Pod pojęciem tego cyklu rozumie się zależność pomiędzy utlenianiem kwasów tłuszczowych a zużytkowaniem glukozy w tkankach, przede wszystkim w mięśniach. W mięśniach szkieletowych białych (szybkich), pracujących w warunkach niedotlenienia, głównym źródłem ATP jest glikoliza, natomiast mięśnie szkieletowe czerwone (powolne) wykorzystują jako „paliwo” zarówno glukozę, jak i kwasy tłuszczowe. Mięsień serca pokrywa w warunkach podstawowych 1/4—1/3 zapotrzebowania energetycznego glukozą, resztę kwasami tłuszczowymi. W tkankach wykorzystujących oba źródła energii zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych następuje w stanach niedoboru glukozy. I na odwrót* po dostarczeniu węglowodanów lipoliza i utlenianie kwasów tłuszczowych ulegają ograniczeniu, co jest rezultatem zarówno bezpośredniego wpływu insuliny, jak i zwiększonej podaży glicerolo-3-fosforanu. Jeżeli jednak z jakiejś przyczyny nasilone utlenianie kwasów tłuszczowych utrzymuje się nadal mimo dostatecznego dopływu glukozy, wówczas następuje zahamowanie glikolizy i dalszych przemian pirogronianu, przy czym insulina nie koryguje tego zaburzenia. W szczególności stwierdzono, że pod wpływem utleniania kwasów tłuszczowych ulega zahamowaniu aktywność heksokinazy, fosfoiruktokinazy i utlenianie pirogronianu. Istotną rolę odgrywa tu nadmiar acetylo-CoA. Zwiększenie stężenia tego metabolitu z jednej strony aktywuje karboksylazę pirogronianową (stymulacja glukoneogenezy), z drugiej powoduje wzmożone wytwarzanie cytrynianu, który jest silnym inhibitorem fosfofruktokinazy, a więc enzymu kontrolującego w głównej mierze proces glikolizy, a ponadto hamuje dehydrogenazę pirogronianową (przez aktywację kinazy tego enzymu). Hamowanie aktywności heksokinazy jest wtórne i wynika z gromadzenia się w nadmiarze glukozo-6-fosforanu. Przedstawiono hipotezę, że stężenie WKT we krwi jest czynnikiem kontrolującym użytkowanie glukozy i że przyczyną cukrzycy może być pierwotne zaburzenie metabolizmu tkanki tłuszczowej, prowadzące do nadmiernej lipolizy i zwiększonego utleniania kwasów tłuszczowych oraz — drogą opisanego wyżej mechanizmu — do hamowania glikolizy i utleniania pirogronianu, do nasilenia glukoneogenezy i do insulinooporności, Ta teoria była później krytykowana, jednak z nowszych badań wynika, że zwiększone utlenianie kwasów tłuszczowych istotnie hamuje zużytkowanie glukozy w mięśniach szkieletowych czerwonych, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy, i że zjawisko to może mieć znaczenie w pogorszeniu tolerancji glukozy.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Zielona herbata – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
- Woda w diecie odchudzającej – jak skutecznie schudnąć?
- Dieta na obniżenie cholesterolu – co jeść, a czego unikać?
- Herbata imbirowa na odchudzanie – właściwości i przepisy na smaczne napoje
- Właściwości zdrowotne i kosmetyczne brzoskwini – odkryj ich moc
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Dieta wegetariańska – korzyści, rodzaje i wskazówki zdrowotne
Dieta wegetariańska zyskuje na popularności na całym świecie, przyciągając uwagę zarówno zdrowotnymi korzyściami, jak i etycznymi względami. Czy wiesz, że osoby stosujące …Rola trenera zdrowia w promowaniu zdrowego stylu życia
Trener zdrowia to nie tylko specjalista, ale także pasjonat, który ma na celu inspirowanie innych do podejmowania zdrowszych wyborów. W obliczu rosnącej …Mrożenie potraw – jak to zrobić skutecznie i bezpiecznie?
Mrożenie potraw to nie tylko sposób na przedłużenie świeżości żywności, ale również kluczowy element w zarządzaniu domowym budżetem i marnowaniem jedzenia. Właściwe …Właściwości zdrowotne mięty: zastosowanie w ziołolecznictwie i przeciwwskazania
Mięta, znana od wieków jako aromatyczna roślina, nie tylko zachwyca swoim świeżym smakiem, ale także kryje w sobie liczne właściwości zdrowotne. Właściwości …Glukagonopodobne peptydy jelitowe (enteroglukagon)
Z błony śluzowej żołądka i jelit wszystkich kręgowców uzyskano substancję o właściwościach immunologicznych i częściowo biologicznych zbliżonych do właściwości glukagonu wytwarzanego przez …Kryształki Samoprzylepne Pastelowe i Kubek Niekapek BAMBINO: Twoje Narzędzia Twórczości
Chcesz dodać niepowtarzalnego blasku swoim projektom artystycznym? A może szukasz praktycznego kubka dla małego artysty? Zapoznaj się z naszymi propozycjami: Kryształkami Samoprzylepnymi …Armani Exchange – jak otworzyć sklep?
Armani Exchange to jedna z najbardziej prestiżowych i najlepiej rozpoznawalnych marek odzieżowych na całym świecie. Brand zrodził się pod skrzydłami Giorgia Armaniego, …Salak – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Salak, znany również jako oszpilna jadalna, to egzotyczny owoc, który zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Pochodzący z południowo-wschodniej Azji, charakteryzuje …Przeszczepianie trzustki
Wyleczenie z cukrzycy jest teoretycznie i praktycznie możliwe przez przeszczepienie choremu na cukrzycę trzustki pobranej ze zwłok „zdrowego” (nie chorującego za życia …Laktozuria
Występuje fizjologicznie dość często w późniejszym okresie ciąży oraz w czasie laktacji, zwłaszcza po odstawieniu dziecka od piersi, i nie powoduje wówczas …Aminokwasy
Wiele aminokwasów powoduje zwiększenie wydzielania insuliny przez komórki B do krwi. Początkowo opisano to zjawisko po podaniu L-leucyny u dzieci z wrodzoną …
Najnowsze komentarze