Przez stulecia dieta stanowiła jedyny środek leczenia cukrzycy, zaś na podstawie empirycznego doboru różnych sposobów żywienia chorych powstawały różne „szkoły”, przestrzegające jednak na ogół zgodnie zasady ograniczania wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Z chwilą odkrycia insuliny, a w większym jeszcze stopniu po wprowadzeniu doustnych leków przeciwcukrzycowych, nacisk na przestrzeganie diety wyraźnie zmalał. O ile zrozumiała jest przy tym tendencja, by odżywianie chorego na cukrzycę było możliwie zbliżone do fizjologicznego, to z drugiej strony nie można uznać za właściwe sięgania po dające najczęściej szybki efekt terapeutyczny środki farmakologiczne u tych chorych, u których leczenie samą dietą (z uwzględnieniem pracy mięśniowej) jest zupełnie wystarczające, a nieraz może dawać na dłuższą metę lepszy wynik. W cukrzycy skojarzonej z otyłością, w której częstym zjawiskiem jest insulinooporność, ostateczny skutek leczenia często w większym stopniu zależy od przestrzegania diety aniżeli od stosowania doustnych preparatów przeciwcukrzycowych lub insuliny. W latach siedemdziesiątych w Warszawie około 10% wszystkich chorych na cukrzycę było leczone wyłącznie dietą i prawdopodobnie w całej Polsce odsetek ten jest podobny. Należy zaś sądzić, że liczba osób wymagających jedynie leczenia dietetycznego jest większa i że w dość dużej grupie pacjentów przyjmujących doustne leki przeciwcukrzycowe można uzyskać równie dobry wynik przy zastosowaniu odpowiednio dobranej diety. Nie bez znaczenia jest w tych przypadkach aspekt psychologiczny wyboru takiej właśnie metody terapii. Leczenie dietetyczne wymaga od pacjenta dużej dyscypliny, a więc aktywnej współpracy, której rozluźnienie wobec szybkiej normalizacji glikemii pod wpływem leczenia farmakologicznego nie jest zjawiskiem rzadkim. Żywienie w cukrzycy należy rozpatrywać pod kątem: 1) wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej; 2) składu jakościowego diety; 3) rozkładu posiłków w ciągu dnia.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Probiotyki dla zdrowia: Jak działają i jakie mają właściwości?
- Dieta ziemniaczana – zasady, jadłospis i zdrowotne korzyści
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 rh – zasady, korzyści i przepisy
- Fasola czarna – zdrowotne właściwości i zastosowania w kuchni
- Jak stworzyć idealny jadłospis dla ćwiczących na siłowni?
zakątek zdrowia
Archiwa
- listopad 2025
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Preparaty insuliny krótko działająceNależą tu preparaty, których działanie rozpoczyna się wkrótce po wstrzyknięciu podskórnym i nie przekracza 12 h. Najstarszą i w Polsce już nie …
Glukagon we krwiGlukagon trzustkowy oznacza się w osoczu metodą radioimmunologiczną, posługując się przeciwciałami skierowanymi przeciw C-końcowemu fragmentowi tego peptydu — aminokwasom 24—29. Z przeciwciałami …
Czosnek – właściwości zdrowotne i korzyści dla organizmuCzosnek, znany nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, od wieków jest ceniony za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne. Zawiera ponad 100 aktywnych …
Dieta Chodakowskiej: zasady, warianty i przepisy na zdrowe jedzenieDieta Chodakowskiej zyskuje coraz większą popularność jako skuteczny sposób na zdrowe odżywianie i redukcję wagi. Oparta na zasadach zbalansowanego żywienia, promuje regularne …
Hormon wzrostuWbrew swej nazwie hormon wzrostu odgrywa ważną rolę w kontroli przemiany materii także po zakończeniu wzrostu, zarówno przez pobudzanie syntezy białek, jak …
Zrób to sam – masło klarowaneCoraz więcej mówi się o tym, że do smażenia lepsze jest masło klarowane, jednak patrząc po cenach w sklepie, człowiek można chwycić …
Diety odchudzające w proszku – skład, zasady i korzyści dla zdrowiaDieta w proszku zyskuje coraz większą popularność jako wygodna alternatywa dla tradycyjnych posiłków, przyciągając uwagę osób pragnących zredukować masę ciała. Ta nowoczesna …
Insulina we krwi u chorych na cukrzycęOznaczanie insuliny (IRI) we krwi chorych na cukrzycą typu 1 ma niewielkie znaczenie, gdyż w tej postaci choroby wskutek uszkodzenia i zniszczenia …
Zbilansowana dieta wegetariańska – zasady, korzyści i przykładyZbilansowana dieta wegetariańska to temat, który zyskuje na znaczeniu w dzisiejszych czasach, gdy coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych posiłków …
Dwutygodniowa dieta odchudzająca: jadłospis i zasady sukcesuDwutygodniowa dieta odchudzająca, znana również jako dieta jogurtowa, zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na szybką utratę wagi. Jej podstawą są jogurty …
Fasola biała – zdrowotne właściwości i wartości odżywczeFasola biała, znana ze swoich licznych właściwości zdrowotnych, staje się coraz bardziej popularnym składnikiem zdrowej diety. Bogata w białko, błonnik oraz niezbędne …
Najnowsze komentarze