Wysiłki fizyczne dzieli się na: dynamiczne i statyczne, na krótkotrwałe (do kilkunastu minut), cechujące się dużą intensywnością i szybkim występowaniem zmęczenia, oraz długotrwałe (powyżej 30—60 min) o małej lub umiarkowanej intensywności. Wysiłki o znacznej intensywności, w czasie których następuje maksymalne indywidualne pochłanianie tlenu, nazywa się wysiłkami maksymalnymi, wysiłki o mniejszej intensywności — wysiłkami submaksymalnymi. Znaczenie lecznicze mają wysiłki długotrwałe, submaksymalne. Głównym substratem energetycznym mięśni szkieletowych w stanie spoczynku są kwasy tłuszczowe, w czasie pracy są nimi glukoza i kwasy tłuszczowe, mniejszą rolę odgrywają związki ketonowe i aminokwasy. Pobieranie tych substratów zmienia się w czasie trwania wysiłku; w początkowym okresie substratem podstawowym jest glukoza, później są nimi glukoza i kwasy tłuszczowe, a następnie już prawie wyłącznie kwasy tłuszczowe. W najwcześniejszym okresie źródłem glukozy zużytkowywanej przez mięśnie jest glikogen mięśniowy, później wykorzystywana jest glukoza pobierana z krwi. W czasie umiarkowanych wysiłków glikemia u ludzi zdrowych nie ulega jednak zmniejszeniu, a podczas wysiłków o większej intensywności nawet się zwiększa w granicach 1,1—1,7 mmol/1 (20—30 mg%). Dowodzi to wzmożonego oddawania glukozy przez wątrobę do krwi. W tym celu najpierw zostają wykorzystane zapasy glikogenu w tym narządzie, a następnie źródłem glukozy staje się glukoneogeneza, głównie z mleczanu, w mniejszym stopniu z alaniny i glicerolu. Zwiększenie oddawania przez wątrobę glukozy do krwi (nasilenie glikogenolizy i glukoneogenezy), które w czasie wysiłku może osiągać poziom 2—5-krotnie wyższy od tego, który występuje w spoczynku, zależy głównie od swoistej dla wysiłku zmiany sekrecji hormonów wpływających na przemianę węglowodanów: zwiększenia wydzielania glukagonu, katecholamin, hormonu wzrostu i kortyzolu oraz zmniejszenia wydzielania insuliny. Na proces ten wpływa także miejscowa stymulacja adrenergiczna w wątrobie. Stopień opisanej wyżej reakcji hormonalnej i nerwowej na wysiłek jest determinowany jego intensywnością i długotrwałością. Ponadto reakcja ta zależy od pewnego stopnia od zasobów węglowodanowych organizmu i jest większa w stanach zmniejszenia tych zapasów.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta jabłkowa – skuteczny sposób na szybkie odchudzanie
Dieta jabłkowa zyskuje na popularności wśród osób pragnących szybko zredukować wagę i oczyścić organizm z toksyn. Opierając się głównie na spożywaniu tych …Mandarynka – zdrowe właściwości i wartości odżywcze owocu
Mandarynki, znane jako młodsze siostry pomarańczy, to owoc, który nie tylko zachwyca swoim słodkim smakiem, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. …Prolactinoma
U chorych z guzem (gruczolakiem, rakiem) części gruczołowej przysadki, wytwarzających zwiększoną ilość prolaktyny, obserwuje się nieprawidłową tolerancję glukozy, która wyraża się nadmiernym …Ostre zapalenie nerwu
Powikłanie to polega na uszkodzeniu pojedynczego nerwu czuciowego lub ruchowego o cechach ostrego zapalenia (rteuritis diabetica, mononeuropathia diabetica). Czasem może być zajęte …Jabuticaba – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Jabuticaba, często nazywana brazylijską winoroślą, to niezwykły owoc, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, nie tylko ze względu na swój …Insulinooporność poza(post)receptorowa
Jej przyczyną jest zaburzenie „sprzężenia” (coupling) kompleksu insulina-receptor insulinowy z układem efektorowym komórki, podlegającym wpływowi tego hormonu. W tej postaci insulinooporności występuje …Wskazania do leczenia cukrzycy pochodnymi biguanidu
Pochodne biguanidu działają na przemianę węglowodanów i inne procesy metaboliczne niezależnie od aparatu wyspowego trzustki i w związku z tym mogą być …Chleb orkiszowy – zdrowy wybór w diecie: właściwości i korzyści
Chleb orkiszowy to nie tylko smakołyk, ale także skarbnica wartości odżywczych, która zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Powstaje …Melon – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i dieta odchudzająca
Melon, owoc o soczystym miąższu i orzeźwiającym smaku, to nie tylko letni przysmak, ale także bogactwo witamin i minerałów. Pełen witaminy C, …Wenopatia cukrzycowa
W cukrzycy stwierdza się zmniejszenie napięcia żylnego, wzrost obwodowego ciśnienia żylnego oraz rozszerzenie żył, zwłaszcza w ich odcinku przylegającym do włośniczek. Te …Insulina rzeczywista
Swoistość radioimmunologicznej metody oznaczania insuliny jest wynikiem wybiórczego wiązania grup antygenowych tego hormonu z immunoglobulinami G skierowanymi przeciwko tym właśnie grupom. Są …
Najnowsze komentarze