Utlenianie kwasów tłuszczowych rozpoczyna się od ich aktywacji przez przejście w tioestry koenzymu A (acylo-CoA) przy udziale tiokinaz (ligaz) i ATP. Ponieważ proces utleniania odbywa się w mitochondriach, a aktywacja kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach następuje w cytozolu, odpowiednie grupy acylo-CoA w reakcji katalizowanej przez acylotransferazę karnitynopalmitylową ulegają przekształceniu do acylokarnityny i dopiero w tej postaci zostają przeniesione do wnętrza mitochondriów, gdzie uwolnione acylo-CoA zostają udostępnione układowi enzymów katalizujących proces oksydacji. Proces ten składa się z 4 reakcji. Pierwszą jest odwodornienie przy udziale dehydrogenazy acylo-CoA, drugą uwodnienie pod wpływem hydratazy enoilo- CoA, trzecią ponowne odwodornienie z wytworzeniem tioestru (1-ketokwasu i redukcją NAD, czwartą rozpad (5-ketokwasu pod wpływem tiolazy (P-ketotiolazy) w reakcji z acetylo-CoA i utworzenie acetylo-CoA i acylo-CoA krótszego o 2 atomy węgla. Przeniesienie w łańcuchu oddechowym równoważników redukcyjnych pochodzących ze zredukowanego FAD i nAd prowadzi do wytworzenia w jednym cyklu 5 wysokoenergetycznych wiązań fosforanowych. Z kolei całkowite utlenienie jednej cząsteczki acetylo-CoA dostarcza 12 takich wiązań. W przeliczeniu zatem na palmitynian całkowite utlenienie tego kwasu dostarczy: (7 X 5) + (8 X 12) — 2 (wstępna aktywacja) — 129 wysokoenergetycznych wiązań fosforanowych (P) na cząsteczkę, czyli 4100 kJ/mol (980 kcal/mol); stanowi to 41% całkowitej energii uzyskiwanej ze spalenia tego kwasu tłuszczowego.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Teoria hormonalnaZakłada ona, że przyczyną rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej jest nadmierne wytwarzanie hormonów przysadkowych, głównie hormonu wzrostu. U chorych na cukrzycę, zwłaszcza typu 1, …
- Hamowanie resyntezy glukozy w wątrobieZjawisko to wykazano w badaniach doświadczalnych, przeprowadzonych na zwierzętach, pośrednio zostało też potwierdzone u ludzi. Jest więc prawdopodobne, że przyczynia się ono …
- psycholog tłuszcz
Zdrowa pizza – czy to możliwe? Dobra pizza Wrocław – pizzeria 24h
Dla wielu osób pizza to kaloryczny, tłusty i niezdrowy przysmak. Nic bardziej mylnego! Dobra pizza może być prawdziwą bombą witaminową a korzyści …- Zmiany anatomopatologiczne w cukrzycyZmiany morfologiczne, które stwierdza się w cukrzycy, można podzielić na takie, które wiążą się z etiologią tej choroby, oraz na ujawniające się …
- Okres przedoperacyjnyPrzed operacją mogą wyłonić się trudności związane z rozpoznaniem oraz z kwalifikacją i przygotowaniem chorego do zabiegu. W chorobach jamy brzusznej niektóre …
- „Suche testy" do enzymatycznego oznaczania glikemiiSą one przeznaczone dla chorych na cukrzycą, którzy mogą w ten sposób w domu — w ramach samokontroli — oznaczyć dość dokładnie …
- Pierwotne uszkodzenie komórek SchwannaGłównym czynnikiem uszkadzającym komórki Schwanna w cukrzycy jest nadmierne nagromadzenie się w nich sorbitolu, stanowiącego pośredni produkt szlaku poliowego. Komórki te zawierają …
Dlaczego pijemy? Standardowe mechanizmy uzależnienia od alkoholu
Alkohol to substancja psychoaktywna, czyli wpływająca w sposób bezpośredni na funkcjonowanie ludzkiego mózgu, wywołując efekty takie, jak: zmiany postrzegania, świadomości i nastroju. …- Etiopatogeneza mikroangiopatii cukrzycowejMechanizm rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej mimo licznych badań ciągle nie jest wyjaśniony do końca. Czynniki środowiskowe nie odgrywają tu — w przeciwieństwie do …
Zrób to sam – masło klarowane
Coraz więcej mówi się o tym, że do smażenia lepsze jest masło klarowane, jednak patrząc po cenach w sklepie, człowiek można chwycić …- Namiastki cukru i sztuczne środki słodząceNamiastkami (surogatami) cukru nazywa się obdarzone słodkim smakiem substancje zbliżone do glukozy, które swego czasu zaliczano do „nieszkodliwych węglowodanów”. Obecnie w żywieniu …
Najnowsze komentarze