W dzisiejszych czasach w wielu polskich sklepach można kupić różne rodzaje mąki. Oczywiście wybór zależy tutaj od upodobań danej osoby, ale trzeba znać się na poszczególnych funkcjach danej mąki. Mówiąc o funkcjach trzeba wziąć pod uwagę to, do czego konkretnie taka mąka może być w kuchni użyta, a oprócz tego jaki ma wpływ na zdrowie oraz dietę człowieka. Polecana zainteresowanym osobom jest zwłaszcza mąka jaglana, która ma w sobie wiele zalet, a także nie jest zbyt droga.

W grę wchodzi również mąka gryczana. Mąkę można wykorzystać do przygotowania wielu rodzajów ciast, ale dodaje się ją także do potraw, np. do placków ziemniaczanych, czy też do panierki przy smażeniu ryb. Nowoczesnymi wyborami w tym zakresie mogą okazać się takie wersje jak: mąka z ciecierzycy oraz mąka z kasztanów jadalnych. Mają one bardzo dobry wpływ na organizm człowieka, więc nie ma absolutnie niczego dziwnego w tym, że tak wiele osób decyduje się umieścić takie mąki we własnych kuchniach. Na całe szczęście obecnie zakupić można je w sporej ilości miejsc, więc raczej nie powinno być problemów z tym, aby je nabyć.