Są to humoralne przeciwciała należące do immunoglobulin G (IgG), w początkowym okresie także do immunoglobulin M i(IgM), które po związaniu się z insuliną 'blokują jej działanie biologiczne, ale jej nie niszczą. Co więcej, insulina związana z tymi przeciwciałami trudniej poddaje się degradacji enzymatycznej. Tym tłumaczy się późny efekt biologiczny tego hormonu, obserwowany po dożylnym wstrzyknięciu jego dużej dawki, co stosuje się niekiedy celem przezwyciężenia insulinooporności. Stopień wiązania się immunoglobulin G z insuliną jest zróżnicowany i pod tym względem wyróżnia się co najmniej dwie duże grupy: immunoglobuliny o dużym powinowactwie do insuliny i immunoglobuliny o małym powinowactwie. Pierwsze po związaniu się z insuliną słabo dysocjują z kompleksu insulina-przeciwciało, natomiast kompleksy utworzone przez drugą grupę łatwo ulegają rozpadowi. W przeciwieństwie do insuliny immunoglobuliny G wiążące ten hormon przechodzą przez łożysko do krwi płodu i ich dużej zawartości w tej krwi niektórzy przypisują znaczenie w występowaniu zaburzeń u noworodków zrodzonych przez matki chore na cukrzycę leczone insuliną. Okres półtrwania immunoglobulin wiążących insulinę u tych noworodków wynosi średnio około 30 dni. Poziom przeciwciał wiążących insulinę oznacza się obecnie metodami radioimmunologicznymi. Radioimmunoelektroforeza (obejmująca rozdział immunoglobulin związanych z insuliną w żelu agarowym i ich precypitację po połączeniu się ze swoistą, znakowaną jodem radioaktywnym globuliną skierowaną przeciw ludzkiej IgG) umożliwia dokładne ilościowe oznaczenie, immunoglobulin G wiążących insulinę. Dolna granica czułości tej metody wynosi 0,05 j./l (ilości insuliny wiązanej przez IgG obecne w 1 l surowicy). Przeciwciała wiążące insulinę stwierdza się w wartościach ponadprogowych u wszystkich chorych leczonych przez ponad 3—6 miesięcy konwencjonalnymi preparatami insuliny. W zasadzie stężenie przeciwinsulinowych IgG w surowicy nie zależy ani od dawki stosowanego hormonu, ani od długotrwałości leczenia. Nie zależy też od płci, zaś pogląd, że insulina działa bardziej immunogennie u dzieci, nie jest przez wszystkich podzielany. Prawdopodobnie na wytwarzanie przeciwciał insulinowych wpływają czynniki genetyczne. U chorych na cukrzycę typu 1 z antygenami HLA szeregu DR4-Bw62 (B15) humoralny odczyn immunologiczny na insulinę (przyrost stężenia immunoglobulin G wiążących insulinę) jest większy aniżeli u chorych z antygenami HLA szeregu DR3-B8, których z kolei cechuje większa skłonność do odczynu komórkowego i do autoimmunizacji. Jeżeli chodzi o wpływy egzogenne, to z dotychczasowych obserwacji wynika, że czynnikami wpływającymi wyraźnie na ilość tworzonych immunoglobulin G wiążących insulinę są: czystość preparatów tego hormonu i różnice gatunkowe w jego budowie. U 50—75% pacjentów leczonych od początku choroby insulinami wysoko oczyszczonymi nie stwierdzono obecności (w stężeniu ponadprogowym) immunoglobulin G wiążących insulinę, a u tych, u których je stwierdzono, zawartość tych przeciwciał była mała, rzadko przekraczając 0,2 j./l. Z nielicznych dotąd badań przeprowadzonych u chorych na cukrzycę leczonych insuliną ludzką wynika, że działa ona słabo immunogennie: podczas jednorocznego stosowania ludzkiej insuliny biosyntetycznej zanotowano pojawienie się w surowicy IgG wiążących insulinę co prawda u 40% pacjentów, jednak stężenie tych immunoglobulin nie przekraczało 0,5—0,6 j./l, Różnice gatunkowe insuliny egzogennej mogą determinować nie tylko zmiany