Pod tą nazwą rozumie się zespół zmian w siatkówce, spowodowany swoistymi dla cukrzycy czynnościowymi i morfologicznymi nieprawidłowościami naczyń włosowatych i doprowadzający w razie znacznego zaawansowania tych zmian do zaburzenia widzenia. Epidemiologia. Retinopatia należy do częstych powikłań cukrzycy. W Polsce w badaniach przekrojowych stwierdzono ją u około 1/3 wszystkich osób z tą chorobą (32% wg [24], 29% wg). Podobną ogólną częstość występowania retinopatii stwierdzono w koordynowanych przez WHO wielonarodowych badaniach (przekrojowych) choroby naczyniowej w cukrzycy, przeprowadzonych w latach siedemdziesiątych. Niewielkie różnice, jakie w tych badaniach zanotowano w niektórych krajach (nieco mniejsza częstość w Indiach), przypisuje się raczej niedostatecznemu wystandaryzowaniu metod diagnostycznych, chociaż nie można wykluczyć swoistych lokalnych wpływów, np. pośredniego działania swoistych dla poszczególnych regionów świata konstelacji antygenów HLA. Częstość występowania retinopatii u osób z cukrzycą zmienia się bardzo i czasem trwania choroby: o ile we wczesnym jej okresie zmiany na dnie oka stwierdza się rzadko, to w przypadkach długo trwających są one objawem powszechnym, a ich nasilenie może doprowadzić do wyraźnego upośledzenia wzroku. Należy zarazem dodać, że u niewielkiej grupy chorych (około 10%) zmian tych nie stwierdza się nawet po bardzo długim (do 30 lat) okresie trwania choroby. Na rozwój retinopatii cukrzycowej wyraźnie wpływa stopień zaburzenia przemiany węglowodanów. Zamieszczone w tab. 71 wyniki obliczeń wskazują na wysoki stopień korelacji pomiędzy częstością występowania tego powikłania a wartościami glikemii. Wykładnikiem tej zależności jest prawdopodobnie także znamienna korelacja między występowaniem retinopatii cukrzycowej a niedoborem masy ciała i koniecznością stosowania insuliny; oba te wskaźniki charakteryzują cukrzycę o cięższym przebiegu i trudniejszą do wyrównania. Natomiast wiek chorych i ich płeć nie wydają się odgrywać znaczącej roli. W innym badaniu także stwierdzono szczególnie wysokie współczynniki korelacji pomiędzy występowaniem retinopatii proliferacyjnej a hiperglikemią, Wyraźny (odwracalny) postęp zmian w siatkówce w czasie ciąży zależy prawdopodobnie częściowo również od częstego w jej przebiegu pogarszania się stanu metabolicznego w cukrzycy, a być może także od bardziej swoistego wpływu niektórych hormonów łożyskowych. Odwracalne pogorszenie retinopatii obserwuje się także w zakażeniach, w których dochodzi do zwiększonego wydzielania hormonów działających antagonistycznie wobec insuliny. Podkreśla się też nasilanie się rozwoju retinopatii cukrzycowej pod wpływem nadciśnienia, jednak z dokładnych badań wynika, że zależność ta może być uwarunkowana współistnieniem nefropatii cukrzycowej; u osób chorych na cukrzycę bez białkomoczu nie stwierdzono korelacji między nadciśnieniem a częstością i stopniem zaawansowania swoistych dla cukrzycy zmian w siatkówce.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Papryka ostra: właściwości zdrowotne i wpływ na organizm
- Kakao w diecie odchudzającej – jakie ma właściwości zdrowotne?
- Chude mięso – rodzaje, korzyści zdrowotne i przepisy na potrawy
- Figa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie w diecie
- Satsuma: zdrowotne właściwości, witaminy i sposób parzenia
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Kapusta włoska – właściwości zdrowotne i odżywcze tego warzywa
Kapusta włoska, znana ze swojego charakterystycznego smaku i tekstury, to nie tylko popularny składnik wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych korzyści. …Mechanizm przeciwcukrzycowego działania pochodnych biguanidu
Podobnie jak nie wyjaśniono ostatecznie przeciwcukrzycowego działania pochodnych sulfonylomocznika, nie jest też dotychczas w pełni poznany mechanizm takiego wpływu pochodnych biguanidu. Te …Jak przygotować się do wizyty w gabinecie urologicznym?
Do wizyty w gabinecie urologicznym powinny skłonić nas niepokojące objawy ze strony układu moczowo-płciowego, takie choćby jak problemy z oddawaniem moczu czy …Cukrzyca typu dorosłych u młodocianych
Ten szczególny rodzaj cukrzycy typu 2 występuje u dzieci rzadko i dotąd niewiele jest informacji na temat jego częstości w populacjach poniżej …Hiperbilirubinemia, czerwienica i inne powikłania
Hiperbilirubinemia. Jej przyczyną jest prawdopodobnie niedojrzałość enzymatyczna wątroby, chociaż bierze się pod uwagę także inne czynniki (hipoksję, policytemię, zaburzenie erytropoezy pozaszpikowej). Może …Czym się różni USG płodu 4D od 3D?
Ciąża jest pięknym, ale zarazem bardzo stresującym czasem dla każdego rodzica. Na szczęście, współczesna medycyna dysponuje wieloma narzędziami diagnostycznymi, które pozwalają monitorować …Choroby trzustki
Cukrzyca po całkowitym chirurgicznym usunięciu trzustki (co najmniej 90% gruczołu) należy u człowieka do dużej rzadkości. W związku jednak z doskonaleniem techniki …Mechanizm działania somatostatyny
receptorami błonowymi komórek wrażliwych na jej wpływ. W wyniku tej interakcji zmniejsza się w tych komórkach stężenie cAMP, jednak jej główne działanie …Receptor insulinowy
Obecność receptora insulinowego stwierdzono w błonie licznych komórek, takich jak adypocyty, komórki mięśniowe, hepatocyty, limfocyty, inonocyty i in. Zasługuje na uwagę, że …Mechanizm działania insuliny
Insulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i …Monostearynian sorbitolu (E491) – właściwości i zastosowania w przemyśle
Monostearynian sorbitolu, znany również pod numerem E491, to składnik, który cieszy się rosnącą popularnością w wielu branżach, od spożywczej po kosmetyczną. Uzyskiwany …
Najnowsze komentarze