Większość przeprowadzonych dotąd na ten temat badań dotyczyła błony podstawnej kłębuszków nerkowych, która jest stosunkowo łatwo dostępna. Główną zmianą składu tej błony u ludzi chorych na cukrzycę jest zwiększenie zawartości cząsteczek disacharydu galaktozyloglukozy, przyłączonych do hydroksylizyny kolagenu. Ponieważ równocześnie stwierdza się większą zawartość hydroksyproliny i glicyny, może to przemawiać za zwiększeniem udziału kolagenu w całościowym składzie błony. Dotąd nie ustalono dokładnie, jak w nefropatii cukrzycowej kształtuje się zawartość i skład niekolagenowych składników błony podstawnej. Badania doświadczalne przeprowadzone na zwierzętach (szczurach) z cukrzycą alloksanową i streptozotocynową dowodzą zmiany metabolizmu błony podstawnej. In vitro stwierdzono zwiększenie aktywności enzymów katalizujących proces hydroksylacji i glikozylacji kolagenu oraz osłabienie aktywności glikozydaz — enzymów rozkładających komponent węglowodanowy glikoprotein błony podstawnej. Z tymi spostrzeżeniami zgodne są wyniki badań in vivo, wykazujące przyspieszoną syntezę i wolniejszy rozpad kolagenu błony podstawnej. Uprzednie podanie insuliny tym zwierzętom i normalizacja glikemii zapobiegają wystąpieniu powyższych nieprawidłowości. Dowodzi to, że niedobór insuliny i hiperglikemia są istotnymi czynnikami przyczynowymi w rozwoju zmian błony podstawnej w cukrzycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Choroba Cushinga
W chorobie Cushinga stężenie insuliny we krwi jest najczęściej zwiększone, podobnie jak u ludzi zdrowych, którym podano duże dawki glikokortykosteroidów. Nie jest …Neuropatia przewodu pokarmowego
Zaburzenia czynnościowe, spowodowane neuropatią wegetatywną, można wykazać na całej długości przewodu pokarmowego, jednak tylko nieliczne ujawniają się klinicznie i sprawiają dolegliwości. Wspólną …Próba doustnego obciążenia glukozą
Wykonuje się ją, podając do spożycia glukozę jednorazowo w dawce 50 g (30 g na m2 powierzchni ciała lub 0,8 g na …Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
Fitohormony, nazywane również hormonami roślinnymi, odgrywają kluczową rolę w regulacji wzrostu i rozwoju roślin, wpływając na procesy takie jak kiełkowanie, kwitnienie czy …Kompleksy immunologiczne
Obecność w surowicy przeciwciał wiążących insulinę stwarza możliwość tworzenia rozpuszczalnych i krążących z krwią kompleksów insulina-przeciwciało (AgAb). Istotnie w surowicy chorych na …Wpływ hormonów pozatrzustkowych
Na procesy metaboliczne kontrolowane przez insulinę wywierają wpływ różne hormony wytwarzane poza obszarem wysp trzustkowych. Mogą one działać pośrednio, hamując lub pobudzając …Czym jest alergiczny nieżyt nosa?
Alergiczny nieżyt nosa, znany również jako katar sienny, dotyka coraz większą część społeczeństwa, osobom cierpiącym na tę dolegliwość warto poznać przyczyny i …Swoisty system transportu
W usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …Fasola limonkowa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowania
Fasola limonkowa, znana również jako Phaseolus lunatus, to nie tylko pyszny dodatek do wielu potraw, ale także skarbnica cennych składników odżywczych. Pochodząca …Monostearynian sorbitolu (E491) – właściwości i zastosowania w przemyśle
Monostearynian sorbitolu, znany również pod numerem E491, to składnik, który cieszy się rosnącą popularnością w wielu branżach, od spożywczej po kosmetyczną. Uzyskiwany …Insulina we krwi u chorych na cukrzycę
Oznaczanie insuliny (IRI) we krwi chorych na cukrzycą typu 1 ma niewielkie znaczenie, gdyż w tej postaci choroby wskutek uszkodzenia i zniszczenia …
Najnowsze komentarze