W świetle tej teorii występowanie mikroangiopatii jest następstwem niedoboru insuliny i spowodowanych nim zaburzeń metabolicznych, przede wszystkim hiperglikemii. Zmiany naczyniowe stanowić zatem mają typowe późne powikłanie cukrzycy. Przedstawiono wiele dowodów przemawiających za słusznością takiej właśnie interpretacji etiopatogenezy angiopatii cukrzycowych. W rachubę wchodzą następujące zjawiska: 1. Przesunięcie nadmiaru glukozy ze szlaków insulinozależnych na szlaki, w których przemiana jej nie wymaga obecności tego hormonu. W ten sposób dochodzi do zwiększenia wytwarzania prekursorów disacharydów i polisacharydów oraz glikozaminoglukanów (mukopolisacharydów), wiążących się następnie z kolagenem i innymi białkami błony podstawnej naczyń włosowatych, tym bardziej że niedobór insuliny zwiększa także aktywność swoistych transferaz katalizujących proces glikozylacji tych białek. Rezultatem tych procesów jest zmiana składu i struktury błony podstawnej. Także zwiększona przemiana glukozy na szlaku poliolowym i wzmożone wytwarzanie sorbitolu i fruktozy, poza tym że stwarza metaboliczne podłoże rozwoju neuropatii cukrzycowej, może także wpływać na rozwój zmian naczyniowych. Wykazano bowiem znaczniejsze gromadzenie się sorbitolu w hodowanych komórkach śródbłonka naczyniowego przy większych stężeniach glukozy w płynie otaczającym. 2. Hipoksja, będąca wynikiem ograniczenia glikolizy w krwinkach czerwonych i zmniejszenia wskutek tego wytwarzania 2,3-difosfoglicerynianu (2,3-DPG). Niedobór 2,3-DPG powoduje zwiększenie powinowactwa hemoglobiny do tlenu i przesunięcie krzywej dysocjacji oksyhemoglobiny w lewo, a tym samym gorsze oddawanie tlenu w tkankach. Hipoksji sprzyja także nasilona w warunkach hiperglikemii glikozylacja hemoglobiny do HbAlc, mającej większe powinowactwo do tlenu. Wszystko to prowadzi do osłabienia napięcia żylnego, rozszerzenia żyłek i przyżylnej części włośniczek, sprzyjając przenikaniu składników osoczowych przez i do ściany naczynia. 3. Jak dotąd, jest sprawą otwartą, czy nie enzymatyczna glikozylacja innych białek przyczynia się do rozwoju mikroangiopatii cukrzycowej. 4. Nasilenie lipolizy i zwiększona podaż wolnych kwasów tłuszczowych, stanowiących alternatywne do glukozy źródło energii. Metaboliczne konsekwencje zwiększonej lipolizy pdgrywają prawdopodobnie mniejszą rolę w rozwoju swoistych dla cukrzycy zmian w naczyniach włosowatych, natomiast mają istotne znaczenie w rozwoju makroangiopatii cukrzycowej. Teoria metaboliczna mikroangiopatii cukrzycowej znajduje także oparcie w obserwacjach klinicznych. Częstość i nasilenie tych zmian zależą bowiem w dużym stopniu od poprawności leczenia. Przytaczany niekiedy fakt „nieuchronności” występowania zmian naczyniowych także u tych chorych na cukrzycę, którzy są poprawnie leczeni przez cały okres choroby, znajduje wyjaśnienie w niedoskonałości współczesnych metod terapeutycznych, nie spełniających warunków optymalnej substytucji, a także w możliwości wpływu (modyfikującego) innych czynników, o których była mowa w niemetabolicznych teoriach etiopatogenezy mikroangiopatii cukrzycowej.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
- Właściwości kiwi – zdrowotne korzyści i wartości odżywcze owocu
- Kukurydza w diecie odchudzającej – wartości odżywcze i kaloryczność
- Dieta odchudzająca po porodzie – jak zdrowo schudnąć jako mama?
- Dieta 2500 kcal dla kobiet – zasady, efekty i jadłospis na tydzień
- Groch zielony – zdrowotne właściwości i wartości odżywcze
zakątek zdrowia
Archiwa
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
Cykoria – właściwości, składniki i zastosowanie w diecie
Cykoria, często niedoceniana w polskiej kuchni, kryje w sobie wiele cennych właściwości zdrowotnych, które mogą wzbogacić naszą dietę. To warzywo, bogate w …Melon Galia – właściwości, wartości odżywcze i korzyści zdrowotne
Melon Galia to nie tylko orzeźwiająca letnia przekąska, ale również skarbnica cennych składników odżywczych. Składający się w 90% z wody, ma zaledwie …Zmiany wysp trzustkowych w cukrzycy typu 2
W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, w typie 2 tej choroby zmiany w wyspach są niewielkie i mało swoiste. Większość zmian stwierdzanych …Problemy socjalne chorych na cukrzycę
Mimo że cukrzyca jest chorobą nieuleczalną, trwającą całe życie i stanowiącą niewątpliwie upośledzenie somatyczne, a nieraz i psychiczne, to jednak właściwe jej …Stosowanie pochodnych biguanidu
Leczenie pochodnymi biguanidu rozpoczyna się od dawek małych, stopniowo zwiększając je aż do osiągnięcia dawki terapeutycznej lub do wystąpienia objawów nietolerancji. Efekt …Graviola – superfood z tropików, właściwości i zastosowanie zdrowotne
Graviola, znana również jako flaszowiec miękkociernisty, to fascynujący owoc tropikalny, który skrywa w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również szereg korzyści …Dieta 1500 kcal – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
Dieta 1500 kcal zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na zdrową utratę wagi. Dostosowana do osób z zapotrzebowaniem kalorycznym wynoszącym około 2000 …Rosyjska dieta odchudzająca – zasady, efekty i program żywieniowy
Rosyjska dieta odchudzająca zyskuje na popularności jako efektywny sposób na zredukowanie wagi i poprawę ogólnego stanu zdrowia. Opracowana przez specjalistę w dziedzinie …Polifenole: właściwości zdrowotne i źródła w diecie
Polifenole to fascynujące związki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Występują naturalnie w roślinach, nadając im nie tylko barwę, ale …Insulina we krwi w niektórych innych chorobach
Poza cukrzycą duże zmiany w stężeniu insuliny we krwi obserwuje się w wyspiakach wychodzących z komórek B wysp trzustkowych z zachowaną czynnością …Transport tłuszczów
Z wyjątkiem kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach cały tłuszcz pokarmowy przedostaje się do krwi za pośrednictwem naczyń chłonnych. Komórki jelita estryfikują kwasy …
Najnowsze komentarze