Metoda kolorymetryczna znalazła zastosowanie w oznaczaniu glikozylowanej albuminy lub całkowitego białka surowicy (glycosylated serum protein, GSP). Ze względu na pracochłonność oddzielania albuminy w badaniach rutynowych najczęściej określa się GSP. Reakcja polega na tworzeniu się w czasie podgrzewania białek glikozylowanych w środowisku słabo kwaśnym 5-hydroksymetylofurfurolu (HMF), który z kwasem tiobarbiturowym daje reakcję barwną. U ludzi zdrowych średnie stężenie GSP wynosi około 0,300 nmol HMF/ing białka, w cukrzycy jest 2—3 razy większe, Ostatnio wprowadzono do oznaczania GSP stosunkowo prosty w wykonaniu test, oparty na redukcji błękitu nitrotetrazolinowego w środowisku zasadowym przez ketoaminę (fruktozaminę — Fructosamine Test Roche). Należy jedynie mieć na uwadze, że zwiększone stężenie fruktozaminy w surowicy może także występować w paraproteinemiach. Podobnie jak stężenie HBAlc, tak i zawartość glikozylowanego białka w surowicy wykazuje korelację z wartościami glikemii poposiłkowej i dobowej, natomiast znamienną korelację z glikemią na czczo tylko w ustabilizowanej cukrzycy typu 2. W dużym odsetku przypadków z podwyższonym poziomem stężenia HbAlc (HbAt) poziom GSP jest prawidłowy. Wynika to z tego, że okres półtrwania albuminy, stanowiącej główny składnik białek surowicy, jest 4-krotnie krótszy od okresu półtrwania hemoglobiny. W związku z tym sugeruje się, że z wartości GSP można wnioskować o kształtowaniu się glikemii dobowej w okresie ostatnich 2 tygodni przed wykonaniem badania. W sumie jednak liczba dotychczasowych badań dotyczących zachowania się GSP w cukrzycy i innych chorobach jest niewielka i przydatność diagnostyczna tego pomiaru nie jest ostatecznie ustalona.Wszystkie hormony wytwarzane przez komórki wysp trzustkowych oznacza się obecnie we krwi (osoczu lub surowicy) metodami radioimmunologicznymi, cechującymi się dużą czułością. Dzięki oznaczaniu tych hormonów we krwi poznano wiele faktów z zakresu fizjologii i patofizjologii narządu wyspowego trzustki, natomiast przydatność diagnostyczna tego typu badań jest ograniczona i uzyskane wyniki nabierają znaczenia najczęściej dopiero w zestawieniu ze wskaźnikami metabolicznymi, przede wszystkim ze stężeniem glukozy we krwi. Interpretując te wyniki należy mieć na uwadze 2 fakty: Po pierwsze, radioimmunologiczne metody oznaczania hormonów białkowych są swoiste dla ich determinant antygenowych, które najczęściej nie są identyczne z grupami metabolicznie aktywnymi, zaś we krwi obecne są substancje mające determinanty antygenowe hormonów trzustkowych, a pozbawione (całkowicie lub częściowo) działania biologicznego tych hormonów. Po drugie, stężenie poszczególnych hormonów we krwi obwodowej odzwierciedla nie tylko aktywność wydzielniczą wytwarzających je komórek, ale także udział wątroby w pobieraniu i degradacji tych hormonów.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Pomarańcza Valencia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie
Pomarańcze Valencia to nie tylko apetyczny owoc, ale także skarbnica wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Ich kulisty kształt i delikatna, …Biosynteza i wydzielanie glukagonu
Z niedawnych badań wynika, że u człowieka gen determinujący biosyntezę glukagonu jest umiejscowiony w chromosomie 2 [171]. Bezpośredni produkt translacji swoistego m-RNA …- www.kriosonik.pl/kriosonik-warszawa/
Budowa, biosynteza i wydzielanie polipeptydu trzustkowego
Ludzki polipeptyd trzustkowy (hPP) jest pojedynczym łańcuchem, składającym się z 36 aminokwasów, o masie cząsteczkowej około 4200. U ssaków różnice w budowie …Ziarnistość komórek B w insulinie
Insulina zawarta w ziarnistościach komórek B wysp trzustkowych ma budowę krystaliczną i występuje prawdopodobnie w postaci heksamerów. Przemawia za tym także obecność …Wpływ insuliny na przemianę tłuszczów
Wpływ insuliny na przemianę tłuszczów jest wynikiem zarówno oddziaływania tego hormonu na metabolizm glukozy, jak i bezpośredniej modyfikacji aktywności enzymów kontrolujących niektóre …Obraz morfologiczny i hipotezy patogenetyczne encefalopatii cukrzycowej
Najbardziej istotnym następstwem zmian w naczyniach kończyn dolnych jest zmniejszenie przepływu maksymalnego, a później także spoczynkowego, w mięśniach. Prawidłowo spoczynkowy przepływ mięśniowy …Beta-karoten: właściwości, źródła i dawkowanie dla zdrowia
Beta-karoten to niezwykły związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu naszego zdrowia. Jako prowitamina A, znajduje się w wielu kolorowych owocach …Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
Fitohormony, nazywane również hormonami roślinnymi, odgrywają kluczową rolę w regulacji wzrostu i rozwoju roślin, wpływając na procesy takie jak kiełkowanie, kwitnienie czy …Keratyna w diecie: naturalne źródła dla zdrowych włosów i paznokci
Keratyna to nie tylko popularny termin w świecie kosmetyków, ale także kluczowy składnik odżywczy w naszej diecie, który wpływa na zdrowie włosów …Rokowanie i zapobieganie choroby niedokrwienna serca
Rokowanie. Jest ono u chorych na cukrzycę gorsze aniżeli u pacjentów z prawidłową przemianą węglowodanów. Jest to widoczne w przebiegu zawału mięśnia …Powikłania metaboliczne
Głównym i najgroźniejszym powikłaniem jest kwasica mleczanowa, będąca wynikiem nasilenia pod wpływem pochodnych biguanidu glikolizy beztlenowej i wytwarzania mleczanu. Rozwijająca się na …
Najnowsze komentarze