Zakażenia łagodne i przewlekłe, które nie pogarszają stanu metabolicznego, nie wymagają modyfikacji dotychczasowego leczenia cukrzycy. Natomiast zmiana — najczęściej przejściowa — uprzednio stosowanej terapii jest konieczna w zakażeniach ostrych, ciężkich, a zwłaszcza w posocznicy i zakażeniach ropnych. Zmiany postępowania wymagają także chorzy, którzy z powodu infekcji nie mogą się prawidłowo odżywiać i przestrzegać zaleconej im diety. Przed zmianą leczenia należy dokładnie ocenić stan metaboliczny i stopień niewyrównania cukrzycy, w związku z czym w tym okresie należy częściej oznaczać glikemię, cukromocz, badać mocz na obecność acetonu, a w razie potrzeby wykonać badania informujące o stanie gospodarki wodno-elektrolitowej i równowadze kwasowo-zasadowej. W zakażeniach średnio ciężkich i ciężkich zasadą jest stosowanie u wszystkich chorych insuliny krótko działającej, którą wstrzykuje się 3 razy (rzadko częściej) dziennie przed głównymi posiłkami. W przypadkach uprzedniego podawania leków doustnych odstawia się je i podaje — w związku z przewidywaniem insulinoterapii okresowej — preparaty insuliny wysoko oczyszczone. Zakażenia, zwłaszcza ropne, są przeciwwskazaniem do stosowania przeciwcukrzycowych pochodnych biguanidu także z tego względu, że zwiększają zagrożenie kwasicą mleczanową. U chorych leczonych poprzednio insuliną wstępna dobowa dawka tego hormonu jest przeciętnie o 25% większa od stosowanej poprzednio. W ciągu następnych dni dawkę tę modyfikuje się w zależności od wartości glikemii i cukromoczu. U chorych, którzy do okresu zakażenia nie otrzymywali insuliny, wstępna dobowa dawka tego hormonu wynosi 30—40 j.m. Dietę należy dostosować do apetytu i zdolności przyjmowania pokarmów. Z reguły podaje się choremu pokarmy łatwo strawne, z tym że dobowa ilość węglowodanów powinna wynosić 200—250 g. W tym celu niewielkie posiłki uzupełnia się dobrze osłodzonym płynem (szklanka soku owocowego lub herbaty zawierająca około 15 g cukru). Jeżeli chorego nie można odżywiać doustnie, zastępuje się każdy główny posiłek dożylnym wlewem 500—750 ml 10°/o roztworu glukozy, który rozpoczyna się zaraz po podskórnym wstrzyknięciu insuliny i który powinien trwać około 2—3 h. Dawki insuliny i ilość podawanej we wlewie glukozy ustala się w ten sposób, by wartości glikemii (oznaczonej przed wstrzyknięciami insuliny) nie przekroczyły 11,1 mmol/1 (200 mg%). Gdy stan chorego poprawi się na tyle, że może się już odżywiać normalnie, wlewy roztworu glukozy odstawia się, natomiast wielokrotne wstrzykiwanie insuliny krótko działającej utrzymuje się aż do całkowitego opanowania zakażenia. Dopiero wówczas wraca się do leczenia, jakie chory stosował uprzednio, w tym także do leczenia doustnego cukrzycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
W jaki sposób najskuteczniej leczyć uzależnienia? Terapia Nałęczów opinie – ośrodek leczenia uzależnień
Uzależnienia to jedne z najpoważniejszych chorób naszych czasów. Zaczynają się od niepozornej chęci sprawienia sobie małej przyjemności, zrelaksowania się, chwilowej ucieczki od …Dieta niskowęglowodanowa – zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących schudnąć oraz poprawić swoje zdrowie. Ograniczenie węglowodanów do maksymalnie 130 g dziennie może …Nadwaga u dzieci: przyczyny, dieta i wsparcie rodziny
Nadwaga i otyłość stają się coraz poważniejszym problemem wśród dzieci, a statystyki nie napawają optymizmem — aż 25% młodych Polaków zmaga się …Cukrzyca chwiejna
Nazwą cukrzycy chwiejnej (diabetes mellitus labilis, brittle diabetes) określa się tę postać choroby, która cechuje się dużymi wahaniami glikemii mimo podjęcia prawidłowego …Mirabelka – zdrowe owoce pełne witamin i ich właściwości
Mirabelka, znana również jako Prunus domestica, to niezwykły owoc, który zachwyca swoim słodkim smakiem i bogatym składem odżywczym. W wielu krajach cieszy …Białko na odchudzanie: Jak wybrać najlepsze źródła?
Jakie proteiny na odchudzanie – wybór i znaczenie Białko, często nazywane podstawą zdrowej diety, odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania. Nie tylko …Rosół na diecie: zdrowe nawyki i niskokaloryczne przepisy
Rosół, znany jako tradycyjna potrawa w wielu kulturach, zyskuje nowe uznanie jako sprzymierzeniec w odchudzaniu. Jego niska kaloryczność, a jednocześnie bogactwo składników …Truskawki – zdrowotne właściwości i zastosowanie w diecie
Truskawki, te soczyste i słodkie owoce, nie tylko kuszą smakiem, ale także zachwycają swoimi właściwościami zdrowotnymi. Bogate w witaminę C, błonnik oraz …Leczenie encefalopatii cukrzycowej
Postępowanie jest nieco inne przed wystąpieniem zgorzeli niż po jej powstaniu. W obu tych okresach obowiązuje zasada optymalnego leczenia cukrzycy i eliminowania …Właściwości i zastosowania Rambai: odkryj smak tropikalnego owocu
Rambai, znany również jako Phyllanthaceae, to wyjątkowy tropikalny owoc, który zachwyca nie tylko swoim orzeźwiającym smakiem, ale także bogactwem wartości odżywczych. Występujący …Daktyle w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i zdrowotne właściwości
Daktyle, znane z egzotycznego smaku i naturalnej słodyczy, stają się coraz bardziej popularnym składnikiem w dietach odchudzających. Zawierają szereg cennych składników odżywczych, …
Najnowsze komentarze