ilościowe, ale i jakościowe immunoglobulin G wiążących ten hormon. Stwierdzono, że owe przeciwciała wiążą się z insuliną wołową znacznie silniej aniżeli z wieprzową. Z czynników egzogennych, które mogą modyfikować reaktywność immunologiczną organizmu na insulinę, należy wymienić jeszcze zakażenia (wirusowe, bakteryjne) i szczepienia, podczas (lub po) których obserwuje się niekiedy dość znaczny (najczęściej przemijający) wzrost stężenia immunoglobulin G wiążących insulinę w surowicy mimo stosowania insulin wysoko oczyszczonych. Przeciwciała wiążące insulinę nie występują ani u ludzi, ani u zwierząt, którym nie wstrzykiwano insuliny. Wyjątek stanowi opisany przed kilku laty u około 20 osób, głównie w Japonii, tzw. autoimmunologiczny zespół insulinowy (insulin-autoimmune syndrome). Charakteryzuje się on występowaniem stanów niedocukrzenia krwi oraz obecnością w surowicy immunoglobulin G wiążących insulinę, mimo że osoby dotknięte tym zaburzeniem nigdy nie otrzymywały insuliny egzogennej. Doniesiono także o obecności w surowicy w niewielkim stężeniu omawianych przeciwciał w świeżo rozpoznanej i nie leczonej cukrzycy typu 1.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Mechanizm cybernetycznyMechanizm wpływu stężenia glukozy w płynie zewnątrzkomórkowym na wytwarzanie i wydzielanie insuliny jest prawdopodobnie podwójny. Pierwszy z nich można nazwać mechanizmem cybernetycznym, …
OuabainaLek ten zwiększa wyraźnie wydzielanie insuliny jedynie w badaniach in vitro i tylko wówczas, gdy stosuje się go w dawkach większych niż …
Próba obciążenia glukagonemW próbie tej Wykorzystuje się zarówno działanie glikogenolityczne glukagonu w wątrobie, jak i pobudzanie przez ten hormon wydzielania insuliny. Pierwsza właściwość glukagonu …
Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?Wysoki poziom cholesterolu to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie. Często ignorujemy jego znaczenie, jednak może to prowadzić …
Ekstrakty roślinne – zdrowe substancje dla twojej cery i zdrowiaEkstrakty roślinne to skarbnica naturalnych dobrodziejstw, które od wieków są wykorzystywane w medycynie i kosmetyce. Te silnie skoncentrowane wyciągi, pozyskiwane z różnych …
Retinopatia cukrzycowaPod tą nazwą rozumie się zespół zmian w siatkówce, spowodowany swoistymi dla cukrzycy czynnościowymi i morfologicznymi nieprawidłowościami naczyń włosowatych i doprowadzający w …
Czym się różni USG płodu 4D od 3D?Ciąża jest pięknym, ale zarazem bardzo stresującym czasem dla każdego rodzica. Na szczęście, współczesna medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, które pozwalają monitorować …
Sok pomidorowy – wartości odżywcze, zdrowie i przepisy na sokSok pomidorowy to nie tylko smaczny napój, ale również skarbnica cennych składników odżywczych, które mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Jego wyjątkowe …
Sok z ziemniaka na zmarszczki – naturalne odmłodzenie skórySok z ziemniaka, często niedoceniany w codziennej pielęgnacji, okazuje się być prawdziwym skarbem dla zdrowia i urody. Jego naturalne właściwości przeciwzmarszczkowe oraz …
Nieprawidłowa tolerancja glukozyJest to stan, który odpowiada według dawniejszych określeń cukrzycy chemicznej (diabetes mellitus chemicus, Chemical diabetes) lub tzw. przypadkom granicznym (borderline cases). Stężenie …
Zakażenia dróg moczowych i nerekZakażenia układu moczowego należą obok zakażeń skóry do najczęstszych w cukrzycy. Ich częstość zwiększa się w miarę trwania choroby, do czego przyczynia …
Najnowsze komentarze