Zakażenia łagodne i przewlekłe, które nie pogarszają stanu metabolicznego, nie wymagają modyfikacji dotychczasowego leczenia cukrzycy. Natomiast zmiana — najczęściej przejściowa — uprzednio stosowanej terapii jest konieczna w zakażeniach ostrych, ciężkich, a zwłaszcza w posocznicy i zakażeniach ropnych. Zmiany postępowania wymagają także chorzy, którzy z powodu infekcji nie mogą się prawidłowo odżywiać i przestrzegać zaleconej im diety. Przed zmianą leczenia należy dokładnie ocenić stan metaboliczny i stopień niewyrównania cukrzycy, w związku z czym w tym okresie należy częściej oznaczać glikemię, cukromocz, badać mocz na obecność acetonu, a w razie potrzeby wykonać badania informujące o stanie gospodarki wodno-elektrolitowej i równowadze kwasowo-zasadowej. W zakażeniach średnio ciężkich i ciężkich zasadą jest stosowanie u wszystkich chorych insuliny krótko działającej, którą wstrzykuje się 3 razy (rzadko częściej) dziennie przed głównymi posiłkami. W przypadkach uprzedniego podawania leków doustnych odstawia się je i podaje — w związku z przewidywaniem insulinoterapii okresowej — preparaty insuliny wysoko oczyszczone. Zakażenia, zwłaszcza ropne, są przeciwwskazaniem do stosowania przeciwcukrzycowych pochodnych biguanidu także z tego względu, że zwiększają zagrożenie kwasicą mleczanową. U chorych leczonych poprzednio insuliną wstępna dobowa dawka tego hormonu jest przeciętnie o 25% większa od stosowanej poprzednio. W ciągu następnych dni dawkę tę modyfikuje się w zależności od wartości glikemii i cukromoczu. U chorych, którzy do okresu zakażenia nie otrzymywali insuliny, wstępna dobowa dawka tego hormonu wynosi 30—40 j.m. Dietę należy dostosować do apetytu i zdolności przyjmowania pokarmów. Z reguły podaje się choremu pokarmy łatwo strawne, z tym że dobowa ilość węglowodanów powinna wynosić 200—250 g. W tym celu niewielkie posiłki uzupełnia się dobrze osłodzonym płynem (szklanka soku owocowego lub herbaty zawierająca około 15 g cukru). Jeżeli chorego nie można odżywiać doustnie, zastępuje się każdy główny posiłek dożylnym wlewem 500—750 ml 10°/o roztworu glukozy, który rozpoczyna się zaraz po podskórnym wstrzyknięciu insuliny i który powinien trwać około 2—3 h. Dawki insuliny i ilość podawanej we wlewie glukozy ustala się w ten sposób, by wartości glikemii (oznaczonej przed wstrzyknięciami insuliny) nie przekroczyły 11,1 mmol/1 (200 mg%). Gdy stan chorego poprawi się na tyle, że może się już odżywiać normalnie, wlewy roztworu glukozy odstawia się, natomiast wielokrotne wstrzykiwanie insuliny krótko działającej utrzymuje się aż do całkowitego opanowania zakażenia. Dopiero wówczas wraca się do leczenia, jakie chory stosował uprzednio, w tym także do leczenia doustnego cukrzycy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Niekonwencjonalne sposoby podawania insuliny
Podskórne wstrzyknięcia dużej dawki insuliny jeden lub kilka razy dziennie — także preparatów o działaniu przedłużonym — jest niefizjologiczne zarówno ze względu …Zakażenia u dzieci chorych na cukrzycę
Okres dzieciństwa charakteryzuje się częstym występowaniem zakażeń, w przebiegu których mimo braku apetytu i zmniejszonego przyjmowania pokarmów zapotrzebowanie na insulinę zwiększa się, …Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
Dieta śródziemnomorska to nie tylko sposób odżywiania, ale prawdziwa filozofia życia, która od lat przyciąga uwagę ekspertów i entuzjastów zdrowego stylu życia. …Leczenie uzdrowiskowe
W Polsce, podobnie jak w niektórych innych krajach, utworzono dla chorych na cukrzycę (oddzielnie dla dorosłych i dla dzieci) oddziały specjalistyczne w …Czy orzechy włoskie tuczą? Wpływ na wagę i zdrowie
Czy orzechy włoskie tuczą? To pytanie nurtuje wielu miłośników zdrowego odżywiania, zwłaszcza że orzechy te dostarczają aż 660 kcal na 100 g. …Kontrola cukrzycy w czasie operacji
Bezpośrednie niebezpieczeństwo zabiegu chirurgicznego u chorego z cukrzycą sprowadza się z jednej strony do wystąpienia stanu niedocukrzenia krwi, z drugiej zaś do …Jak skutecznie planować dietę: Praktyczne porady dla zdrowia
Planowanie diety to nie tylko modny trend, ale kluczowy element zdrowego stylu życia, który może pomóc w zapobieganiu nadwadze i otyłości. Odpowiednio …Peptyd C we krwi
Wydzielany w ilościach ekwimolarnych z insuliną peptyd C przechodzi prawie w całości przez wątrobę do obszaru pozawątrobowego i ulega rozkładowi głównie w …Zespół rakowiaka
W przypadkach tego guza (carcinoid), dającego mnogie przerzuty i powodującego charakterystyczne objawy kliniczne, może wystąpić zaburzenie przemiany węglowodanów. W pojedynczych przypadkach stwierdzano …Jak dieta wpływa na koncentrację i funkcje poznawcze mózgu?
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to, co jesz, wpływa na twoją zdolność do koncentracji i pamięci? Prawidłowe odżywianie ma kluczowe znaczenie nie …W jakim celu stosuje się ozonoterapię?
Ozonoterapia to zabieg medyczny, który zyskuje na popularności w ostatnich latach. Terapia ta wykorzystuje mieszankę gazów, składającą się z tlenu i ozonu, …
Najnowsze komentarze