Na ogół rozpoznanie ketonowej śpiączki cukrzycowej nie jest trudne i można je wstępnie ustalić u osoby ze znaną cukrzycą na podstawie całokształtu obrazu klinicznego i posługując się bardzo prostymi badaniami laboratoryjnymi (oznaczenie cukromoczu, acetonurii, glikemii, zasobu zasad i pH krwi). U pacjentów leczonych insuliną lub silnie działającymi pochodnymi sulfonylomocznika należy wykluczyć stan niedocukrzenia krwi, który również może powodować zaburzenia świadomości. Odróżnienie obu tych zespołów na ogół nie nastręcza trudności. Z chwilą rozpoznania śpiączki cukrzycowej należy ustalić jej rodzaj, co ma znaczenie dla podjęcia właściwie ukierunkowanego leczenia. Większy problem diagnostyczny stanowią stany śpiączkowe występujące u chorych na cukrzycę na innym tle, zwłaszcza gdy doprowadzają do hiperglikemii i ketozy lub gdy te ostatnie im towarzyszą. Może to się zdarzyć w śpiączce mózgowej (udar), w niewydolności nerek (śpiączka mocznicowa), w zatruciach (np. glikolem etylenowym, metanolem, paraldehydem, salicylanami). W rozpoznaniu różnicowym pomocne są wówczas objawy kliniczne charakterystyczne dla tych stanów, a także wyniki swoistych badań pomocniczych. Szczególnym problemem jest ketoza pojawiająca się u chorych na cukrzycę nadużywających alkoholu. U tych osób stężenie związków ketonowych w moczu i krwi jest umiarkowanie zwiększone, jeżeli oznacza się je za pomocą „suchych testów”, ponieważ większość z nich wskutek przewagi procesów redukcyjnych w alkoholowej kwasicy ketonowej występuje w postaci P-hydroksymaślanu, który nie reaguje z nitroprusydkiem sodowym. Również glikemia jest mniejsza niż w ketonowej śpiączce cukrzycowej (poniżej 16,6 mmol/1 = 300 mg%), zaś zasób zasad i pH krwi są często prawidłowe; w razie -obfitych wymiotów może rozwinąć się zasadowica hipochloremiczna i hipokaliemia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Makaron na diecie odchudzającej – wybierz najlepsze rodzaje
- Bakłażan – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie niskokalorycznej
- Feijoa – zdrowy owoc pełen wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych
- Cukinia – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
- Zdrowe śniadanie przy Hashimoto – co jeść i czego unikać?
zakątek zdrowia
Archiwa
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Duże operacje ze wskazań przewlekłych
Ciągły wlew insuliny. W ostatnich latach przy dużych operacjach u chorych na cukrzycę coraz częściej wykorzystuje się urządzenia do ciągłego wlewu małych …Pierwotne uszkodzenie włókna osiowego związane z zaburzeniem przemiany mioinozytolu
Zawartość tego cyklicznego poliolu, będącego jednym z 9 stereoizomerów inozytolu i mającego uznane działanie biologiczne, jest w nerwach obwodowych 30 razy większa …Przemiana tłuszczów
Tłuszcz stanowi najbardziej skondensowaną postać spichrzania substratów energetycznych w wyższych organizmach. Ma on 2-krotnie większą wartość energetyczną (39 kJ/g, czyli 9,3 kcal/g) …Pomidory roma – właściwości, uprawa i smak, które musisz znać
Pomidory roma to prawdziwa perełka wśród warzyw, która zachwyca nie tylko swoim intensywnym kolorem, ale również wyjątkowym smakiem i licznymi właściwościami zdrowotnymi. …Inne stany śpiączkowe w cukrzycy
U chorych na cukrzycę występują ponadto stany śpiączkowe luźno lub zupełnie nie związane etiologicznie i patogenetycznie z tą chorobą. Należą tu: śpiączka …Właściwości prozdrowotne propolisu – jak go stosować i jakie ma korzyści?
Propolis, znany jako kit pszczeli, to niezwykły skarb natury, który od wieków fascynuje ludzkość swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Zawiera ponad 300 aktywnych związków, …Olej roślinny – zdrowie, zastosowanie w kuchni i kosmetykach
Oleje roślinne odgrywają kluczową rolę nie tylko w naszej kuchni, ale także w zakresie zdrowia i pielęgnacji. Pozyskiwane z nasion, owoców i …Chlorofil – właściwości zdrowotne, działanie i zastosowanie w diecie
Chlorofil, zielony pigment odpowiedzialny za proces fotosyntezy w roślinach, kryje w sobie znacznie więcej niż tylko walory estetyczne. Jego właściwości zdrowotne fascynują …Kakao w diecie odchudzającej – jakie ma właściwości zdrowotne?
Kakao, często kojarzone z przyjemnością i smakiem, skrywa w sobie znacznie więcej niż tylko walory smakowe. To prawdziwy skarb natury, który może …Kiełki brokuła – zdrowe właściwości i jak je hodować w domu
Kiełki brokuła, te małe, zielone pędy, mogą być jednym z najcenniejszych skarbów w naszej diecie. Choć są miniaturową wersją dojrzałych brokułów, kryją …Odchudzanie jesienią: Jak zdrowo zmienić nawyki żywieniowe?
Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem sezonowych warzyw i owoców, które nie tylko zachwycają kolorami, ale również wspierają nasze zdrowie. …
Najnowsze komentarze