Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak na ogół zgodnie zasady ograniczania wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Z chwilą odkrycia insuliny, a w większym jeszcze stopniu po wprowadzeniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, nacisk na przestrzeganie diety wyraźnie zmalał. O ile zrozumiała jest przy tym tendencja, by odżywianie chorego na cukrzycę było możliwie zbliżone do fizjologicznego, to z drugiej strony nie można uznać za właściwe sięgania po dające najczęściej szybki efekt terapeutyczny środki farmakologiczne u tych chorych, u których leczenie samą dietą (z uwzględnieniem pracy mięśniowej) jest zupełnie wystarczające, a nieraz może dawać na dłuższą metę lepszy wynik. W cukrzycy skojarzonej z otyłością, w której częstym zjawiskiem jest insulinooporność, ostateczny skutek leczenia często w większym stopniu zależy od przestrzegania diety aniżeli od stosowania doustnych preparatów przeciwcukrzycowych lub insuliny. W latach siedemdziesiątych w Warszawie około 10% wszystkich chorych na cukrzycę było leczone wyłącznie dietą i prawdopodobnie w całej Polsce odsetek ten jest podobny. Należy zaś sądzić, że liczba osób wymagających jedynie leczenia dietetycznego jest większa i że w dość dużej grupie pacjentów przyjmujących doustne leki przeciwcukrzycowe można uzyskać równie dobry wynik przy zastosowaniu odpowiednio dobranej diety. Nie bez znaczenia jest w tych przypadkach aspekt psychologiczny wyboru takiej właśnie metody terapii. Leczenie dietetyczne wymaga od pacjenta dużej dyscypliny, a więc aktywnej współpracy, której rozluźnienie wobec szybkiej normalizacji glikemii pod wpływem leczenia farmakologicznego nie jest zjawiskiem rzadkim. Żywienie w cukrzycy należy rozpatrywać pod kątem: 1) wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej; 2) składu jakościowego diety; 3) rozkładu posiłków w ciągu dnia.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Wyspiaki trzustkiW hormonalnie czynnych guzach trzustki wychodzących z komórek wysp mogą występować zaburzenia przemiany węglowodanów, wymagające różnicowania z cukrzycą idiopatyczną. Rozpoznanie hormonalnego charakteru …
- Rozpoznanie zaburzeń przemiany węglowodanówDo badań laboratoryjnych pomocnych w rozpoznaniu zaburzeń przemiany węglowodanów i mających stąd istotne znaczenie w diagnostyce i kontroli wyrównania cukrzycy należy oznaczenie …
- Wybór zawoduWobec konieczności wyboru zawodu stają pacjenci młodociani, chorujący najczęściej na cukrzycę typu 1, natomiast u osób w wieku dojrzałym, zwykle z cukrzycą …
- Zależność między zakażeniem a cukrzycąZakażenie i cukrzyca wpływają na siebie wzajemnie w sposób niekorzystny. Infekcja może przyspieszyć przekształcenie potencjalnej, przemijającej czy utrwalonej nieprawidłowej tolerancji glukozy w …
- Rokowanie i zapobieganie encefalopatii cukrzycowejRokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje …
- Metody biologicznePunktem wyjścia do oznaczeń biologicznych były spostrzeżenia, że in vivo stężenie glukozy zmniejsza się po wstrzyknięciu wyciągów trzustkowych. W celu zwiększenia wrażliwości …
Najlepsze źródła antyoksydantów – Grecka oliwa z oliwek sklep internetowy.
Antyoksydanty stanowią bardzo ważny składnik naszej diety – to one zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, regulują poziom cukru, polecane są także osobom, …- Okres rekonwalescencjiPo wyprowadzeniu chorego z kwasicy ketonowej, co najczęściej następuje w ciągu 24, rzadziej 48 h (wcześniej u dzieci), podaje się mu w …
Zaskakujące dyniowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny deser, znany i kochany przez większość. Jednak czasem nawet klasyka może się przejeść. Zwykle klasyczne tiramisu warto więc czasami …- InsulinaProces wydzielania insuliny przez komórki B podlega prawdopodobnie kontroli przez własny produkt tych komórek na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Przemawiają za tym obserwacje …
- Neuropatia przewodu pokarmowegoZaburzenia czynnościowe, spowodowane neuropatią wegetatywną, można wykazać na całej długości przewodu pokarmowego, jednak tylko nieliczne ujawniają się klinicznie i sprawiają dolegliwości. Wspólną …
Najnowsze komentarze