Dawniej stan ten nazywano cukrzycą potencjalną lub (retrospektywnie) stanem przedcukrzycowym (piaediabetes). Rozpoznaje się ją u osób, u których test tolerancji glukozy daje wynik prawidłowy i które w przeszłości również nie miały odchyleń w poziomach glikemii, u których wszakże występuje zwiększone ryzyko wystąpienia bądź nieprawidłowej tolerancji glukozy, bądź jawnej cukrzycy. Ryzyko to kształtuje się odmiennie w odniesieniu do poszczególnych typów cukrzycy, co jest uwarunkowane ich odmienną etiologią. Ponieważ przemijająca i potencjalna nietolerancja glukozy oznaczają tylko stany zwiększonego, statystycznego zagrożenia wystąpieniem zaburzenia przemiany węglowodanów — po cukrzycę włącznie — u osób, które aktualnie (w chwili badania) nie wykazują pod tym względem nieprawidłowości (są zdrowe), nie można posługiwać się tymi pojęciami w ustalaniu indywidualnej diagnozy. Stwierdzenie zagrożenia uzasadnia jednak podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych. Ponadto pojęcia te są przydatne w klasyfikacji grup probantów w badaniach prospektywnych.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Satsuma: zdrowotne właściwości, witaminy i sposób parzenia
Satsuma, ta soczysta odmiana mandarynki, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Bogata w witaminę C, …Próchnica zębów
Obecnie próchnicę zębów (caiies dentium) stwierdza się rzadziej wśród chorych na cukrzycę aniżeli w ogólnej populacji. Ta różnica jest szczególnie widoczna u …Zabiegi chirurgiczne u chorych na cukrzycę
Przeciętnie co druga osoba z rozpoznaną cukrzycą staje wobec konieczności poddania się operacji. Schorzenie to nie stanowi obecnie przeciwwskazania do interwencji chirurgicznych …Hiperbilirubinemia, czerwienica i inne powikłania
Hiperbilirubinemia. Jej przyczyną jest prawdopodobnie niedojrzałość enzymatyczna wątroby, chociaż bierze się pod uwagę także inne czynniki (hipoksję, policytemię, zaburzenie erytropoezy pozaszpikowej). Może …Metabolizm matki w czasie ciąży
Glukoza przenika od matki do płodu przez barierę łożyskową na zasadzie ułatwionej dyfuzji. Inne główne metabolity, jak aminokwasy, glicerol, związki ketonowe i …Kapusta romanesco – odkryj jej właściwości i wartości odżywcze
Kapusta romanesco, często określana mianem „wszechstronnego warzywa”, to prawdziwy skarb wśród roślin. Jej wyjątkowy kształt i intensywny zielony kolor przyciągają wzrok, ale …Zdrowa dieta
Kiedy przygotowujemy posiłki, zazwyczaj zależy nam aby było ono smaczne, a już nieco mniej uwagi przykuwamy do tego aby było ono zdrowe. …Mrożenie potraw – jak to zrobić skutecznie i bezpiecznie?
Mrożenie potraw to nie tylko sposób na przedłużenie świeżości żywności, ale również kluczowy element w zarządzaniu domowym budżetem i marnowaniem jedzenia. Właściwe …Przekaźniki interakcji insuliny z receptorem insulinowym
Powiązanie interakcji insuliny ze swoistym receptorem błony komórkowej z dalszymi wpływami tego hormonu nie jest dotąd wyjaśnione, a przytoczone poniżej mechanizmy są …Szalotka: Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Szalotka, często niedoceniana w kuchni, kryje w sobie nie tylko delikatny, łagodny smak, ale także imponujące właściwości zdrowotne. To małe warzywo, pełne …Właściwości i korzyści zdrowotne szpinaku – dlaczego warto go jeść?
Szpinak, często nazywany superfoodem, zyskuje coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie, a to nie bez powodu. Bogaty w witaminy i …
Najnowsze komentarze