Wiele aminokwasów powoduje zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki B do krwi. Początkowo opisano to zjawisko po podaniu L-leucyny u dzieci z wrodzoną nietolerancją tego aminokwasu, później podobny efekt stwierdzono po podaniu argininy, lizyny, fenyloalaniny, metioniny, waliny, treoniny, tryptofanu, glicyny i histydyny. Szczególnie wyraźny wzrost sekrecji insuliny występuje po podaniu mieszaniny 10 aminokwasów egzogennych (niezbędnych). W badaniach mających na celu określenie sprawności wydzięlniczej komórek B stosuje się obecnie powszechnie dożylny wlew L-argininy (25—30 g), która jest silnym bodźcem wydzielania insuliny i jest dobrze tolerowana. Mechanizm wpływu aminokwasów na wydzielanie insuliny jest mało poznany. Nie zależy on od cAMP, gdyż stymulacji przez nie komórek B nie towarzyszy wzrost wewnątrzkomórkowego stężenia tego nukleotydu, Na uwagę zasługuje hipoteza, podług której mechanizm ten — podobnie jak w przypadku glukozy — jest bioenergetyczny, tzn. że aminokwasy pobudzają sekrecję insuliny przez własny metabolizm, przy czym odrębności tej przemiany mogą tłumaczyć istniejące różnice w sile działania aminokwasów i glukozy. Aminokwasy powodują nagromadzenie w cytozolu wolnych jonów wapniowych, co bezpośrednio inicjuje proces wydalania insuliny z komórek B. Przypuszcza się, że aminoacydemia jest obok glikemii drugim fizjologicznym czynnikiem regulującym wydzielanie insuliny — być może pojawiającym się wcześniej w rozwoju filogenetycznym. Za takim poglądem przemawiają obserwacje wskazujące, że u ryb mięsożernych L-leucyna powoduje większą sekrecję insuliny aniżeli glukoza oraz że u wcześniaków większy przyrost insulinemii następuje po dożylnym wlewie aminokwasów aniżeli po analogicznym podaniu glukozy.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
- Skuteczny sposób na zwiększanie ciężaru w treningu siłowym – porady dla każdego entuzjasty fitness
- Najlepsze praktyki projektowania przyrządów do spawania
- Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
- Rewolucyjna metoda na odzyskanie młodzieńczego wyglądu
- Pracownia diagnostyki obrazowej — to tam wykonasz USG, RTG, kolonoskopię i endoskopię
zakątek zdrowia
Archiwa
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Rozpoznanie zaburzeń przemiany węglowodanówDo badań laboratoryjnych pomocnych w rozpoznaniu zaburzeń przemiany węglowodanów i mających stąd istotne znaczenie w diagnostyce i kontroli wyrównania cukrzycy należy oznaczenie …
- Zależność między zakażeniem a cukrzycąZakażenie i cukrzyca wpływają na siebie wzajemnie w sposób niekorzystny. Infekcja może przyspieszyć przekształcenie potencjalnej, przemijającej czy utrwalonej nieprawidłowej tolerancji glukozy w …
- Wskazania do leczenia cukrzycy pochodnymi biguaniduPochodne biguanidu działają na przemianę węglowodanów i inne procesy metaboliczne niezależnie od aparatu wyspowego trzustki i w związku z tym mogą być …
- Inne meliturieSpośród innych cukrów, których obecność w moczu wymaga różnicowania z cukrzycą, należy wymienić maltozę i mannoheptulozę. Maltoza — produkt trawienia skrobi — …
- Mechanizm działania insulinyInsulina jest hormonem regulującym zużytkowanie i spichrzanie składników pokarmowych, czyli zabezpieczającym właściwe wykorzystanie pożywienia. Jej działanie biologiczne obejmuje przemianę węglowodanów, tłuszczów i …
- Retinopatia cukrzycowaPod tą nazwą rozumie się zespół zmian w siatkówce, spowodowany swoistymi dla cukrzycy czynnościowymi i morfologicznymi nieprawidłowościami naczyń włosowatych i doprowadzający w …
- Dlaczego warto jeść pizzę? Pizzeria nocna KrakówPizza to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Choć głównie kojarzymy ją z Włochami – i bez wątpienia to tam …
- Pozatrzustkowe choroby gruczołów dokrewnychWystępowanie nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy w chorobach gruczołów dokrewnych może być: 1. Wyłącznym skutkiem diabetogennego wpływu wydzielanych przez te gruczoły hormonów, …
- Komórki BKomórki B mają kuliste lub owalne jądro, o gładkich zarysach i chromatynie rozmieszczonej częściowo równomiernie, a częściowo tworzącej grudkowate skupienia, i dobrze …
- Alergia insulinowaWłaściwości antygenowe insuliny sprawiają, że podczas leczenia tym hormonem mogą wystąpić stany nadwrażliwości. Częstość miejscowych alergicznych odczynów skórnych u chorych leczonych insuliną …
- Choroba nerekW chorobach nerek hiperinsulinemię obserwuje się dopiero w okresie ich niewydolności, i to zwykle po stymulacji komórek B glukozą, glukagonem lub tolbutamidem. …
Najnowsze komentarze