Umieralność okołoporodowa matek chorych na cukrzycę jest obecnie prawie taka sama (0,3—0,7%), jak bez cukrzycy (0,32—0,37%). Ciąża nie skraca też oczekiwanego okresu przeżycia tych kobiet. Natomiast cukrzyca w dalszym ciągu zwiększa zagrożenie powikłaniami ciążowymi, dotyczącymi i matki, i dziecka. Częstość i nasilenie tych powikłań zależą bardzo wyraźnie od poprawności leczenia cukrzycy (także cukrzycy ciężarnych) od początku ciąży i u kobiet, u których uzyskano optymalne wyrównanie metaboliczne przez cały okres ciąży, odpowiednie wskaźniki powikłań ciążowych różnią się niewiele od wskaźników charakteryzujących kobiety bez cukrzycy. W warunkach konwencjonalnego leczenia cukrzycy zatrucie ciążowe występuje jednak w 20—25% przypadków, a wielowodzie w 20°/o przypadków, podczas gdy częstość tych powikłań ciąży u kobiet bez cukrzycy wynosi 0,5—1,0%. Częstość samoistnych poronień ocenia się na około 10% ogólnej liczby ciąż u kobiet chorych na cukrzycę. Umieralność okołoporodowa noworodków matek chorych na cukrzycę, niegdyś bardzo duża, zmniejsza się obecnie w krajach o dobrym poziomie opieki zdrowotnej do około 10%, zaś w ośrodkach, w których zapewniono optymalną opiekę zarówno matce w okresie ciąży, jak noworodkowi — do 5% i mniej, zbliżając się do umieralności okołoporodowej noworodków matek bez cukrzycy (2%). Stopień zagrożenia nieutrzymaniem ciąży i powikłaniami okołoporodowymi u noworodka można do pewnego stopnia przewidzieć na podstawie obrazu klinicznego cukrzycy przed ciążą oraz na podstawie przebiegu samej ciąży. W zależności od wielkości tego ryzyka dzieli się ciężarne na kilka klas. W praktyce przyjęły się dwie takie klasyfikacje. Pierwsza, opracowana przez White, uwzględnia dane charakteryzujące cukrzycę przed okresem ciąży: wiek, w którym się ujawniła, czas jej trwania, konieczność stosowania insuliny, obecność przewlekłych powikłań, przede wszystkim angiopatii. W drugiej, zaproponowanej przez Pedersena, bierze się pod uwagę przebieg ciąży i występujące w niej powikłania (tab. 82). Ta ostatnia klasyfikacja uwypukla prognostyczne znaczenie niepomyślnych objawów w ciąży (prognostically bad signs in pregnancy, PBSP), z jakimi lekarz ma do czynienia, i dlatego jest bardziej przydatna w praktyce.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Jak wzmocnić organizm po chorobie? Przewodnik po diecie i zdrowiuWzmocnienie organizmu po chorobie to kluczowy krok w procesie rekonwalescencji, który może znacząco wpłynąć na naszą ogólną kondycję zdrowotną. Po przejściu infekcji, …
Santol – właściwości zdrowotne i zastosowanie w medycynie ludowejSantol, egzotyczny owoc z tropikalnych lasów Południowo-Wschodniej Azji, zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale również …
Witamina F – klucz do zdrowia skóry i układu immunologicznegoWitamina F, często niedoceniana, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. To nie jeden, a zespół nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas …
Gruszka Nashi – zdrowotne właściwości i zastosowanie w kuchniGruszka nashi, znana również jako gruszka azjatycka, zyskuje coraz większą popularność jako superowoc, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także przynosi szereg …
Łodyga selera: zdrowotne właściwości i korzyści w diecieŁodyga selera naciowego, często niedoceniana, to warzywo, które kryje w sobie prawdziwe skarby zdrowotne. Bogata w witaminy i składniki odżywcze, nie tylko …
Cukrzyca typu 1Stanowi ona najczęstszą postać cukrzycy wieku dziecięcego i wiele informacji dotyczących tego typu cukrzycy uzyskano, badając jego uwarunkowania, przebieg i powikłania u …
Bezpieczne wybielanie zębów w domu – pasty do wybielania zębówMało kto jest zadowolony z wyglądu i koloru swoich zębów. Nie bez znaczenia jest odpowiednia pielęgnacja jamy ustnej w warunkach domowych. Takowa …
Czy soda oczyszczona pomaga w odchudzaniu? Fakty i mitySoda oczyszczona, znana głównie jako środek do pieczenia, zyskała reputację jako rzekomy sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Wiele osób zastanawia się, czy …
Przepis na odchudzanie: Zdrowe nawyki i niskokaloryczne posiłkiOdchudzanie to temat, który dotyka wielu z nas, a w poszukiwaniu skutecznych metod redukcji wagi, często sięgamy po różnorodne diety i przepisy. …
Wenopatia cukrzycowaW cukrzycy stwierdza się zmniejszenie napięcia żylnego, wzrost obwodowego ciśnienia żylnego oraz rozszerzenie żył, zwłaszcza w ich odcinku przylegającym do włośniczek. Te …
Dieta 1500 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospisDieta 1500 kcal zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na zdrową utratę wagi. Dostosowana do osób z zapotrzebowaniem kalorycznym wynoszącym około 2000 …
Najnowsze komentarze