznie większe aniżeli u ludzi zdrowych. Także i ta nieprawidłowość reakcji komórek A na bodźce metaboliczne jest bardziej zaznaczona w cukrzycy typu 1 aniżeli typu 2. Bardzo duże stężenie glukagonu w osoczu stwierdza się w śpiączkach cukrzycowych, zarówno ketonowej, jak i hipermolalnej (osmotycznej); zmniejsza się ono dość szybko w miarę skuteczności leczenia. Odchylenia w wielkości glukagonemii występują także w innych chorobach. W przypadkach nowotworów wychodzących z komórek A (ghicagonoma) stężenie tego hormonu w osoczu przekracza zwykle 10—100-krotnie wartość prawidłową. Umiarkowane zwiększenie’ stężenia glukagonu w osoczu stwierdza się w akromegalii, chorobie Cushinga, sporadycznie także w guzie chromochlonnym rdzenia nadnerczy (pheochromocytoma). Hiperglukagonemia występuje też w chorobach będących silnym stresem, takich jak ostre zakażenia, oparzenia, zawał mięśnia sercowego, wstrząs, Poza tym zwiększone wartości glukagonu obserwuje się w marskości wątroby i w przewlekłej niewydolności nerek. Znacznie rzadszym zjawiskiem jest zmniejszenie stężenia glukagonu w osoczu. Jego przyczyną jest albo zmniejszenie liczby komórek A (zespół McQuarriego, ciężkie postacie zapalenia trzustki), albo osłabienie ich reaktywności (hipoglikemia reaktywna?, noworodki urodzone przez matki chore na cukrzycę, karłowatość przysadkowa). Zmniejszenie sekrecji glukagonu po odpowiednich bodźcach stwierdza się także w otyłości bez zaburzenia przemiany węglowodanów. Jednak z chwilą redukcji nadmiaru masy ciała wydzielanie tego hormonu normalizuje się i dlatego uważa się, że jest to zjawisko wtórne (następstwo hiperinsulinizmu). Dla stanów niedoboru lub zmniejszonej reaktywności komórek A charakterystyczne jest wystąpienie hipoglikemii w czasie testu obciążenia L-argininą wskutek przewagi pobudzenia przez ten aminokwas wydzielania insuliny. Z dotychczasowych badań nad innymi peptydami o tych samych właściwościach immunologicznych co glukagon trzustkowy wynika, że jedynie IRG9000 (prekursor) zachowuje się podobnie i że w stanach hiperglukagonemii jego stężenie w osoczu wzrasta. Duże (ilościowe i odsetkowe) zwiększenie stężenia IRG9000 w osoczu stwierdzono w guzach wychodzących z komórek A (glucagonoma) oraz w niewydolności nerek.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta Chodakowskiej: zasady, warianty i przepisy na zdrowe jedzenie
Dieta Chodakowskiej zyskuje coraz większą popularność jako skuteczny sposób na zdrowe odżywianie i redukcję wagi. Oparta na zasadach zbalansowanego żywienia, promuje regularne …Santol – właściwości zdrowotne i zastosowanie w medycynie ludowej
Santol, egzotyczny owoc z tropikalnych lasów Południowo-Wschodniej Azji, zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale również …- https://domitaras.pl/miskant-chinski-graziella-trawa-do-twojego-ogrodu/
Leczenie cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika
Pochodne sulfonylomocznika są obecnie najczęściej stosowanymi lekami w terapii chorych na cukrzycę. Oblicza się, że przyjmuje je około 70% wszystkich osób dotkniętych …Zmiany skórne w cukrzycach wtórnych
Do charakterystycznych i mających znaczenie diagnostyczne zmian w skórze dochodzi w hemochromatozie, wyspiaku wydzielającym glukagon (glucagonoma) i w rzadkich postaciach cukrzycy cechującej …Śliwki – odkryj ich zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Śliwki, te soczyste i słodkie owoce, nie tylko kuszą swoim smakiem, ale także kryją w sobie bogactwo zdrowotnych właściwości. Zawierają cenne witaminy, …Patogeneza śpiączki ketonowej
W omawianym zespole ujawniają się wszystkie następstwa ostrego niedoboru insuliny, który jest pogłębiony (i modyfikowany) przez zwiększenie wydzielania hormonów działających wobec niej …Rokowanie i zapobieganie retinopatii cukrzycowej
Rokowanie. Zależy ono od stopnia zaawansowania retinopatii, a ten z kolei w dużym stopniu od typu cukrzycy. W trwającej wiele lat cukrzycy …Wpływ pracy mięśniowej na przemianę węglowodanów u chorych na cukrzycę
U ludzi chorych na cukrzycę reakcja metaboliczna na wysiłek fizyczny może być odmienna aniżeli u zdrowych, co zależy od szczegółowej roli insuliny, …Moczenie nocne u chłopców – leczenie
Moczenie nocne u chłopców powinno wzbudzić niepokój rodziców lub opiekunów. Nie można pozostawić tego problemu pod pretekstem, że z czasem dziecko z …Błonnik pokarmowy – klucz do zdrowia jelit i regulacji cukru
Błonnik pokarmowy, choć często niedoceniany, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu naszego organizmu. To tajemniczy składnik, który wspiera nie tylko pracę jelit, ale …Wpływ insuliny na przemianę tłuszczów
Wpływ insuliny na przemianę tłuszczów jest wynikiem zarówno oddziaływania tego hormonu na metabolizm glukozy, jak i bezpośredniej modyfikacji aktywności enzymów kontrolujących niektóre …
Najnowsze komentarze