Jest ona wywołana obecnością w surowicy w stężeniach ponadprogowych przeciwciał przeciwinsulinowych, wytwarzanych przez plazmocyty powstałe w wyniku proliferacji — stymulowanej przez insulinę — limfocytów B. Przeciwciała insulinowe stwierdzane w surowicy chorych na cukrzycę leczonych insuliną należą do wszystkich klas immunoglobulin, jednak największe znaczenie kliniczne ma ponadprogowy wzrost miana w surowicy 2 rodzajów przeciwciał: 1) przeciwciał alergicznych (reagin) oraz 2) przeciwciał wiążących insulinę.
O autorze
powiązane posty
Ostatnie wpisy
zakątek zdrowia
Archiwa
- październik 2025
- wrzesień 2025
- sierpień 2025
- lipiec 2025
- czerwiec 2025
- maj 2025
- kwiecień 2025
- marzec 2025
- luty 2025
- listopad 2024
- czerwiec 2024
- maj 2024
- kwiecień 2024
- listopad 2023
- maj 2023
- kwiecień 2023
- grudzień 2022
- listopad 2022
- sierpień 2022
- marzec 2022
- styczeń 2022
- wrzesień 2021
- sierpień 2021
- czerwiec 2021
- maj 2021
- kwiecień 2021
- grudzień 2020
- listopad 2020
- maj 2020
- kwiecień 2018
- marzec 2018
- luty 2018
- styczeń 2018
- grudzień 2017
- listopad 2017
- październik 2017
- wrzesień 2017
- sierpień 2017
- lipiec 2017
- czerwiec 2017
- maj 2017
- kwiecień 2017
- marzec 2017
- luty 2017
- styczeń 2017
Kategorie
Warto przeczytać
RemisjaU około 30% dzieci w pierwszym okresie leczenia zapotrzebowanie na insulinę maleje w znacznym stopniu, dając obraz remisji. Ustępują wówczas objawy kliniczne …
Swoisty system transportuW usuwaniu nadmiaru cholesterolu z komórek do wątroby, która jest głównym narządem wydalającym go z organizmu, szczególną rolę odgrywa swoisty system transportu …
Stosowanie pochodnych sulfonylomocznikaRozpoczęcie leczenia cukrzycy pochodnymi sulfonylomocznika powinno być w zasadzie poprzedzone ustaleniem dobowego zapotrzebowania na insulinę i wykluczeniem przeciwwskazań do tego typu leczenia. …
Melon Santa Claus – właściwości, smak i uprawa tego owocuMelon Santa Claus, znany również jako Piel de Sapo, to owoc, który nie tylko zachwyca swoim wyglądem, ale także wyjątkowym smakiem i …
Czego unikać w diecie niskotłuszczowej? Kluczowe zasady i produktyDieta niskotłuszczowa zdobywa coraz większą popularność jako sposób na poprawę zdrowia i samopoczucia. Ograniczając spożycie tłuszczów, zwłaszcza tych nasyconych i trans, można …
Witaminy nawilżające: Klucz do zdrowej i pięknej skóryWitaminy odgrywają kluczową rolę w pielęgnacji naszej skóry, a ich odpowiedni dobór może znacząco wpłynąć na jej zdrowie i wygląd. Czy wiesz, …
Komórki BKomórki B mają kuliste lub owalne jądro, o gładkich zarysach i chromatynie rozmieszczonej częściowo równomiernie, a częściowo tworzącej grudkowate skupienia, i dobrze …
Naturalne słodziki: zdrowa alternatywa dla cukru w diecieNaturalne słodziki stają się coraz bardziej popularnym wyborem w zdrowej diecie, oferując smaczną alternatywę dla tradycyjnego cukru. Zmiana nawyków żywieniowych i eliminacja …
Obraz kliniczny i rozpoznanie śpiączki mleczanowejŚpiączka mleczanowa najczęściej występuje nagle, jej objawy mogą jednak również (rzadziej) narastać powoli. Stan ogólny chorych jest zły, niejednokrotnie także z powodu …
Okres pooperacyjnyPostępowanie ukierunkowane na wyrównanie cukrzycy zależy w tym okresie od stanu metabolicznego chorego oraz rodzaju wykonanej operacji. U osób, które były poddane …
Inhibitory białkoweOpisano występowanie w surowicy następujących białkowych inhibitorów: 1. W 1953 r. Bornstein i Park wykazali w surowicy zwierząt z cukrzycą alloksanową, a …
Najnowsze komentarze