Wielkopolska to region, który słynie z doskonałej kuchni. W każdym większym mieście w tym regionie trafimy na doskonałe restauracje, bistra i tradycyjne karczmy, które serwują popularne w tej części kraju potrawy. Poznań – stolica i największe miasto województwa – stanowi największą bazę wszystkich lokali gastronomicznych. Znajdziemy tutaj miejsca z potrawami z całego świata, które cieszą się nienaganną opinią wśród mieszkańców i turystów.

 

Dobra restauracja w Poznaniu pozwoli także na skosztowanie tradycyjnych dań regionalnych, takich jak ziemniaki gotowane w łupinach z twarogiem, czernina, wieprzowina w galarecie czy kaczka podawana z pyzami. Turyści często wybierają także kluski ziemniaczane podawane z kiszoną kapustą i okraszone tłuszczem, skwarkami i cebulką. W Poznaniu znajdziemy także restauracje serwujące znane potrawy kuchni polskiej, śródziemnomorskiej oraz restauracje typu fast-food, burgerownie i świetne pizzerie. Smażona ryba z frytkami czy burger z wołowiną i świeżymi warzywami to świetna alternatywa dla tych, którzy chcą szybko przekąsić coś między dalszym zwiedzaniem miasta.