W ramach ustalonego na wstępie zapotrzebowania energetycznego należy tak dobrać poszczególne składniki pokarmowe, aby dzienna racja żywności zawierała odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Pod tym względem w ostatnich dziesięcioleciach nastąpiło zbliżenie poglądów różnych ośrodków diabetologicznych na świecie, co znalazło wyraz w zgodnych na ogół zaleceniach dietetycznych dla chorych na cukrzycę publikowanych przez towarzystwa diabetologiczne różnych krajów. Zgodnie z tymi zaleceniami białko powinno stanowić 12—20%, tłuszcze około 30%, zaś węglowodany resztę, tzn. 50—60% wartości energetycznej pożywienia. Jest to zatem dieta ubogotłuszczowa zawierająca dużą ilość węglowodanów. Dieta chorych na cukrzycę nie powinna różnić się zbytnio składem jakościowym od zwyczajów odżywiania się populacji, w której osoby te żyją. Ponieważ zwyczaje te są w różnych częściach świata nieraz bardzo odmienne, niezbędna jest znajomość składu jakościowego i wartości energetycznej produktów najczęściej na danym obszarze spożywanych.
O autorze
powiązane posty
Pierwotne uszkodzenie włókna osiowego związane z zaburzeniem przemiany mioinozytolu
22 października 2017
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Treningi na odchudzanie: skuteczne metody i regularność ćwiczeń
Treningi na odchudzanie to nie tylko moda, ale kluczowy element w walce z nadwagą i poprawą jakości życia. Regularność i różnorodność ćwiczeń …Próba obciążenia insuliną
Polega ona na dożylnym wstrzyknięciu na czczo insuliny krystalicznej krótko działającej (Insulinum Maxirapid Polfa) w dawce 0,1 j.m. na kg masy ciała …Czerwona cebula: zdrowotne właściwości i wpływ na organizm
Czerwona cebula, choć często niedoceniana, może być prawdziwym skarbem na naszym talerzu. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również posiada szereg właściwości …Rokowanie i zapobieganie śpiączki mleczanowej
Spośród omawianych w tym rozdziale śpiączek występujących u chorych na cukrzycę rokowanie w śpiączce mleczanowej jest najgorsze. Śmiertelność wśród chorych, u których …Dieta redukcyjna 2500 kcal – zasady, jadłospis i efekty zdrowotne
Dieta redukcyjna 2500 kcal to model żywienia, który może być kluczem do osiągnięcia zdrowej wagi i poprawy samopoczucia. Dla osób z wyższym …Dieta Dukana 7-dniowa – zasady, fazy i przykładowy jadłospis
Dieta Dukana, znana z wysokiej zawartości białka i czterech wyraźnych faz, zyskuje na popularności wśród osób pragnących szybko zredukować wagę. Jej restrykcyjny …Wpływ pracy mięśniowej na przemianę węglowodanów u ludzi zdrowych
Wysiłki fizyczne dzieli się na: dynamiczne i statyczne, na krótkotrwałe (do kilkunastu minut), cechujące się dużą intensywnością i szybkim występowaniem zmęczenia, oraz …Szybkie dania z dowozem do domu – pizzeria 24h Warszawa. Pizza nocą catering z dowozem
Młodzi ludzie coraz chętniej korzystają z zamawiania potraw z dostawą do domu: tryb i szybkość życia oraz brak czasu na przyrządzenie bardziej …Immunologiczna insulinooporność przedreceptorowa
Z klinicznego punktu widzenia istotne znaczenie ma pytanie, jak dalece przeciwciała wiążące insulinę mogą przesądzać o zapotrzebowaniu na ten hormon u chorych …Dieta zachodnia: skutki zdrowotne i lepsze alternatywy
Dieta zachodnia, będąca powszechnym stylem żywienia w wielu krajach, wzbudza coraz większe zaniepokojenie w związku z jej negatywnym wpływem na zdrowie. Charakteryzuje …Zależność między zakażeniem a cukrzycą
Zakażenie i cukrzyca wpływają na siebie wzajemnie w sposób niekorzystny. Infekcja może przyspieszyć przekształcenie potencjalnej, przemijającej czy utrwalonej nieprawidłowej tolerancji glukozy w …
Najnowsze komentarze