Przemiana tłuszczów. Glikokortykosteroidy działają Upolitycznię w tkance tłuszczowej i w wątrobie. W małych stężeniach powodują lipolizę wskutek upośledzenia reestryfikacji kwasów tłuszczowych, uwarunkowanego zahamowaniem glikolizy i zmniejszeniem podaży glicerolo-3-fosforanu. W dawkach większych zwiększają prawdopodobnie syntezę de novo kinazy białkowej aktywującej lipazę triglicerydową, gdyż ich działanie lipolityczne jest hamowane przez puromycynę. Glikokortykosteroidy działają także „przyzwalająco” na powodowanie lipolizy przez inne hormony. Katecholaminy u zwierząt pozbawionych nadnerczy nie wywołują rozpadu tłuszczów, natomiast taki wpływ wywierają po uprzednim podaniu kortyzolu. Glikokortykosteroidy powodują charakterystyczne zmiany w stężeniu triglicerydów we krwi. W okresie początkowym następuje jego zmniejszenie, później jednak się ono zwiększa, przy czym dotyczy to głównie frakcji VLDL. Wzmożone wytwarzanie VLDL przez wątrobę w późniejszej fazie działania glikokortykosteroidów jest rezultatem zwiększonej — wskutek lipolizy — podaży wolnych kwasów tłuszczowych, bezpośredniego działania hormonów nadnerczowych na hepatocyty w sensie kierowania przemiany kwasów tłuszczowych ku syntezie VLDL oraz hamowania przez nie aktywności lipazy lipoproteinowej w tkance tłuszczowej. Długotrwałe stosowanie glikokortykosteroidów pobudza lipogenezę i zwiększa w organizmie ogólną masę tłuszczu, czemu nie zawsze towarzyszy przyrost całkowitej masy ciała. Uważa się, że jest to efekt wtórny i że nasilenie lipo- genezy jest skutkiem działania insuliny, której sekrecja jest stymulowana przez hiperglikemię. Charakterystyczny rozkład tkanki tłuszczowej, jaki występuje w chorobie Cushinga, może być wyrazem antagonistycznego działania glikokortykosteroidów i insuliny w tkance tłuszczowej i być wynikiem miejscowych różnic wrażliwości tkanki tłuszczowej na oba te hormony. W związku z tym na uwagę zasługuje dawne spostrzeżenie, że w następstwie stosowania glikokortykosteroidów zwiększa się przede wszystkim masa brunatnej tkanki tłuszczowej, która u człowieka w wieku dojrzałym jest zachowana głównie na szyi, wzdłuż kręgosłupa i w okolicy mostka. Przemiana białek. Wpływ glikokortykosteroidów na przemianę białek wiąże się ściśle z ich głównym mechanizmem działania. Hormony te po związaniu się z białkiem receptorowym cytozolu zostają przetransportowane do jądra, w którym wiążąc się z kolei z chromatyną wpływają na syntezę DNA i transkrypcję m-RNA. W małych dawkach działają anabolicznie i zwiększają syntezę wielu enzymów w wątrobie, przede wszystkim biorących udział w przemianie aminokwasów (transaminaza alanino-a-ketoglutarowa i tyrozynowa, oksygenaza byptofanowa), jak i wyżej wymienionych enzymów kontrolujących szlak glukoneogenezy. W dużych dawkach glikokortykosteroidy działają silnie kafabolicznie i doprowadzają do ujemnego bilansu azotowego. Nie powodują bezpośrednio rozpadu białek, ale hamują ich syntezę i w ten sposób zwiększają pulę wolnych aminokwasów, które w związku z indukcją enzymów kontrolujących szlak glukoneogenezy ulegają szybko przekształceniu do glukozy. Do nasilenia tego procesu, a tym samym i katabolizmu białek, przyczyniać się może także zwiększone pod wpływem hormonów nadnerczowych wydzielanie glukagonu, czemu towarzyszy zmniejszenie stosunku I/G we krwi.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Przewlekła neuropatia symetryczna
Jest to najczęstsza postać neuropatii cukrzycowej i przytoczone wyżej dane na temat częstości występowania i uwarunkowań powikłań w obrębie obwodowego układu nerwowego …Co może przynieść zatrucie alkoholem? Przedawkowanie alkoholu objawy
Podobno wszystko może być lekarstwem i trucizną. Alkohol pity w dużych ilościach staje się bardzo niebezpieczny dla osoby spożywającej go. Dlatego mówi …Hamowanie resyntezy glukozy w wątrobie
Zjawisko to wykazano w badaniach doświadczalnych, przeprowadzonych na zwierzętach, pośrednio zostało też potwierdzone u ludzi. Jest więc prawdopodobne, że przyczynia się ono …Rozkład posiłków w ciągu dnia
W prawidłowym żywieniu chorych na cukrzycę duże znaczenie ma rozłożenie spożycia węglowodanów na możliwie dużą liczbę posiłków. Zapobiega się w ten sposób …Choroba małych naczyń
Swoiste dla cukrzycy zmiany w naczyniach włosowatych występują prawdopodobnie we wszystkich narządach, w których te naczynia mają błonę podstawną. Przede wszystkim jednak …Dieta dla osób aktywnych: kluczowe zasady i plany żywieniowe
Dieta dla osób aktywnych to nie tylko zestaw zasad żywieniowych, ale kluczowy element, który może zadecydować o sukcesie w osiąganiu celów fitness. …Kapusta brukselska – zdrowotne właściwości i najlepsze przygotowanie
Kapusta brukselska, chociaż niewielka i często niedoceniana, kryje w sobie niezwykłe bogactwo wartości odżywczych i zdrowotnych. Pochodząca z Belgii, ta roślina z …Taro – właściwości zdrowotne, składniki i wpływ na organizm
Taro, znane jako korzeń taro, to niezwykła bulwa, która od wieków cieszy się uznaniem w kuchniach Azji Południowo-Wschodniej. Wyróżnia się nie tylko …Salak – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Salak, znany również jako oszpilna jadalna, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Pochodzący z południowo-wschodniej Azji, charakteryzuje …Leczenie neuropatii
W razie niewyrównania cukrzycy należy dokonać korekty jej leczenia zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami. Neuropatia cukrzycowa nie narzuca pod tym względem specjalnych …Kurkuma na odchudzanie – jak działa i wspiera metabolizm?
Kurkuma, znana przede wszystkim jako przyprawa nadająca potrawom intensywny kolor i smak, zyskuje coraz większe uznanie jako naturalny sprzymierzeniec w walce ze …
Najnowsze komentarze