Oblicza się, że choroba naczyniowa nóg, doprowadzająca do zgorzeli stopy, jest przeciętnie 20 razy częstsza wśród chorych na cukrzycę aniżeli w populacji ogólnej. Kobiety są nią bardziej zagrożone aniżeli mężczyźni: o ile w ogólnej populacji osób z miażdżycą zarostową kończyn dolnych stosunek mężczyzn do kobiet wynosi od 4 : 1 do 6 : 1, o tyle w cukrzycy 2 : 1, lub nawet 1 : 1. Z koordynowanych przez WHO wielonarodowych badań nad chorobą naczyniową w cukrzycy wynika, że częstość amputacji wśród tych chorych, będących w średnim wieku, wynosi średnio 2,2% wśród mężczyzn i 1,4% wśród kobiet. Należy sądzić, że odsetki te są większe w starszych grupach wieku, bowiem spośród determinant określających występowanie i nasilenie choroby naczyniowej nóg w cukrzycy na pierwszym miejscu należy wymienić właśnie wiek chorych. Zwykłym badaniem klinicznym stwierdza się objawy choroby naczyniowej nóg u około 25°/o osób z cukrzycą powyżej 50 r.ż., natomiast określając wskaźnik oscylometryczny, temperaturę skóry, a zwłaszcza stosując bardziej dokładne metody pomiaru przepływu krwi w kończynach dolnych, nieprawidłowe wyniki uzyskuje się u ponad 50% tych chorych. Spośród innych czynników wpływających na występowanie i rozwój choroby naczyniowej nóg w cukrzycy należy wymienić czas trwania cukrzycy, jej niewyrównanie (hiperglikemia) i cięższy przebieg (leczenie insuliną). Oba ostatnie czynniki wydają się nawet silniej wpływać na chorobę naczyniową nóg niż na chorobę niedokrwienną serca. W rozwoju tej pierwszej mniejszą natomiast rolę odgrywa prawdopodobnie niezależny wpływ nadciśnienia, otyłości i hipercholesterolemii. Być może, te różnice uwarunkowań tłumaczą odmienność geograficznego zróżnicowania choroby niedokrwiennej serca i choroby naczyniowej nóg. Co prawda najmniejszą częstość choroby naczyniowej nóg zanotowano w krajach Dalekiego Wschodu (Tokio, Hong-Kong), zarazem jednak stwierdzono, że wśród Indian Oklahoma, których cechuje bardzo duża zapadalność na chorobę niedokrwienną serca, częstość występowania choroby naczyniowej nóg jest bardzo mała. Choroba naczyniowa nóg może być przyczyną ciężkiego kalectwa, rzadziej natomiast niż pozostałe choroby dużych naczyń jest bezpośrednią przyczyną śmierci; najczęściej zdarza się to w ciężkiej posocznicy, w razie powikłań pooperacyjnych (w około 20% przypadków po dużych amputacjach), lub też w przypadku odmowy zgody chorego na wykonanie koniecznej amputacji i toksemii w przebiegu postępującej zgorzeli. W zestawieniu Mroszczyka w Łodzi, opartym na analizie wyników badania pośmiertnego, zgorzel stopy była bezpośrednio przyczyną zgonu 3,0% mężczyzn i 2,3% kobiet, łącznie 2,6% badanych sekcyjnie zmarłych chorych na cukrzycę.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Dieta pudełkowa odchudzająca – skuteczna metoda na zdrową redukcję wagi
- Nabiał niskotłuszczowy – zdrowa alternatywa, czy pułapka?
- Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
- Podstawowe zasady zdrowego odchudzania: klucze do sukcesu
- Czosnek czerwony – właściwości, działanie i zastosowanie zdrowotne
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Pomarańcza Moro – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Pomarańcze Moro, znane ze swojego wyjątkowego koloru i smaku, to nie tylko smakowity owoc, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Czerwone pomarańcze z …Witamina H (biotyna) – właściwości, źródła i dawkowanie
Witamina H, znana również jako biotyna czy witamina B7, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a mimo to często pozostaje w …- www.tanie-latanie.net
Zwiększenie tkankowego zużytkowania glukozy
To zjawisko tłumaczono zwiększoną przepuszczalnością błon komórkowych dla glukozy i innych metabolitów w warunkach niedotlenienia komórek i nasilonej glikolizy, swoistym dla biguanidów …Czym różnią się aparaty słuchowe?
Aparaty słuchowe to urządzenia, które pomagają osobom z trudnościami ze słuchem poprawić komfort życia oraz utrzymać komunikację z innymi ludźmi. Wśród dostępnych …Leczenie cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika
Pochodne sulfonylomocznika są obecnie najczęściej stosowanymi lekami w terapii chorych na cukrzycę. Oblicza się, że przyjmuje je około 70% wszystkich osób dotkniętych …Pitomba – właściwości, smak i sposób wykorzystania owoców w kuchni
Pitomba, znana ze swojego aromatycznego i lekko kwaśnego smaku, to niezwykła roślina, która nie tylko zachwyca podniebienia, ale też zachęca do uprawy …Czerwona fasola – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czerwona fasola, często niedoceniana w polskich kuchniach, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych korzyści. Bogata w białko roślinne i błonnik, stanowi …Cukrzyca lipoatroliczna
Jest to rzadko występująca postać cukrzycy, opisana po raz pierwszy przez Lawrence’a w 1946 r., charakteryzująca się uogólnionym lub ograniczonym zanikiem tkanki …Obraz kliniczny i rozpoznanie encefalopatii cukrzycowej
Kliniczne ujawnienie się choroby naczyniowej nóg w cukrzycy poprzedza różnie długi okres, w którym chory nie zgłasza żadnych dolegliwości, a badaniem przedmiotowym …Inhibitory insuliny
Jako inhibitory insuliny określa się substancje, które bezpośrednio hamują komórkowe działanie tego hormonu. Należy je odróżniać od antagonistów insuliny, którymi najczęściej są …Lipoliza wewnątrzkomórkowa i utlenianie kwasów tłuszczowych
Lipoproteiny przenoszące triglicerydy, wydzielane drogą egzocytozy przez enterocyty do przestrzeni międzykomórkowej (chyloimikrony), a przez komórki wątrobowe do przestrzeni okołozatokowych Dissego (VLDL), nie …
Najnowsze komentarze