Głównym czynnikiem uszkadzającym komórki Schwanna w cukrzycy jest nadmierne nagromadzenie się w nich sorbitolu, stanowiącego pośredni produkt szlaku poliowego. Komórki te zawierają dużą ilość reduktazy aldozowej, będącej kluczowym enzymem w tej przemianie, i w razie zwiększenia podaży glukozy (hiperglikemia) wzrasta w nich wytwarzanie sorbitolu. Ponieważ poliol ten wolno przenika przez błony komórkowe, wzrost jego wewnątrzkomórkowego stężenia oznacza zwiększenie się molalności płynu komórkowego, co z kolei powoduje wzmożony napływ wody. U zwierząt z cukrzycą doświadczalną stwierdzono istotnie wzrost zawartości wody w nerwach, czemu towarzyszyło zwolnienie przewodzenia bodźców motorycznych. Z kolei w badaniach pośmiertnych nerwów u ludzi, którzy chorowali na cukrzycę, stwierdzono obok zwiększenia stężenia glukozy, także wzrost stężenia sorbitolu i fruktozy. Uważa się, że obrzęk komórek Schwanna, ich zwyrodnienie wodniczkowe i następczy zanik są przyczyną odcinkowej demielinizacji włókien osiowych w cukrzycy. Jest też możliwe, że nadmierna przemiana glukozy na szlaku poliolowym ogranicza wykorzystanie tego cukru dla innych celów (jako źródła energii), co zaburza funkcję tych komórek w inny sposób. Zaburzenie wytwarzania mieliny przez komórki Schwanna w cukrzycy może wreszcie być bezpośrednią konsekwencją niedoboru insuliny i zmniejszenia syntezy lipidów i fosfolipidów, stanowiących składnik mieliny. Jednakże za udziałem nasilenia przemian na szlaku poliolowym w rozwoju neuropatii cukrzycowej przemawia poprawa przewodzenia w nerwach bodźców motorycznych u zwierząt z cukrzycą doświadczalną, a motorycznych i sensorycznych u ludzi po leczniczym stosowaniu swoistego inhibitora reduktazy aldozowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Właściwości zdrowotne dyni: składniki odżywcze i korzyści zdrowotneDynia, często kojarzona z jesiennymi dekoracjami i pysznymi potrawami, jest znacznie więcej niż tylko smacznym składnikiem kuchni. To prawdziwa skarbnica zdrowia, bogata …
Pomidory malinowe – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotnePomidory malinowe, znane ze swojego delikatnego smaku i soczystej konsystencji, to nie tylko smakowity dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa bomba …
Rodzaje diet – odkryj, jak zbilansować zdrowe odżywianieW świecie, gdzie zdrowie i dobre samopoczucie stają się priorytetami, różnorodność diet zyskuje na znaczeniu. Każda dieta, od niskokalorycznych po terapeutyczne, ma …
Dynamika zmian stężenia insuliny we krwi u ludziW żywym organizmie komórki B podlegają zmiennym wpływom naturalnej regulacji metabolicznej, hormonalnej i nerwowej, co znajduje wyraz w ciągłych zmianach stężenia tego …
Właściwości zdrowotne Ręki Buddy – eliksir młodości i szczęściaRęka Buddy, znana również jako owoc buddyjski, to nie tylko intrygujący element azjatyckiej kultury, ale także skarbnica zdrowotnych właściwości, które mogą zrewolucjonizować …
Wyspy trzustkoweRóżnicowanie komórek wchodzących w skład wysp trzustkowych staje się widoczne u człowieka już od 9 tygodnia życia płodowego, zaś około 23 tygodnia …
Musztarda na przeziębienie?Musztardę zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Już oni mieli świadomość tego, że musztarda może być używana z myślą o zdrowiu naszego organizmu. Dla nich …
Okra: Właściwości odżywcze i prozdrowotne korzyści dla zdrowiaOkra, znana również jako bhindi, to niskokaloryczne warzywo, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych. Zawiera aż 90% wody …
Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmuZielona herbata to nie tylko popularny napój, ale także potężny eliksir zdrowia, który od wieków przyciąga uwagę zarówno smakoszy, jak i zwolenników …
Wykorzystanie pracy mięśniowej w leczeniu cukrzycyKorzystny wpływ wysiłku fizycznego na tolerancję węglowodanów w cukrzycy jest znany od dawna i jest wykorzystywany w leczeniu tej choroby. U odpowiednio …
Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?Propolis, znany jako kit pszczeli, to niezwykły skarb natury, który od wieków fascynuje ludzkość swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Zawiera ponad 300 aktywnych związków, …
Najnowsze komentarze