U chorych na cukrzycę występują 2 rodzaje zaćmy: cukrzycowa i starcza. Zaćma cukrzycowa. Ten typ zaćmy, zwanej także metaboliczną (cataiacta diabetica vel metabolica), stanowi właściwe powikłanie cukrzycy. Występuje obustronnie, najczęściej u dzieci i osób młodocianych, a więc przeważnie w cukrzycy typu 1, po okresach znacznego niewyrównania, czasem po przebyciu kwasiczej śpiączki ketonowej. Stwierdza się ją także u zwierząt z niewyrównaną cukrzycą samoistną lub doświadczalną (alloksanową, po pankreatektomii). Częstość zaćmy metabolicznej wśród chorych na cukrzycę była różnie oceniana, co zależało od poziomu opieki nad nimi w danym okresie i danej populacji. Obecnie w związku z wczesnym rozpoznawaniem cukrzycy i podejmowaniem skutecznego leczenia jest rzadkim powikłaniem tej choroby. Zaćmę cukrzycową cechuje występowanie w okolicy podtorebkowej wakuoli i zmętnień przypominających płatki śniegu (,,snowflake cataract”). Zmiany te rozszerzają się z czasem w głąb soczewki, czemu towarzyszy upośledzenie wzroku. Niewielkie zmiany, jakie pojawiają się niekiedy w soczewce na początku nie leczonej cukrzycy typu 1, mogą cofnąć się pod wpływem skutecznej terapii tej choroby, jednak zmiany bardziej nasilone cechuje stały postęp i nieodwracalność. O ile zgodny jest pogląd, że główną przyczyną zaćmy cukrzycowej jest hiperglikemia, o tyle nie jest ostatecznie wyjaśniony mechanizm wpływu nadmiaru glukozy na wystąpienie tego powikłania cukrzycy. Według najczęściej przytaczanej hipotezy główne zaburzenie sprowadza się do zwiększonego wytwarzania sorbitolu przez zawierające reduktazę aldozową komórki nabłonka soczewki, co pociąga wzrost molalności, napływ wody i sodu i obrzęk soczewki. Poza tym zwiększona synteza sorbitolu z glukozy wybitnie zmniejsza stężenie zredukowanego fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NĄDPH), a tym samym i zredukowanego glutationu, wskutek czego następuje ograniczenie przemiany nadtlenków w soczewce. Nadmiar tych ostatnich sprzyja tworzeniu się nieprawidłowych połączeń pomiędzy cząsteczkami krystaliny soczewki, mających istotne znaczenie w rozwoju zaćmy, Jest też możliwe, że nadmiar glukozy na drodze nieenzymatycznej glikozylacji krystaliny soczewki zmienia jej właściwości chemiczne i fizyczne. Zaćma starcza. Przyczyną tej postaci zaćmy jest stwardnienie jądra soczewki, które u chorych na cukrzycę nie różni się od takich zmian występujących u ludzi starych bez cukrzycy. Zaćmę starczą obserwuje się w cukrzycy znacznie częściej niż cukrzycową, przy czym przeważnie stwierdza się ją u osób z typem 2 tej choroby. Od lat dyskutuje się kwestię, czy zaćma starcza jest wśród chorych na cukrzycę bardziej powszechna niż w odpowiadającej wiekiem populacji ogólnej. Za takim poglądem przemawiają przeprowadzone w ostatnich latach badania epidemiologiczne, z których wynika, że częstość zaćmy wśród ludzi powyżej 40 r.ż. wynosi 5—10%, natomiast wśród osób z cukrzycą jest ona średnio dwukrotnie większa, przy czym ta różnica w większym stopniu dotyczy kobiet niż mężczyzn i ludzi w wieku mniej zaawansowanym niż starych. Należy w związku z tym sądzić, że cukrzyca (hiperglikemia) jest czynnikiem przyspieszającym rozwój i dojrzewanie zaćmy i że w tym wpływie istotne znaczenie mają wyżej podane mechanizmy metaboliczne. Podobny wniosek nasuwa się z obserwacji, które wskazują, że wśród osób operowanych z powodu zaćmy liczba chorych na cukrzycę jest znacznie większa niż by to wynikało z chorobowości wskutek cukrzycy w porównywalnych grupach wieku ogólnej populacji. Leczenie. Zaćmę leczy się operacyjnie, usuwając zmętniałą soczewkę. Podejmowane są próby hamowania postępu tego powikłania przez podawanie kwasu salicylowego i inhibitora reduktazy aldozowej, ale dotąd brak dowodów, że leczenie to jest skuteczne. Jeżeli nie ma równocześnie zmian w siatkówce, chirurgiczne usunięcie soczewki daje u chorych na cukrzycę taki sam efekt jak u ludzi bez cukrzycy, tzn. poprawę ostrości wzroku w 90—95% operowanych przypadków. Obecność retinopatii pogarsza rokowanie: poprawa wzroku po operacji może być nieduża, a sam zabieg jest połączony z większym ryzykiem powikłań.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta rozdzielna: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta rozdzielna, mimo że może brzmieć jak kolejny chwilowy trend żywieniowy, ma swoje korzenie w starożytnych naukach o zdrowiu. Jej podstawową zasadą …Swoisty system transportu
W usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …Fruktozurie
Są to stany cechujące się pojawieniem się fruktozy w moczu. Wchłania się ona wolniej w jelicie cienkim aniżeli glukoza, natomiast ulega szybszym …Insulina rzeczywista
Swoistość radioimmunologicznej metody oznaczania insuliny jest wynikiem wybiórczego wiązania grup antygenowych tego hormonu z immunoglobulinami G skierowanymi przeciwko tym właśnie grupom. Są …Glukagonopodobne peptydy jelitowe (enteroglukagon)
Z błony śluzowej żołądka i jelit wszystkich kręgowców uzyskano substancję o właściwościach immunologicznych i częściowo biologicznych zbliżonych do właściwości glukagonu wytwarzanego przez …Zalecane produkty w dietach niskosodowej, lekkostrawnej i przeciwzapalnej
Zrównoważona dieta jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia, a odpowiedni dobór produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i kondycję zdrowotną. …Powikłania leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika
Niebezpieczeństwa spowodowane niepożądanymi objawami przy stosowaniu pochodnych sulfonylomocznika są podobne, jednak ich częstość i nasilenie są różne, w zależności od podawanego leku. …Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
Woda to nie tylko źródło życia, ale również kluczowy element w procesie odchudzania, który często jest niedoceniany. Odpowiednie nawodnienie wspiera metabolizm, detoksykację …Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów
Hamowanie wchłaniania jelitowego glukozy, aminokwasów, a prawdopodobnie i innych składników pożywienia. Zjawisko to wykazano in vitio oraz in vivo (także w odniesieniu …Jabuticaba – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Jabuticaba, często nazywana brazylijską winoroślą, to niezwykły owoc, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, nie tylko ze względu na swój …Patogeneza makroangiopatii cukrzycowej
Przyczyny nasilonej aterogenezy i stwardnienia tętniczek w cukrzycy nie są w pełni wyjaśnione. Z dotychczasowych badań wynika, że mogą być różne. Dowodzą …
Najnowsze komentarze