Pierwszym rodzajem insuliny ludzkiej o pełnym działaniu biologicznym był hormon ekstrahowany z trzustek ludzkich, Z oczywistych względów stosowano go wyjątkowo i głównie do celów badawczych. Pełna synteza insuliny z pojedynczych aminokwasów okazała się, jak dotąd, najmniej efektywna. W latach sześćdziesiątych dokonano co prawda takiej syntezy w Stanach Zjednoczonych A.P., Niemczech (RFN) i Chinach, jednak otrzymany produkt wywierał słabe działanie biologiczne, co było zapewne wynikiem różnicy jego drugo- i trzeciorzędowej budowy w porównaniu z insuliną naturalną. Później zespołowi pracowników firmy Ciba-Geigy udało się dokonać całkowitej syntezy insuliny o pełnym działaniu biologicznym, jednak ta droga wytwarzania insuliny ludzkiej okazała się nieopłacalna i nie podjęto jej na skalę przemysłową. Pełnym sukcesem zakończyły się natomiast wysiłki zmierzające do otrzymania ludzkiej insuliny na innej drodze. W Instytucie Naukowym Novo uzyskano insulinę identyczną z ludzką, zastępując w pozycji 30 łańcucha B insuliny wieprzowej alaninę przez treoninę. Jest to insulina ludzka półsyntetyczna (semisynlhetic human insulin, SHI), produkowana na skalę przemysłową. Na tej samej zasadzie opiera się synteza insuliny ludzkiej wytwarzanej przez iirmę Hoechst (Human Insulin Hoechst). Z kolei w Instytucie Naukowym Lilly wykorzystano do produkcji insuliny ludzkiej technologię, której podstawą jest „zaprogramowanie1′ odpowiednimi genami plazmidów szczepów bakterii Escherichia coli (K-12); dokonano tego w specjalistycznym instytucie Genentech Corporation [45]. Opracowano 2 sposoby otrzymywania insuliny: w pierwszym do DNA plazmidów dwóch populacji bakterii wprowadza się oddzielne geny (syntetyczne) łańcucha A i łańcucha B, a następnie peptydy wytworzone przez bakterie łączy się, utleniając wolne grupy sulfhydrylowe. W drugiej natomiast metodzie do plazmidu pojedynczej kolonii wprowadza się gen (półsyntetyczny) proinsuliny i wytworzony przez i bakterie prohormon przekształca się, stosując trypsynę i karboksypeptydazę B insuliny. Obie insuliny otrzymane powyższymi metodami określa się mianem ludzkiej insuliny biosyntetycznej (biosynthetic human insulin, BHI). Są one także produkowane na skalę przemysłową. Struktury ludzkiej insuliny półsyntetycznej oraz biosyntetycznej są identyczne i analiza krystalograficzna nie wykazała pomiędzy nimi żadnej różnicy. Oba rodzaje mają te same właściwości biologiczne, co stosowane dotąd insuliny konwencjonalne, i w niektórych krajach preparaty insuliny ludzkiej zostały już dopuszczone do stosowania u chorych na cukrzycę. Dążenie do uzyskania i stosowania w leczeniu cukrzycy insuliny homologicznej jest oparte na przekonaniu, że będzie to stanowiło istotny postęp w terapii tej choroby. Szczególnie duże nadzieje wiąże się z możliwością zmniejszenia ryzyka występowania późnych powikłań cukrzycy. Obecnie jest jeszcze za wcześnie na ocenę, czy i w jakim stopniu synteza i biosynteza laboratoryjna insuliny ludzkiej spełnia te nadzieje. Z teoretycznego punktu widzenia insulina taka powinna być pozbawiona działania immunogennego u człowieka, okazało się jednak, że podczas jej stosowania pojawiają się — chociaż w mniejszym stopniu aniżeli podczas wstrzykiwania insulin heterologicznych — przeciwciała wiążące insulinę. Nie ulega natomiast wątpliwości, że wykorzystanie odpowiednio „zaprogramowanych” bakterii do syntezy insuliny otwiera nieograniczone możliwości wytwarzania tego hormonu, na który zapotrzebowanie stale wzrasta. Podaż surowców naturalnych (trzustek zwierzęcych) jest ograniczona, zaś dla zapewnienia jednemu choremu na cukrzycę przeciętnej dawki insuliny w ciągu całego roku potrzeba trzustek 10 krów lub 40 świń. Okazało się także, że otrzymana w procesie biosyntezy ludzkiej insuliny ludzka proinsulina (biosynthetic human proinsulin) wywiera wyraźne działanie hipoglikemizujące u ludzi, i to tak dalece, że podejmowane są próby stosowaniu gej w leczeniu cukrzycy, Powolniejsze, ale dłuższe działanie, zależne przede wszystkim od hamowania oddawania glukozy przez wątrobę do krwi, może w przyszłości wyznaczyć temu prohormonowi szczególne miejsce w terapii cukrzycy (np. w przypadkach insulinooporności, w cukrzycy chwiejnej).
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Piękna oprawa oczu
Rzęsy i brwi stanowią swoistą oprawę naszych oczu. Dzięki zadbanym, długim i ciemnym włoskom nasz codzienny makijaż nie zajmuje zbyt dużo czasu. …Śpiączka ketonowa
Najlepiej poznana i najczęściej występująca jest śpiączka cukrzycowa rozwijająca się w przebiegu kwasicy ketonowej. Wiele dokładnych badań biochemicznych i studiów klinicznych dotyczących …Teoria immunologiczna
Tłumaczy ona występowanie mikroangiopatii cukrzycowej, głównie nefropatii, odczynem immunologicznym błony podstawnej wobec heterologicznej (egzogennej) insuliny i odkładaniem się w niej kompleksów immunologicznych. …Czerwona fasola – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czerwona fasola, często niedoceniana w polskich kuchniach, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Bogata w białko roślinne i błonnik, stanowi …Galaktozuria
Próg nerkowy dla galaktozy wynosi 0,5—1,0 mmol/1 (10— 20 mg%) i przekroczenie tej wartości z następczą galaktozurią zdarza się rzadko u dzieci …Ostropest plamisty w diecie odchudzającej: jak działa i dawkować?
Ostropest plamisty, znany ze swoich właściwości detoksykacyjnych i zdrowotnych, zdobywa coraz większą popularność wśród osób dążących do zredukowania masy ciała. Ta niezwykła …Coraz częściej poszukiwany transport medyczny
W ostatnim czasie coraz bardziej stały się popularne usługi z zakresu transportu medycznego. Dużo osób decyduje się na skorzystanie z takiego rozwiązania, …Powikłania leczenia pochodnymi biguanidu
Pochodne biguanidu są około 20 razy mniej toksyczne od pochodnych diguanidyny, jednak w czasie ich stosowania występują również powikłania, które mogą być …Przenośny koncentrator tlenu – gdzie się zaopatrzyć?
Tlenoterapia to znakomita metoda leczenia chorób takich jak niewydolność oddechowa i innych chorób, które mogą mieć związek chociażby z nałogowym paleniem papierosów. …Mechanizm działania polipeptydu trzustkowego
Mechanizm komórkowego działania PP nie jest dotąd znany. Z efektów, które wywołuje u ludzi, jedynie pewnymi są: hamowanie czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki i …Rola fizjoterapii przy silnych bólach kręgosłupa
Ból kręgosłupa to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych, z którym zmaga się ogromna liczba osób. Często prowadzi do ograniczenia ruchomości, a nawet …
Najnowsze komentarze