Jest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego w cukrzycy dotyczą właśnie przewlekłej neuropatii symetrycznej. Zespół ten cechuje uszkodzenie nerwów czuciowych, w mniejszym stopniu nerwów ruchowych, przy czym miejscem dotkniętym zmianami są najczęściej kończyny dolne, a znacznie rzadziej — górne. Zaburzenie występuje obustronnie, symetrycznie i stopniowo postępuje. Początkowo chorzy uskarżają się na takie dolegliwości, jak mrowienie, pieczenie, rzadziej rwące i piekące bóle nóg, głównie stóp (nie tyle w palcach, co w śródstopiu i na podeszwie). Objawy te występują w spoczynku, nasilają się w porze nocnej, pod wpływem ciepła. Czasem mogą pojawiać się parestezje termiczne i uczucie zimna, mimo że stopa jest ciepła. Nierzadko obserwuje się zespół „niespokojnych nóg”, zmuszający do nieustannego poruszania nimi, zmiany pozycji, chodzenia. Przedmiotowo stwierdza się w tym okresie osłabienie lub zniesienie fizjologicznych odruchów ścięgnowych oraz osłabienie czucia wibracji. W neuropatii średnio ciężkiej dolegliwości nasilają się, zwłaszcza bardzo dokuczliwe staje się pieczenie stóp (zespół „piekących stóp”), a równocześnie większe są: osłabienie czucia wibracji oraz obszary zaburzonego czucia skórnego. Są one umiejscowione głównie w odsiebnych odcinkach kończyn dolnych, mają charakter rozlany, o nieostro zaznaczonych granicach. Cechą znamienną jest większe zaburzenie czucia bólu i czucia temperatury aniżeli czucia dotyku. Może także dojść do czucia rozszczepionego, podobnie jak w jamistości rdzenia. W ciężkich postaciach neuropatii symetrycznej zaburzenia czucia nasilają się tak dalece, że chory odnosi wrażenie „martwych stóp”. Najczęściej następuje równocześnie zniesienie czucia głębokiego, w związku z czym występuje niepewność chodu (pseudotabes diabeticorum). Niedowłady i zaniki mięśni pojawiają się rzadziej i w późniejszym okresie choroby. Są zwykle typu odsiebnego i najczęściej dotyczą prostowników stóp, drobnych mięśni stóp, zaś w kończynie górnej mięśni unerwionych przez nerw łokciowy. Zmianom w mięśniach towarzyszą neurotroficzne zmiany kostno-stawowe, na które składa się zarówno zanik i zrzeszotnienie kości, jak i zmiany typu neuroartropatii (stawy Charcota). Te ostatnie są podobne do zmian obserwowanych w wiądzie i jamistości rdzenia i dotyczą najczęściej stawów stóp, skokowych, rzadziej kolanowych i in. Proces zaniku i niszczenia obejmuje chrząstkę stawową i przylegającą część nasady kostnej, torebkę i więzadła. Występujące równocześnie procesy odnowy kości i wyrośla kostne mogą maskować zanik kości. Stopa cukrzycowa (pied diabetiąue). Pod tą nazwą, która się zadomowiła w medycynie już kilkadziesiąt lat temu, rozumie się uszkodzenie stopy spowodowane pierwotnie powikłaniami cukrzycy w obwodowym układzie nerwowym. Główne znaczenie ma tu neurogenne osłabienie mięśni międzykostnych i glistowatych, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego napięcia i kształtu sklepień stopy. Wskutek przewagi mięśni zginaczy długich palucha i palców następuje pogłębienie sklepienia podłużnego i wykształca się obraz stopy wydrążonej oraz palców młotowatych. Towarzyszy temu poszerzenie śródstopia. Deformację stopy powiększają opisane wyżej zmiany neurotroficzne w stawach śródstopno-paliczkowych i międzypaliczkowych. Wskutek zmian i nieprawidłowego obciążenia stopy tworzą się modzele, dochodzi do pęknięć skóry, które stają się punktem wyjścia zakażeń stopy. Z kolei zaburzenia czucia narażają stopę na większe obciążenia (np. marszowe) i urazy, czego skutkiem są złamania kości śródstopia i kości stępu. Te złamania, przebiegając czasem przez całą szerokość stopy, powodują uniesienie przodostopia ku górze, a zarazem jej skrócenie. Zmiany te mogą niekiedy ujść uwagi chorego (są na ogół niebolesne) i otoczenia, zwłaszcza w razie wystąpienia obrzęku.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cebula Inga: właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Inga, znana również jako cebula Inga, to roślina, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale także oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Jej średnie …Rzepa – właściwości, zastosowanie i zdrowotne korzyści tego warzywa
Rzepa, często niedoceniana, jest prawdziwym skarbem wśród warzyw. To niskokaloryczne źródło witamin i minerałów, które może wzbogacić naszą dietę i wspierać zdrowie …Dieta dobrych produktów: zasady, korzyści i wpływ na zdrowie
Dieta Dobrych Produktów (DDP) to innowacyjne podejście do odżywiania, które przyciąga coraz większą uwagę osób pragnących poprawić swoje zdrowie. Oparta na rotacji …Papryka – właściwości zdrowotne, odmiany i zastosowanie w diecie
Papryka to nie tylko kolorowy dodatek do naszych potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia. Bogata w witaminę C, przeciwutleniacze i błonnik, potrafi …Dieta białkowo-węglowodanowa: skuteczna metoda odchudzania?
Dieta białkowo-węglodanowa zyskuje coraz większą popularność jako skuteczna metoda odchudzania, łącząca w sobie zalety białka i węglowodanów. Czy wiesz, że odpowiednie zbilansowanie …Rozpoznanie różnicowe encefalopatii cukrzycowej
Szczególnie ważna jest odpowiedź na pytanie, czy zgłaszane przez pacjenta dolegliwości (bóle) i stwierdzane u niego zmiany stopy, a zwłaszcza zakażona jej …Dieta jajeczna – zasady, efekty i przeciwwskazania do stosowania
Dieta jajeczna zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących szybko zredukować swoją wagę. U podstaw tego systemu odchudzania leży prostota i efektywność, …Jak zapuścić brodę?
Gęsta, atrakcyjnie wyglądająca broda jest marzeniem wielu mężczyzn. Co ciekawe jeszcze do niedawna było wręcz przeciwnie i zarost u mężczyzn kojarzył się …Unikanie przetworzonych produktów – korzyści dla zdrowia i diety
Unikanie przetworzonych produktów staje się coraz bardziej popularnym trendem wśród osób dbających o zdrowie. Współczesna dieta, często obciążona ogromną ilością wysoko przetworzonej …Dieta dla grupy krwi A: zasady, produkty i korzyści zdrowotne
Dieta dla grupy krwi A to podejście do żywienia, które zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. …Leczenie śpiączki mleczanowej
Ma ono na celu: 1) przywrócenie pH krwi do wartości nie stanowiącej bezpośredniego zagrożenia życia i 2) zahamowanie gromadzenia się anionu mleczanowego …
Najnowsze komentarze