Leczenie cukrzycy dziecięcej (podobnie jak i cukrzycy wieku młodzieńczego) cechują odrębności będące wynikiem tego, że ma ono na celu nie tylko doraźne wyrównanie istniejących zaburzeń metabolicznych, ale także zapewnienie prawidłowego rozwoju somatycznego i psychicznego. W dalszej perspektywie powinno ono maksymalnie zmniejszać możliwość wystąpienia powikłań cukrzycy. Leczenie to jest trudniejsze niż u ludzi dorosłych z powodu wspomnianej już dużej dynamiki procesów metabolicznych w tym okresie życia, zmian hormonalnych szczególnie wyraźnych w czasie przyspieszonego wzrostu i dojrzewania, chwiejności przebiegu cukrzycy, częstych zakażeń, a także niełatwych problemów psychologicznych, jakie ta choroba narzuca zarówno w dzieciństwie, jak i później w wieku młodzieńczym. Leczenie dietetyczne: Wartość energetyczną pożywienia dzieci chorych na cukrzycę ustala się wg odpowiednich tabel. W przybliżeniu przyjmuje się, że dla dziecka jednorocznego wynosi ona 4200—4600 kJ (ok. 1000—1100 kcal), później zaś do 8 lat dodaje się po 420 kJ (ok. 100 kcal), a powyżej tego wieku po 820 kJ (ok. 200 kcal) na każdy rok życia. W normalnych warunkach maksymalna wartość energetyczna diety chłopców nie powinna przekraczać 12 500 kJ (około 3000 kcal), zaś diety dziewcząt — 11 000 kJ (około 2600 kcal). Co się tyczy składu diety, to zalecenia są mniej rygorystyczne aniżeli w leczeniu ludzi dorosłych: węglowodany powinny stanowić 50—55%, białko 20%, tłuszcze 25— —30°/o wartości energetycznej diety. Dzieciom zezwala się na spożycie cukru (lub innych słodyczy zawierających cukier) w ilości nie przekraczającej 30 g dziennie (6 „słodkich” łyżeczek). W ich żywieniu szerokie zastosowanie znajdują (zwłaszcza za granicą) namiastki cukru (fruktoza, sorbitol, ksylitol), wykorzystywane do produkcji różnych ciastek, czekolad i cukierków przeznaczonych dla chorych na cukrzycę. Te substancje mają wartość energetyczną glukozy i w razie braku lub niedoboru insuliny są wykorzystywane w procesie glulaoneogenezy i powodują zwiększenie się glikemii. Można je zalecać dzieciom chorym na cukrzycę tylko wówczas, gdy ta jest u tiich dobrze wyrównana, i zawsze w ilości ograniczonej (fruktozy do 40 g dziennie, sorbitolu i ksylitolu 20—40 g dziennie), którą należy wliczać do bilansu energetycznego dziecka (p. str. 306). O ile dopuszczalny jest pewien liberalizm w składzie diety, o tyle bardzo rygorystycznie należy przestrzegać równomiernego rozłożenia dziennej racji pokarmowej (przede wszystkim produktów zawierających dużą ilość węglowodanów) na 5—6 posiłków w sposób przedstawiony na str. 308. U dziecka należy wyrobić nawyk, że nie powinno jeść więcej niż to wynika z przepisanej diety, ale też nie wolno mu pominąć żadnego posiłku.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Cukrzyca a ciążaDzięki wprowadzeniu insuliny do leczenia cukrzycy młode dziewczęta dotknięte tą chorobą mogą osiągać dojrzałość płciową, a młode kobiety zachodzić w ciążę i …
- Wyspiak wydzielający insulinęW tym typie wyspiaków obok typowych stanów hipoglikemicznych może występować zmniejszenie tolerancji glukozy, wyrażające się dużymi wartościami glikemii po doustnym obciążeniu glukozą. …
- Proinsulina i peptyd CPierwszym produktem translacji mRNA w rybosomach jest pojedynczy polipeptyd, liczący u człowieka 110 aminokwasów, o masie cząsteczkowej około 11 500, który nazwano …
- Kryteria oceny leczenia cukrzycyCelem prawidłowego leczenia cukrzycy jest przywrócenie chorym sprawności życiowej, możliwości pełnego uczestniczenia w życiu społecznym („zdrowie uwarunkowane”), uchronienie od następstw inwalidztwa spowodowanego …
- Somatostatyna we krwiW związku z tym, że głównym źródłem somatostatyny we krwi jest przewód pokarmowy i że wątroba zatrzymuje i degraduje znaczne ilości tego …
- Rokowanie i zapobieganie encefalopatii cukrzycowejRokowanie. Jest ono w chorobie naczyniowej nóg nadal niepewne i mimo dużego postępu w leczeniu chorób naczyń u chorych na cukrzycę notuje …
- Transport tłuszczówZ wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …
Musztarda na przeziębienie?
Musztardę zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Już oni mieli świadomość tego, że musztarda może być używana z myślą o zdrowiu naszego organizmu. Dla nich …Na czym polega terapia alkoholowa? Jak leczyć chorobę alkoholową?
Alkoholizm to poważna choroba wyniszczająca organizm osoby uzależnionej, mająca destruktywny wpływ na jej psychikę oraz kontakty z innymi ludźmi. Doprowadza do zmian …- Wpływ pochodnych sulfonyłomocznika na wątrobęDowodem tego wpływu jest zwiększenie zawartości glikogenu w wątrobie, który’obserwuje się stale u zwierząt i u ludzi otrzymujących te leki. Uważa się, …
- GlukagonHormon ten powoduje wyraźne zwiększenie sekrecji insuliny, przy czym powyższy efekt występuje wcześniej aniżeli przyrost glikemii. Wydzielanie insuliny przez komórki B jest …
Najnowsze komentarze