Grzyby halucynogenne (znane również jako grzyby psylocybinowe) to znane produkty, które można spożywać zarówno w stanie surowym, jak i suszu. W formie suszonej wykazują znacznie mocniejsze działanie.

odmiany grzybów halucynogennych

W Polsce występuje jedynie łysiczka lancetowata – grzyb o działaniu psychoaktywnym, w innych krajach pojawiają się również inne odmiany grzybów halucynogennych.

Jak działają grzyby halucynki?

Wbrew swojej nazwie trudno mówić w przypadku tych grzybów o wywoływaniu prawdziwych i intensywnych halucynacji. Mimo to stwierdzono, że powodują zmiany w percepcji, mogąc prowadzić do stanu doświadczeń psychodelicznych. Po spożyciu grzyby halucynogenne działanie na konkretny organizm mogą mieć bardzo różnorodny. Mogą powodować widzenie innych kolorów, zniekształcenia postrzegania, wpływać na zachwianie odczuwania przestrzeni i czasu.
Niestety ich spożycie może również powodować skutki uboczne takie, jak: wymioty, drgawki, bóle brzucha oraz zmiany ciśnienia krwi.

Czy grzybki mogą uzależniać?

Halucynki są produktem stosowanym głównie do eksperymentów. Nie powodują uzależnienia fizycznego, a psychiczne pojawia się niezmiernie rzadko.