Oznaczanie insuliny (IRI) we krwi chorych na cukrzycą typu 1 ma niewielkie znaczenie, gdyż w tej postaci choroby wskutek uszkodzenia i zniszczenia znacznej części lub wszystkich komórek B wysp trzustkowych biosynteza tego hormonu ulega wybitnemu ograniczeniu lub całkowicie ustaje. W początkowym okresie tej postaci cukrzycy opisano co prawda nawet zwiększone wartości IRI we krwi, jednak okazało się, że chodzi tu o wzmożone wydzielanie proinsuliny, uznawane za wyraz wyczerpywania się komórek B. W dłużej trwającej cukrzycy insulinozależnej ocena sprawności wydzielniczej komórek B na podstawie oznaczania IRI we krwi nastręcza trudności w związku z pojawieniem się przeciwciał wiążących insulinę w następstwie stosowania insuliny egzogennej (p. str. 182). Oznaczanie peptydu C w surowicy tych chorych ujawniło jednak, że przynajmniej u części spośród nich „resztkowa” czynność komórek B utrzymuje się jeszcze przez dłuższy czas i ma znaczenie dla dalszego przebiegu choroby (zmniejszenie skłonności do kwasicy ketonowej). Insulinę (IRI) stwierdza się natomiast z reguły we krwi chorych na cukrzycę typu 2, przy czym na wielkość i zachowanie się insulinemii w tej postaci choroby wywiera wpływ masa ciała. U chorych otyłych, stanowiących zdecydowaną większość w tej grupie, stężenie insuliny we krwi — przede wszystkim po bodźcach stymulujących komórki B — jest większe aniżeli u nieotyłych osób zdrowych. Natomiast w porównaniu z ludźmi otyłymi bez cukrzycy hiperinsulinemia u tych chorych zachowuje się nieco inaczej: zwiększenie się stężenia insuliny pod wpływem różnych bodźców jest mniej nasilone, zaś maksymalny jego przyrost jest opóźniony — występuje dopiero w 2—3 h po spożyciu testowej dawki glukozy. W przeciwieństwie też do otyłych ludzi bez cukrzycy, u których głodzenie powoduje zmniejszenie insulinemii i pogorszenie tolerancji węglowodanów, u otyłych chorych na cukrzycę typu 2 tego rodzaju kuracja w niewielkim stopniu wpływa na stężenie IRI we krwi, natomiast wyraźnie poprawia stan metaboliczny tych osób.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Często ignorujemy jego znaczenie, jednak może to prowadzić …
Typy nadwrażliwości na insulinęInsulina wyzwala zarówno odczyn typu komórkowego, jak i humoralnego, które w szczególnych przypadkach mogą przybierać charakter nadwrażliwości i manifestować się wyraźnymi objawami …
Przyjęcie urodzinowe w domu – jak je zorganizować? Pizza w nocy KrakówDomowe przyjęcia cieszą się dużą popularnością wśród młodych ludzi. To sposób na urządzenie niewielkiej, taniej i wygodnej imprezy okolicznościowej dla każdego, kto …
Oczyszczanie wątroby: objawy, metody i zdrowa dietaOczyszczanie wątroby to temat, który zyskuje na popularności w dobie świadomego dbania o zdrowie. Wątroba, jako jeden z kluczowych organów naszego ciała, …
Co może przynieść zatrucie alkoholem? Przedawkowanie alkoholu objawyPodobno wszystko może być lekarstwem i trucizną. Alkohol pity w dużych ilościach staje się bardzo niebezpieczny dla osoby spożywającej go. Dlatego mówi …
Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanieWitamina H, znana również jako biotyna czy witamina B7, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a mimo to często pozostaje w …
Właściwości prozdrowotne agrestu – skutki dla organizmu i zdrowiaAgrest, mały, zielony owoc, staje się coraz bardziej zauważany w świecie zdrowego odżywiania, a to wszystko dzięki swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym. Nie …
Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisyCukinia, znana z niskiej kaloryczności i wszechstronności, to warzywo, które zasługuje na szczególne miejsce w naszej diecie. Jej niezwykłe właściwości zdrowotne sprawiają, …
Szybkie dania z dowozem do domu – pizzeria 24h Warszawa. Pizza nocą catering z dowozemMłodzi ludzie coraz chętniej korzystają z zamawiania potraw z dostawą do domu: tryb i szybkość życia oraz brak czasu na przyrządzenie bardziej …
Dieta przemienna – zasady, zalety i efekty dla zdrowiaDieta przemienna, znana również jako dieta naprzemienna, zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć i poprawić swoje zdrowie. Jej zasady są …
Jak skutecznie rozpocząć odchudzanie i poprawić formę через dietę i aktywnośćOdchudzanie to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia i samopoczucia. Czy wiesz, że uporządkowanie myśli oraz obliczenie kaloryczne to kluczowe …
Najnowsze komentarze