Główna nieprawidłowość dotyczy aktywności fibrynolitycznej krwi, aczkolwiek u chorych na cukrzycę stwierdzono także przyspieszenie przekształcenia fibrynogenu w fibrynę (nasilone uwalnianie czynnika płytkowego 3, zmniejszenie aktywności antytrombiny III). Dawniejsze badania wskazywały, że aktywność fibrynolityczna może być w cukrzycy zmniejszona, prawidłowa łub nawet zwiększona. Między innymi zaobserwowano, że gwałtowne wahania glikemii aktywują układ fibrynolizy krwi. Jednakże w świetle późniejszych badań należy uznać, że zjawiskiem typowym dla cukrzycy jest zmniejszenie aktywności fibrynolitycznej krwi, zarówno samoistnej, jak i stymulowanej (zastojem żylnym). Zawartość plazminogenu w osoczu w tej chorobie mieści się w granicach „normy”, jednak aktywność tkankowych aktywatorów plazminogenu, oznaczona w bioptycznie pobranych wycinkach ściany małych żyłek, jest wśród chorych na cukrzycę znacznie częściej mniejsza aniżeli u ludzi zdrowych. Aktywność fibrynolityczna krwi w cukrzycy zależy od masy ciała (jest w większym stopniu zmniejszona u chorych otyłych), czasu trwania choroby (zwiększa się z upływem czasu, jednak stale pozostaje poniżej aktywności prawidłowej) oraz obecności powikłań typu mikroangiopatii (jest bardziej zmniejszona u chorych z retinopatią i nefropatią cukrzycową). Na fibrynolizę wywiera także wyraźny wpływ stosowane leczenie przeciwcukrzycowe: jest ona w większym stopniu zmniejszona u chorych leczonych pochodnymi sulfonylomocznika niż u otrzymujących insulinę, chociaż w obu grupach jest ona mniejsza niż u zdrowych probantów. Przeciwcukrzycowe pochodne biguanidu (głównie fenformina) zwiększają aktywność fibrynolityczną krwi i zmniejszają zawartość fibrynogenu osocza. Przyczyna osłabienia aktywności fibrynolitycznej w cukrzycy jest nie wyjaśniona. Być może jest to następstwo zaburzeń metabolicznych występujących w tej chorobie, powodujących „pierwotną” dysfunkcję układu fibrynolityczne- go. W późniejszym okresie powodem zmniejszenia tej aktywności może być ograniczenie wytwarzania i upośledzenie uwalniania tkankowych aktywatorów plazminogenu przez zmienioną ścianę naczyniową lub wzrost stężenia w osoczu a2-makroglobuliny, która obok innych właściwości ma i tę, że wiąże plazminę. Niezależnie od przyczyny, osłabienie aktywności fibrynolitycznej krwi w cukrzycy jest czynnikiem sprzyjającym tworzeniu się zakrzepów na powierzchni zmienionej błony wewnętrznej. Zawartość fibrynogenu w osoczu jest w cukrzycy na ogół zwiększona. Zjawisko to zaobserwowano głównie u chorych z wyraźnymi zmianami naczyniowymi. Nie wiadomo, czy ta hiperfibrynogenemia jest skutkiem osłabienia aktywności fibrynolitycznej krwi, czy też wykładnikiem nieswoistego uszkodzenia tkanek. Udział krwinek czerwonych. Do nadkrzepliwości krwi w cukrzycy przyczyniać się mogą także zmiany w krwinkach czerwonych obserwowane w tej chorobie: większa skłonność do agregacji, zwiększona lepkość krwinek oraz większa ich sztywność. Te zmiany krwinek wraz z zaburzeniami w składzie białek osocza (hiperfibrynogenemia) powodują zwiększenie lepkości krwi.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Wyspiak wydzielający insulinę
W tym typie wyspiaków obok typowych stanów hipoglikemicznych może występować zmniejszenie tolerancji glukozy, wyrażające się dużymi wartościami glikemii po doustnym obciążeniu glukozą. …Szalotka: Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Szalotka, często niedoceniana w kuchni, kryje w sobie nie tylko delikatny, łagodny smak, ale także imponujące właściwości zdrowotne. To małe warzywo, pełne …Rozwój dziecka chorego na cukrzycę
Poprawne leczenie cukrzycy zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dziecka chorego na cukrzycę. W razie jednak wczesnego wystąpienia choroby wzrost tych dzieci …Struktura przestrzenna insuliny
Struktura przestrzenna insuliny jest determinowana przez dodatkowe wiązania wodorowe oraz wiązania jonowe i zmienne oddziaływanie hydrofobowe łańcuchów bocznych. Mieszczące się wewnątrz jej …Seler korzeniowy – zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
Seler korzeniowy, często niedoceniane warzywo, kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Zawiera aż 86 niezwykle cennych składników, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, …Podcinanie wędzidełka języka – kiedy to konieczne?
Wędzidełko języka to cienka błona, która łączy dolną powierzchnię języka z dnem jamy ustnej. Odpowiada za właściwe ruchy języka – dzięki niemu …Neuropatia cukrzycowa
Pod nazwą neuropatia cukrzycowa (neuropathia diabetica) rozumie się różnego rodzaju uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, występujące w cukrzycy i przyczynowo z nią związane. …Prolactinoma
U chorych z guzem (gruczolakiem, rakiem) części gruczołowej przysadki, wytwarzających zwiększoną ilość prolaktyny, obserwuje się nieprawidłową tolerancję glukozy, która wyraża się nadmiernym …Szybka dieta 5-dniowa: zasady, efekty i menu na odchudzanie
Szybka dieta 5 dniowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na szybkie odchudzanie. Opiera się na restrykcyjnym planie żywieniowym, który eliminuje przetworzone …Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści
Czosnek niedźwiedzi, znany również jako Allium ursinum, to roślina, która od wieków fascynuje zarówno kucharzy, jak i naturalnych terapeutów. Jego unikalne właściwości …Rodzaje podgrzewaczy do dań -podgrzewacz do talerzy i do potraw
Podgrzewacze do dań do świetne akcesoria kuchenne, które sprawdzą się w każdym domu. Dzięki nim możemy cieszyć się nieustanną, wysoką temperaturą serwowanych …
Najnowsze komentarze