Głównym czynnikiem uszkadzającym komórki Schwanna w cukrzycy jest nadmierne nagromadzenie się w nich sorbitolu, stanowiącego pośredni produkt szlaku poliowego. Komórki te zawierają dużą ilość reduktazy aldozowej, będącej kluczowym enzymem w tej przemianie, i w razie zwiększenia podaży glukozy (hiperglikemia) wzrasta w nich wytwarzanie sorbitolu. Ponieważ poliol ten wolno przenika przez błony komórkowe, wzrost jego wewnątrzkomórkowego stężenia oznacza zwiększenie się molalności płynu komórkowego, co z kolei powoduje wzmożony napływ wody. U zwierząt z cukrzycą doświadczalną stwierdzono istotnie wzrost zawartości wody w nerwach, czemu towarzyszyło zwolnienie przewodzenia bodźców motorycznych. Z kolei w badaniach pośmiertnych nerwów u ludzi, którzy chorowali na cukrzycę, stwierdzono obok zwiększenia stężenia glukozy, także wzrost stężenia sorbitolu i fruktozy. Uważa się, że obrzęk komórek Schwanna, ich zwyrodnienie wodniczkowe i następczy zanik są przyczyną odcinkowej demielinizacji włókien osiowych w cukrzycy. Jest też możliwe, że nadmierna przemiana glukozy na szlaku poliolowym ogranicza wykorzystanie tego cukru dla innych celów (jako źródła energii), co zaburza funkcję tych komórek w inny sposób. Zaburzenie wytwarzania mieliny przez komórki Schwanna w cukrzycy może wreszcie być bezpośrednią konsekwencją niedoboru insuliny i zmniejszenia syntezy lipidów i fosfolipidów, stanowiących składnik mieliny. Jednakże za udziałem nasilenia przemian na szlaku poliolowym w rozwoju neuropatii cukrzycowej przemawia poprawa przewodzenia w nerwach bodźców motorycznych u zwierząt z cukrzycą doświadczalną, a motorycznych i sensorycznych u ludzi po leczniczym stosowaniu swoistego inhibitora reduktazy aldozowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cykliczne nukleotydy
Insulina zmniejsza stężenie cAMP w komórkach, głównie przez aktywację fosfodiesterazy, i powoduje przejściowy wzrost stężenia cGMP. Wpływ hormonu na cAMP występuje jednak …Przemiana tłuszczów i białek w glikokortykosteroidach
Przemiana tłuszczów. Glikokortykosteroidy działają Upolitycznię w tkance tłuszczowej i w wątrobie. W małych stężeniach powodują lipolizę wskutek upośledzenia reestryfikacji kwasów tłuszczowych, uwarunkowanego …Dieta rozdzielna: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta rozdzielna, mimo że może brzmieć jak kolejny chwilowy trend żywieniowy, ma swoje korzenie w starożytnych naukach o zdrowiu. Jej podstawową zasadą …Tkanka tłuszczowa – funkcje, rodzaje i zdrowe nawyki jej utrzymania
Tkanka tłuszczowa, często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie, nie tylko jako magazyn energii, ale także jako aktywny uczestnik procesów metabolicznych. …Dermatozy złogowe
W cukrzycy skojarzonej z hiperlipoproteinemiami mogą w skórze występować kępki żółte (xanthomata). Są one utworzone przez komórki piankowate, których cytoplazma zawiera lipidy …Regulacja nerwowa
Wyspy trzustkowe są unerwione przez włókna adrenergiczne, cho- linergiczne i peptydergiczne. Włókna te docierają albo wprost do komórek wysp, albo (w większości) …Mandarynka – zdrowe właściwości i wartości odżywcze owocu
Mandarynki, znane jako młodsze siostry pomarańczy, to owoc, który nie tylko zachwyca swoim słodkim smakiem, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. …Oznaczenie hemoglobiny glikozylowanej i białek glikozylowanych surowicy
W diagnostyce zaburzeń przemiany węglowodanów wykorzystuje się zjawisko glikozylacji białek, a w szczególności hemoglobiny i białek surowicy (albuminy). W krwince czerwonej dorosłego …Metoda z zastosowaniem tkanki tłuszczowej
Wykorzystuje się tu wpływ insuliny na katabolizm glukozy w tkance tłuszczowej do CO2, Ten ostatni oznacza się manometrycznie, zaś w razie stosowania …Kluczowe determinanty zdrowia: co wpływa na nasze zdrowie?
Zdrowie to niezwykle złożony temat, który zależy od wielu czynników, które nie zawsze są oczywiste. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak różnorodne aspekty …Zdrowe przekąski – poznaj ich zalety i pomysły na przygotowanie
Zdrowe przekąski zyskują coraz większą popularność, a ich znaczenie w świadomym odżywianiu staje się nie do przecenienia. Czym dokładnie są te wartościowe …
Najnowsze komentarze