W ramach ustalonego na wstępie zapotrzebowania energetycznego należy tak dobrać poszczególne składniki pokarmowe, aby dzienna racja żywności zawierała odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Pod tym względem w ostatnich dziesięcioleciach nastąpiło zbliżenie poglądów różnych ośrodków diabetologicznych na świecie, co znalazło wyraz w zgodnych na ogół zaleceniach dietetycznych dla chorych na cukrzycę publikowanych przez towarzystwa diabetologiczne różnych krajów. Zgodnie z tymi zaleceniami białko powinno stanowić 12—20%, tłuszcze około 30%, zaś węglowodany resztę, tzn. 50—60% wartości energetycznej pożywienia. Jest to zatem dieta ubogotłuszczowa zawierająca dużą ilość węglowodanów. Dieta chorych na cukrzycę nie powinna różnić się zbytnio składem jakościowym od zwyczajów odżywiania się populacji, w której osoby te żyją. Ponieważ zwyczaje te są w różnych częściach świata nieraz bardzo odmienne, niezbędna jest znajomość składu jakościowego i wartości energetycznej produktów najczęściej na danym obszarze spożywanych.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Stan przedmiotowy chorego na cukrzycęW cukrzycy idiopatycznej (typu 1 i 2) leczonej skutecznie i przebiegającej bez powikłań odchylenia od stanu prawidłowego są na ogół niewielkie. Znacznie …
- Obliczenie wskaźnika insulinowegoOznaczając dostatecznie często glikemię po dożylnym wstrzyknięciu testowej dawki insuliny, można w jej przebiegu wyróżnić 3 okresy: 1 — trwający około 5 …
- Leczenie neuropatiiW razie niewyrównania cukrzycy należy dokonać korekty jej leczenia zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami. Neuropatia cukrzycowa nie narzuca pod tym względem specjalnych …
- Obraz kliniczny cukrzycyZróżnicowanie obrazu klinicznego cukrzycy sprawiało, że już od dość dawna podejmowano próby klasyfikacji tej choroby. W ciągu ostatniego stulecia przyjmowano różne kryteria …
Przygotowania do wesela – od czego je rozpocząć? Restauracja na bankiety Bydgoszcz: wina dla gości weselnych
Przygotowanie do wesela do czas pełen stresu i nerwów. Warto odpowiednio wcześnie rozpocząć wszystkie czynności, które zagwarantują nam i naszym gościom niezapomniane …- Receptor insulinowyObecność receptora insulinowego stwierdzono w błonie licznych komórek, takich jak adypocyty, komórki mięśniowe, hepatocyty, limfocyty, inonocyty i in. Zasługuje na uwagę, że …
- Leczenie i profilaktyka powikłańPowikłania, które występują w śpiączce cukrzycowej, dzieli się na te, które są następstwem choroby, oraz na te, które są wynikiem niewłaściwej terapii. …
- Ziarnistość komórek B w insulinieInsulina zawarta w ziarnistościach komórek B wysp trzustkowych ma budowę krystaliczną i występuje prawdopodobnie w postaci heksamerów. Przemawia za tym także obecność …
Cena aparatu na zęby – jak wygląda cena aparatu ortodontycznego?
Piękne zęby to nie tylko wrażenie natury estetycznej. Nie ma co ukrywać – wygląd zębów wpływa na samopoczucie człowieka i sposób, w …- Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 2W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, w typie 2 tej choroby zmiany w wyspach są niewielkie i mało swoiste. Większość zmian stwierdzanych …
- Zaburzenia hemostazy osoczowej w cukrzycyGłówna nieprawidłowość dotyczy aktywności fibrynolitycznej krwi, aczkolwiek u chorych na cukrzycę stwierdzono także przyspieszenie przekształcenia fibrynogenu w fibrynę (nasilone uwalnianie czynnika płytkowego …
Najnowsze komentarze