Zawartość tego cyklicznego poliolu, będącego jednym z 9 stereoizomerów inozytolu i mającego uznane działanie biologiczne, jest w nerwach obwodowych 30 razy większa aniżeli w osoczu. W przeciwieństwie do innych tkanek w nerwach występuje on głównie w postaci wolnej, a tylko 20% jego ogólnej puli jest związane w formie fosfoinozytydów. Przyczyna tego zjawiska jest nie znana i tylko przypuszcza się, że może ono dowodzić, że w nerwach następuje szybka przemiana w cyklu fosfatydyloinozytolu. Cykl ten ma istotne znaczenie w przewodzeniu bodźców narwowych: hydroliza fosfolipidów błony bezpośrednio przylegającej do włókna osiowego (aksolemmy) ułatwia przepływy jonowe, które towarzyszą zjawisku przewodzenia stanów pobudzenia. W cukrzycy doświadczalnej (alloksanowej i streptozotocynowej) zawartość wolnego mioinozytolu w nerwach zmniejsza się średnio o 20—40%. Przyczyną może być utrudnienie — wobec braku insuliny — transportu mioinozytolu z krwi do wnętrza włókien nerwowych, a także zwolnienie przemian w cyklu fosfatydyloinozytolu wskutek osłabienia aktywności niektórych enzymów (w szczególności transferazy CDP-diacylogliceroloinozytolowej). Zmniejszeniu stężenia wolnego mioinozytolu w nerwach towarzyszy zwolnienie przewodzenia bodźców motorycznych. Skuteczne leczenie insuliną i przywrócenie normo- glikemii zapobiega tym zaburzeniom. U ludzi chorych na cukrzycę zmniejsza się ogólnoustrojowa pula mioinozytolu i zwiększa jego wydalanie z moczem. Bardzo małe jest stężenie tego związku w płynie mózgowo-rdzeniowym. W pojedynczych, jak dotąd, badaniach u ludzi z neuropatią cukrzycową stwierdzono co prawda mniejszą zawartość fosfolipidów w nerwach, jednak mogło to być wyrazem zmniejszenia ogólnej masy nerwów wskutek zaniku włókien osiowych. Stężenie wolnego mioinozytolu w nerwach, oznaczone w kilku badanych pośmiertnie przypadkach cukrzycy, mieściło się natomiast w granicach prawidłowych. Według tej teorii uszkodzenie komórek Schwanna i demielinizacja są zjawiskiem wtórnym w stosunku do zaburzenia przemian w cyklu fosfatydyloinozytolu, występującego w włóknach osiowych. Dotąd jednak nie ustalono, jakie są mechanizmy tej zależności. Należy dodać, że zwiększenie spożycia mioinozytolu (w formie dodania do pożywienia 1—2 g dziennie u ludzi) nie daje jednoznacznej poprawy klinicznej w sensie ustępowania objawów neuropatii cukrzycowej. Nadmierne zaś karmienie tym związkiem zwierząt (szczurów) zdrowych oraz z cukrzycą powodowało zaburzenia czynności nerwów. Z powyższego przeglądu wynika konieczność dalszych badań w celu ustalenia roli zaburzenia przemiany fosfolipidów w rozwoju neuropatii cukrzycowej i udziału niedoboru wolnego mioinozytolu w tym zaburzeniu.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Fitohormony: Kluczowe substancje w rozwoju roślin i ich zastosowania
- Ferrytyna i dieta: Jak poprawić poziom żelaza w organizmie?
- Dieta śródziemnomorska: zasady, korzyści i przykładowy jadłospis
- Pomarańcze – zdrowotne właściwości i korzyści w diecie
- Dieta paleo – zasady, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania
zakątek zdrowia
Archiwa
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Etiopatogeneza mikroangiopatii cukrzycowej
Mechanizm rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej mimo licznych badań ciągle nie jest wyjaśniony do końca. Czynniki środowiskowe nie odgrywają tu — w przeciwieństwie do …Dieta norweska – zasady, efekty i pułapki, które warto znać
Dieta norweska, znana z obietnicy szybkiej utraty wagi, przyciąga uwagę tych, którzy marzą o spektakularnych efektach w krótkim czasie. Ta 14-dniowa kuracja …Wpływ insuliny na przemianę węglowodanów
W zakresie przemiany węglowodanów insulina działa następująco: 1. Nasila ona transport glukozy i monosacharydów o analogicznym układzie przestrzennym przy węglach C1—C3 (D-galaktoza, …Korzyści z jedzenia pizzy – pizza na telefon Wrocław.
Choć wydaje się to niemożliwe, pizza może stanowić smaczny i zdrowy przysmak, który posiada wiele witamin, minerałów i zdrowych tłuszczu. Podstawą jest …Regulacja hormonalna
Spośród hormonów, które bezpośrednio wpływają na wydzielanie insuliny w stopniu mającym znaczenie fizjologiczne, należy wymienić z jednej strony glukagon i niektóre peptydowe …Mediatory peptydowe
W ostatnich latach wyizolowano z komórek poddanych działaniu insuliny (komórek mięśniowych, adypocytów) krótkie peptydy, które działają na izolowane enzymy lub mitochondria w …Somatostatyna
Poza hamowaniem wydzielania hormonu wzrostu i różnych funkcji przewodu pokarmowego polipeptyd ten zmniejsza czynność wydzielniczą komórek wysp trzustkowych, w szczególności zmniejsza wydzielanie …Dieta 5 posiłków dziennie – korzyści, zasady i przykłady menu
Dieta, w której kluczem do sukcesu jest regularność, zyskuje coraz większą popularność wśród osób pragnących zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Dieta …Wątroba
Wpływ metaboliczny insuliny w tym narządzie zaznacza się na wszystkich szlakach kontrolowanych przez ten hormon. Jedną z głównych funkcji wątroby jest utrzymanie …Przemiana fosfolipidów w komórkach B
Przemiana fosfolipidów w komórkach B. W ostatnich latach ustalono, że aktywacji komórek B wysp trzustkowych towarzyszy nasilenie przemiany fosfolipidów, szczególnie w cyklu …Granat – zdrowotne właściwości i korzyści dla organizmu
Granat, często nazywany owocem zdrowia i miłości, skrywa w sobie niezwykłe właściwości, które mogą przynieść korzyści dla naszego organizmu. Ten soczysty owoc, …
Najnowsze komentarze