Jako inhibitory insuliny określa się substancje, które bezpośrednio hamują komórkowe działanie tego hormonu. Należy je odróżniać od antagonistów insuliny, którymi najczęściej są hormony dające efekty metaboliczne przeciwne do tych, które wywołuje insulina. Dość dawno poczyniono obserwacje, że surowica ludzi i zwierząt chorych na cukrzycę hamuje aktywność biologiczną insuliny i tę właściwość tłumaczono występowaniem w niej białkowych inhibitorów tego hormonu. Wyrażono nawet pogląd, że obecność swoistych inhibitorów insuliny we krwi i tkankach może być przyczyną cukrzycy. Dzisiaj wydaje się mało prawdopodobne, by te substancje białkowe odgrywały rzeczywiście istotną rolę w hamowaniu (regulowaniu) działania insuliny. Z drugiej strony wykazanie obecności przeciwciał skierowanych swoiście przeciw receptorom insulinowym błony komórkowej dowodzi realnej możliwości blokowania pierwszego etapu działania insuliny, jakim jest interakcja tego hormonu ze swoistym receptorem błonowym komórek insulinozależnych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
- Skuteczny sposób na zwiększanie ciężaru w treningu siłowym – porady dla każdego entuzjasty fitness
- Najlepsze praktyki projektowania przyrządów do spawania
- Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
- Rewolucyjna metoda na odzyskanie młodzieńczego wyglądu
- Pracownia diagnostyki obrazowej — to tam wykonasz USG, RTG, kolonoskopię i endoskopię
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Pizza włoska: czym kierować się przy zamówieniu? Pizza włoska Warszawa 24hMiłośnicy pizzy są zgodni w jednym: znaleźć dobrą pizzerię jest niezwykle trudno. Pizza włoska to taka, która posiada niewielką ilość składników, charakteryzuje …
- Sport – samo dobroKorzyści z aktywności fizycznej jest wiele i warto o tym pamiętać. Ludzie nauczyli się lekceważyć jak ważna to część naszego życia, a …
- Insulina we krwi ludzi zdrowychU ludzi zdrowych stężenie insuliny (IRI) we krwi (surowicy, osoczu) na czczo wynosi od 10 do 25 mj. w 1 1, nieco …
- Inne lekiSpośród innych przewlekle stosowanych leków, które zmniejszają wydzielanie insuliny, należy wymienić ienytoinę i pochodne lenotiazyny. Opisano wyraźnie pogorszenie przebiegu cukrzycy, a nawet …
- Insulinooporność mieszanaInsulinooporność może być też następstwem zarówno defektu receptorowego, jak i poza(post)receptorowego. Wówczas krzywa zależności pomiędzy dawką a efektem biologicznym insuliny ulega wyraźnemu …
- Pierwotne uszkodzenie komórek SchwannaGłównym czynnikiem uszkadzającym komórki Schwanna w cukrzycy jest nadmierne nagromadzenie się w nich sorbitolu, stanowiącego pośredni produkt szlaku poliowego. Komórki te zawierają …
- Cykl glukoza — kwasy tłuszczowePod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach …
- Biosynteza i wydzielanie insulinyU człowieka, podobnie jak u wszystkich kręgowców, insulina jest wytwarzana w swoistych komórkach B wysp trzustkowych, a następnie wydzielana do krwi, z …
- Zespół insulinooporności i acanthosis nigricansWyróżnia się 2 typy tego zespołu, obejmującego łagodne rogowacenie ciemne skóry oraz hiperinsulinemię i wybitną insulinooporność zależną od zmniejszonego wiązania insuliny przez …
- Oznaczanie związków ketonowych w moczu i we krwiW moczu mogą pojawiać się wszystkie 3 rodzaje związków ketonowych, z reguły w następującej kolejności: aceton-kwas acetooctowy, kwas B-hydroksymasłowy, jednak w praktyce …
- Utlenianie kwasów tłuszczowychUtlenianie kwasów tłuszczowych rozpoczyna się od ich aktywacji przez przejście w tioestry koenzymu A (acylo-CoA) przy udziale tiokinaz (ligaz) i ATP. Ponieważ …
Najnowsze komentarze