Powikłania cukrzycy w obrębie jamy ustnej były częste i osiągały znaczne nasilenie przed odkryciem insuliny. W owym czasie powszechnym zjawiskiem w tej chorobie były: suchość i żywoczerwony kolor błony śluzowej, pokrytej zaschniętymi pasmami śluzu, gwałtownie postępująca i okrężna próchnica zębów oraz zaawansowane zmiany zapalno-zanikowe przyzębia, przebiegające niekiedy z martwicą wyrostków zębodołowych i obfitym ropotokiem (parodontopathia inllammatoiia piołunda, peiiodontoclasia). Jama ustna była także często siedliskiem zakażeń grzybiczych. Obecnie w cukrzycy prawidłowo leczonej zmiany w jamie ustnej są znacznie łagodniejsze i zmienił się ich obraz, jednak ciągle stanowią one problem medyczny w tej chorobie, zwłaszcza w okresach długotrwałego niewyrównania metabolicznego. Główne nieprawidłowości dotyczą rozwoju i wyrzynania się zębów stałych, powikłań próchnicy zębów, a przede wszystkim choroby przyzębia. Poza tym chory na cukrzycę może stwarzać trudności i wymaga nieco innego podejścia w razie konieczności wykonania u niego zabiegu stomatologicznego.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Niskokaloryczne owoce: doskonałe dla diety odchudzającej
Niskokaloryczne owoce to skarbnica smaku i zdrowia, które mogą być doskonałym wsparciem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Zawierające mniej niż 60 kcal …Leczenie stanów śpiączkowych w cukrzycy
Trudność leczenia cukrzycy u chorych znajdujących się w „niecukrzycowym” stanie śpiączkowym jest wynikiem z jednej strony tego, że u wielu spośród nich …Receptor insulinowy
Obecność receptora insulinowego stwierdzono w błonie licznych komórek, takich jak adypocyty, komórki mięśniowe, hepatocyty, limfocyty, inonocyty i in. Zasługuje na uwagę, że …Polifenole: właściwości zdrowotne i źródła w diecie
Polifenole to fascynujące związki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Występują naturalnie w roślinach, nadając im nie tylko barwę, ale …Choroby skóry spowodowane mikroangiopatią
W tej grupie chorób skórnych zasadniczą nieprawidłowością są zmiany naczyń włosowatych skóry, typowe dla mikroangiopatii cukrzycowej. Są one poniekąd szczególną postacią choroby …Zyski i straty z picia alkoholu. Pić czy nie pić? – wpływ alkoholu na organizm człowieka
Żyjemy szybko, w nieustannym stresie. Często nie radzimy sobie z codziennymi sytuacjami w pracy, przerastają nas problemy w domu. Szukamy wtedy ratunku, …Skrzyp polny: zdrowotne właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania
Skrzyp polny, znany również jako Equisetum arvense, to roślina, która od wieków fascynuje zielarzy i naukowców swoimi niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Bogata w …Herbata z szałwii – zdrowotne właściwości i sposoby przygotowania
Herbata z szałwii, znana nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale również z licznych właściwości zdrowotnych, zyskuje coraz większą popularność. Ta aromatyczna …Powikłania cukrzycy
Przez powikłania cukrzycy rozumie się heterogenną grupę dolegliwości i objawów, tworzących charakterystyczne zespoły, które występują w przebiegu tej choroby i o nim …Alergia skórna wczesna
Może ona być miejscowa lub uogólniona. Odczyn w miejscu wstrzyknięcia insuliny pojawia się już po 2 h w postaci jasnoczerwonego nacieku niezbyt …Czerwona fasola – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czerwona fasola, często niedoceniana w polskich kuchniach, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Bogata w białko roślinne i błonnik, stanowi …
Najnowsze komentarze