Jest to stan, który odpowiada według dawniejszych określeń cukrzycy chemicznej (diabetes mellitus chemicus, Chemical diabetes) lub tzw. przypadkom granicznym (borderline cases). Stężenie glukozy we krwi na czczo jest tu prawidłowe, natomiast po spożyciu testowej dawki tego cukru (75 g) wzrasta powyżej wartości uznanych za „normę”, nie przekraczając jednak granicy wyznaczającej rozpoznanie cukrzycy. Sprawa, jak dalece nieprawidłowa tolerancja glukozy stanowi zagrożenie wystąpieniem jawnej postaci cukrzycy, czyli fazę poprzedzającą rozwój tej choroby, nie jest dotąd jednoznacznie rozstrzygnięta. We wspomnianych badaniach prospektywnych, obejmujących okres 10-letniej obserwacji osób zaliczonych do grupy „przypadków granicznych”, poprawa stanu metabolicznego występowała ponad 3 razy częściej aniżeli pogorszenie w kierunku cukrzycy, przy czym istotnym predyktorem okazał się poziom glikemii na czczo. Należy sądzić, że nieprawidłowa tolerancja glukozy stanowi zróżnicowaną grupę zaburzeń przemiany węglowodanów i że tylko u części osób stanowi zapowiedź wystąpienia jawnej cukrzycy — najczęściej typu 2, rzadko typu 1 lub 3. U ludzi otyłych po redukcji nadmiaru masy ciała z reguły obserwuje się poprawę lub remisję do prawidłowego stanu metabolicznego. Nie jest wyjaśnione, jak dalece to łagodne zaburzenie tolerancji glukozy zwiększa możliwość rozwoju powikłań naczyniowych, obserwowanych w późnym okresie cukrzycy. Jak wynika z prospektywnej analizy umieralności wśród osób zaliczonych do „przypadków granicznych”, zagraża ono głównie wystąpieniem choroby dużych naczyń. Powikłania typu mikroangiopatii (retinopatię) natomiast obserwowano w tego typu badaniach jedynie u osób, u których glikemia w 2 h doustnego testu tolerancji glukozy przekraczała 11,1 mmol/1 (200 mg%), czyli których należało sklasyfikować jako chorych na cukrzycę. W świetle tych wszystkich faktów rozpoznanie nieprawidłowej tolerancji glukozy, zwłaszcza u osób w wieku poniżej 50 lat, należy w dalszym ciągu traktować jako stan zagrożenia cukrzycą i rozwojem choroby dużych naczyń i osoby z takim rozpoznaniem objąć bardziej wnikliwym nadzorem medycznym.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Rokowanie i zapobieganie śpiączki mleczanowej
Spośród omawianych w tym rozdziale śpiączek występujących u chorych na cukrzycę rokowanie w śpiączce mleczanowej jest najgorsze. Śmiertelność wśród chorych, u których …Higiena jamy ustnej – 10 kluczowych zasad dbania o zęby
Higiena jamy ustnej to kluczowy element dbania o zdrowie, który ma wpływ nie tylko na stan naszych zębów, ale również na ogólne …Zdrowe ciasta i ciasteczka – przepisy na pyszne desery bezcukrowe
Zdrowe słodkości stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, a przepisy na ciasta i ciasteczka, które łączą smak z wartościami odżywczymi, …Neuropatia przewodu pokarmowego
Zaburzenia czynnościowe, spowodowane neuropatią wegetatywną, można wykazać na całej długości przewodu pokarmowego, jednak tylko nieliczne ujawniają się klinicznie i sprawiają dolegliwości. Wspólną …Anoreksja – ciekawostki. Czym jest, a czym nie jest anoreksja?
Główną przyczyną anoreksji jest obsesyjna niechęć do jedzenia, ze względu na paniczny lęk przed przybraniem na wadze. Osoba chora postrzega siebie jako …Sok jabłkowy – właściwości zdrowotne, skład i korzyści dla ciała
Sok jabłkowy to nie tylko popularny napój, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, potas …Keratyna w diecie: naturalne źródła dla zdrowych włosów i paznokci
Keratyna to nie tylko popularny termin w świecie kosmetyków, ale także kluczowy składnik odżywczy w naszej diecie, który wpływa na zdrowie włosów …Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
Nabiał niskotłuszczowy zyskuje na popularności jako alternatywa dla tradycyjnych, pełnotłustych produktów mlecznych, a jego wybór często wiąże się z chęcią dbania o …Koperek ogrodowy – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchni
Koperek ogrodowy, znany jako aromatyczne zioło, to nie tylko niezastąpiony składnik w kuchni, ale także prawdziwy skarb dla zdrowia. Jego właściwości zdrowotne …Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
Chcesz dodać niepowtarzalnego blasku swoim projektom artystycznym? A może szukasz praktycznego kubka dla małego artysty? Zapoznaj się z naszymi propozycjami: Kryształkami Samoprzylepnymi …Choroba dużych naczyń
Podłożem anatomicznym choroby dużych naczyń jest miażdżyca tętnic, w mniejszym stopniu stwardnienie tętniczek oraz stwardnienie tętnic typu Monckeberga. Zmiany te nie są …
Najnowsze komentarze