Wysiłki fizyczne dzieli się na: dynamiczne i statyczne, na krótkotrwałe (do kilkunastu minut), cechujące się dużą intensywnością i szybkim występowaniem zmęczenia, oraz długotrwałe (powyżej 30—60 min) o małej lub umiarkowanej intensywności. Wysiłki o znacznej intensywności, w czasie których następuje maksymalne indywidualne pochłanianie tlenu, nazywa się wysiłkami maksymalnymi, wysiłki o mniejszej intensywności — wysiłkami submaksymalnymi. Znaczenie lecznicze mają wysiłki długotrwałe, submaksymalne. Głównym substratem energetycznym mięśni szkieletowych w stanie spoczynku są kwasy tłuszczowe, w czasie pracy są nimi glukoza i kwasy tłuszczowe, mniejszą rolę odgrywają związki ketonowe i aminokwasy. Pobieranie tych substratów zmienia się w czasie trwania wysiłku; w początkowym okresie substratem podstawowym jest glukoza, później są nimi glukoza i kwasy tłuszczowe, a następnie już prawie wyłącznie kwasy tłuszczowe. W najwcześniejszym okresie źródłem glukozy zużytkowywanej przez mięśnie jest glikogen mięśniowy, później wykorzystywana jest glukoza pobierana z krwi. W czasie umiarkowanych wysiłków glikemia u ludzi zdrowych nie ulega jednak zmniejszeniu, a podczas wysiłków o większej intensywności nawet się zwiększa w granicach 1,1—1,7 mmol/1 (20—30 mg%). Dowodzi to wzmożonego oddawania glukozy przez wątrobę do krwi. W tym celu najpierw zostają wykorzystane zapasy glikogenu w tym narządzie, a następnie źródłem glukozy staje się glukoneogeneza, głównie z mleczanu, w mniejszym stopniu z alaniny i glicerolu. Zwiększenie oddawania przez wątrobę glukozy do krwi (nasilenie glikogenolizy i glukoneogenezy), które w czasie wysiłku może osiągać poziom 2—5-krotnie wyższy od tego, który występuje w spoczynku, zależy głównie od swoistej dla wysiłku zmiany sekrecji hormonów wpływających na przemianę węglowodanów: zwiększenia wydzielania glukagonu, katecholamin, hormonu wzrostu i kortyzolu oraz zmniejszenia wydzielania insuliny. Na proces ten wpływa także miejscowa stymulacja adrenergiczna w wątrobie. Stopień opisanej wyżej reakcji hormonalnej i nerwowej na wysiłek jest determinowany jego intensywnością i długotrwałością. Ponadto reakcja ta zależy od pewnego stopnia od zasobów węglowodanowych organizmu i jest większa w stanach zmniejszenia tych zapasów.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Losowanie liczb w KaskadzieKażdy kto lubi gry liczbowe, koniecznie powinien spróbować swoich sił w grze liczbowej Lotto. Wybór gier w tej kategorii, jest bardzo duży. …
ProstaglandynyWpływ prostaglandyn na wydzielanie insuliny nie jest dokładnie ustalony, aczkolwiek wiadomo, że modyfikują one czynność komórek B wysp trzustkowych. Zachodzi zasadnicza różnica …
Zdrowie ukryte u jabłkach.Nie ma na w Polsce ani na świecie drugiego takiego owocu, jak jabłko wartości odżywcze jabłka stawiają innym owocom bardzo wysoką poprzeczkę, …
Motywacja do ćwiczeń i diety – klucz do sukcesu w zdrowym stylu życiaMotywacja do ćwiczeń i zdrowego odżywiania jest kluczowym elementem na drodze do osiągnięcia sukcesu w dążeniu do lepszej kondycji fizycznej i psychicznej. …
Obraz morfologiczny i patogeneza nefropatii cukrzycowejPoza przytoczonymi tam hipotezami rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej w odniesieniu do nerki podkreśla się jeszcze znaczenie zaburzeń czynnościowych, poprzedzających pojawienie się zmian morfologicznych. …
Właściwości zdrowotne arbuza: co warto wiedzieć o tym owocu?Arbuz to nie tylko ulubiony owoc na letnich piknikach, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Złożony …
Nabiał a trądzik: jak wpływa na zdrowie cery?Wpływ diety na stan naszej skóry jest tematem, który przyciąga coraz większą uwagę, zwłaszcza w kontekście problemów z trądzikiem. Czy kiedykolwiek zastanawiałeś …
Promocja zdrowia: cele, działania i wpływ na jakość życiaPromocja zdrowia to nie tylko chwytliwy termin – to istotny proces, który pozwala ludziom na przejęcie kontroli nad własnym zdrowiem. Współczesne społeczeństwo …
Dieta odkwaszająca organizm – zasady, efekty i zdrowe nawykiDieta odkwaszająca zyskuje na popularności jako sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia, a jej kluczowym celem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. …
Insulina we krwi w niektórych innych chorobachPoza cukrzycą duże zmiany w stężeniu insuliny we krwi obserwuje się w wyspiakach wychodzących z komórek B wysp trzustkowych z zachowaną czynnością …
Przekształcenie proinsulinyProinsulina ulega przekształceniu przez odłączenie peptydu C i aminokwasów, stanowiących dwupeptydowe połączenie łańcucha C z łańcuchami A i B, w wyniku kolejnego …
Najnowsze komentarze