Pod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach szkieletowych białych (szybkich), pracujących w warunkach niedotlenienia, głównym źródłem ATP jest glikoliza, natomiast mięśnie szkieletowe czerwone (powolne) wykorzystują jako „paliwo” zarówno glukozę, jak i kwasy tłuszczowe. Mięsień serca pokrywa w warunkach podstawowych 1/4—1/3 zapotrzebowania energetycznego glukozą, resztę kwasami tłuszczowymi. W tkankach wykorzystujących oba źródła energii zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych następuje w stanach niedoboru glukozy. I na odwrót* po dostarczeniu węglowodanów lipoliza i utlenianie kwasów tłuszczowych ulegają ograniczeniu, co jest rezultatem zarówno bezpośredniego wpływu insuliny, jak i zwiększonej podaży glicerolo-3-fosforanu. Jeżeli jednak z jakiejś przyczyny nasilone utlenianie kwasów tłuszczowych utrzymuje się nadal mimo dostatecznego dopływu glukozy, wówczas następuje zahamowanie glikolizy i dalszych przemian pirogronianu, przy czym insulina nie koryguje tego zaburzenia. W szczególności stwierdzono, że pod wpływem utleniania kwasów tłuszczowych ulega zahamowaniu aktywność heksokinazy, fosfoiruktokinazy i utlenianie pirogronianu. Istotną rolę odgrywa tu nadmiar acetylo-CoA. Zwiększenie stężenia tego metabolitu z jednej strony aktywuje karboksylazę pirogronianową (stymulacja glukoneogenezy), z drugiej powoduje wzmożone wytwarzanie cytrynianu, który jest silnym inhibitorem fosfofruktokinazy, a więc enzymu kontrolującego w głównej mierze proces glikolizy, a ponadto hamuje dehydrogenazę pirogronianową (przez aktywację kinazy tego enzymu). Hamowanie aktywności heksokinazy jest wtórne i wynika z gromadzenia się w nadmiarze glukozo-6-fosforanu. Przedstawiono hipotezę, że stężenie WKT we krwi jest czynnikiem kontrolującym użytkowanie glukozy i że przyczyną cukrzycy może być pierwotne zaburzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, prowadzące do nadmiernej lipolizy i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych oraz — drogą opisanego wyżej mechanizmu — do hamowania glikolizy i utleniania pirogronianu, do nasilenia glukoneogenezy i do insulinooporności, Ta teoria była później krytykowana, jednak z nowszych badań wynika, że zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych istotnie hamuje zużytkowanie glukozy w mięśniach szkieletowych czerwonych, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy, i że zjawisko to może mieć znaczenie w pogorszeniu tolerancji glukozy.
O autorze
Podobne wpisy
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2023
- wrzesień 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
- Leczenie cukrzycy pochodnymi biguaniduPochodne biguanidu stanowią drugą grupę skutecznie działających doustnych leków przeciwcukrzycowych. Od pochodnych sulfonylomocznika różnią się strukturą chemiczną, mechanizmem działania oraz zakresem wskazań. …
- Zakażenia w cukrzycyW przeszłości zakażenia były częstym powikłaniem cukrzycy i niejednokrotnie w dużym stopniu przyczyniały się do niekorzystnego w niej rokowania. Od czasu odkrycia …
- Transport tłuszczówZ wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …
- Leczenie insulinąInsuliny wymagają wszystkie dzieci z przemijającą i trwałą cukrzycą okresu noworodkowego i niemowlęcego oraz wszystkie dzieci, u których w późniejszym okresie życia …
- Zmiany anatomopatologiczne innych narządówPoza opisanymi wyżej, w cukrzycy występują charakterystyczne zmiany morfologiczne w wątrobie, skórze, kościach i stawach, zębach i przyzębiu oraz w soczewce. Zmiany …
Olej z pestek moreli czy olej słonecznikowy. Który wybrać?
Do własnej kuchni można kupić różnego rodzaju produkty. Zwykle ludzie przykładają do tego dość wielką wagę, ponieważ to co jemy ma wpływ …- Obwodowe działanie pochodnych sulfonylomocznikaJuż w dawniejszych badaniach stwierdzono, że pochodne sulfonylomocznika nasilają hipoglikemizujący wpływ małych dawek insuliny u zwierząt pozbawionych trzewi, Doświadczenia te przemawiały za …
Dzbanki i butelki filtrujące – oczyszczanie wody jest w modzie
Coraz trudniej jest znaleźć czystą, nieskażoną wodę. W wielu miastach, nawet jeśli woda z kranu jest technicznie “bezpieczna” do picia, jej jakość …- Problemy socjalne chorych na cukrzycęMimo że cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, trwającą całe życie i stanowiącą niewątpliwie upośledzenie somatyczne, a nieraz i psychiczne, to jednak właściwe jej …
- Epidemiologia kardiopatii cukrzycowejBadania dotyczące częstości występowania choroby naczyniowej mózgu są mniej liczne niż analogiczne badania nad chorobą niedokrwienną serca. Jak wynika z -koordynowanych przez …
- Rola lekarzy podstawowej opieki zdrowotnejDynamiczny rozwój sieci poradni cukrzycowych, jaki obecnie obserwuje się w wielu krajach, stwarza jednak problem, który wymaga racjonalnego rozwiązania. Jest nim przesunięcie …
Najnowsze komentarze