Glukagon powoduje rozpad glikogenu w wątrobie, zwiększone oddawanie glukozy przez ten narząd do krwi i hiperglikemię. Powstały pod wpływem tego hormonu cAMP wyzwala dużą kaskadę, w wyniku czego równolegle z rozpadem cząsteczki glikogenu zostaje zahamowana jego synteza. Działanie hiperglikemizujące glukagonu jest znacznie silniejsze od analogicznego wpływu katecholamin. Wydzielany stale przez komórki A przyczynia się do utrzymania homeostazy glikemii, a tym samym zapewnia stały dopływ ,,paliwa” (glukozy)’ do mózgu i innych tkanek zależnych od glukozy. Te efekty metaboliczne wywołuje glukagon tylko w hepatocytach zdrowych. W przypadkach dziedzicznych „bloków” w przemianie glikogenu (glikogenozach) wstrzyknięcie tego hormonu może nie powodować przyrostu glikemii. Także w nabytych chorobach wątroby przyrost glikemii po podaniu glukagonu jest niewielki.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Profilaktyka chorób – klucz do zdrowia i długiego życiaProfilaktyka chorób to kluczowy element zdrowego stylu życia, który ma na celu nie tylko zapobieganie schorzeniom, ale także ich wczesne wykrywanie i …
Wpływ hormonów pozatrzustkowychNa procesy metaboliczne kontrolowane przez insulinę wywierają wpływ różne hormony wytwarzane poza obszarem wysp trzustkowych. Mogą one działać pośrednio, hamując lub pobudzając …
Zmiany stawów i okołostawowe w cukrzycyW cukrzycy można wyróżnić 3 rodzaje zmian w stawach i w okołostawowej tkance łącznej, które zależą od występujących w tej chorobie zaburzeń …
Wirusowe zapalenie wątroby a cukrzycaCzęstość występowania wirusowego zapalenia wątroby (w.z.w.) u chorych na cukrzycę jest różnie oceniana, co zależy prawdopodobnie od ogólnej zapadalności na tę chorobę …
Daktyle – zdrowe właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotneDaktyle, znane jako naturalne słodycze, to nie tylko smaczna przekąska, ale także potężne źródło składników odżywczych korzystnych dla zdrowia. Zawierają dużą ilość …
Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? Praktyczny przewodnikZmiana nawyków żywieniowych to jeden z najważniejszych kroków w kierunku zdrowego stylu życia, który może przynieść długotrwałe korzyści. W obliczu rosnącej liczby …
Tłuszcze w diecie: ich rola, rodzaje i wpływ na zdrowieTłuszcze to nie tylko pożywienie, które dodaje smaku naszym potrawom, ale także kluczowy składnik naszej diety, który odgrywa istotną rolę w zdrowiu …
Niezdrowe przekąski – jak wpływają na zdrowie i jak je unikać?W dobie szybkiego stylu życia i łatwego dostępu do jedzenia, niezdrowe przekąski stały się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Często sięgamy po nie, …
Ogórek gruntowy – odkryj jego właściwości i składniki odżywczeOgórki gruntowe, często niedoceniane wśród warzyw, kryją w sobie skarb cennych składników odżywczych. Z niską kalorycznością wynoszącą zaledwie 14 kcal na 100 …
Rollinia: Właściwości, smak i korzyści zdrowotne owocuRollinia, znana także jako Rollinia Deliciosa, to niezwykłe tropikalne drzewo, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem owoców. Osiągające wysokość …
Kwasy tłuszczowe i związki ketonoweKwasy tłuszczowe zwiększają wydzielanie insuliny u niektórych gatunków. Efekt ten stwierdzono in vivo u psa, zaś in vitro u szczura. W badaniach …
Najnowsze komentarze